Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
  • Ο Σταθμός
  • Δήμος Ηρακλείου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
Home Top News

Πληθωρισμός: Στο 10,2% τον Απρίλιο- Αύξηση στο φυσικό αέριο 122,6%, ηλεκτρισμός 88,8%, το πετρέλαιο θέρμανσης 65,1% ,τα καύσιμα-λιπαντικά 29%.

από Δήμητρα Μπαλαρή
Πριν 3 έτη
σε Top News
Πληθωρισμός: Στο 10,2% τον Απρίλιο- Αύξηση στο φυσικό αέριο 122,6%,  ηλεκτρισμός 88,8%, το πετρέλαιο θέρμανσης 65,1% ,τα καύσιμα-λιπαντικά 29%.
Share on FacebookShare on Twitter

Νέο ρεκόρ κατέγραψε ο πληθωρισμός για τον μήνα Απρίλιο, καθώς “σκαρφάλωσε” στο 10,2% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Απριλίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2021 προέκυψε αύξηση 10,2% έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020.

Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2022, παρουσίασε αύξηση 2,1% έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Μαΐου 2021 – Απριλίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2020 – Απριλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 4,4% έναντι μείωσης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Μαΐου 2020 – Απριλίου 2021 με το δωδεκάμηνο Μαΐου 2019 – Απριλίου 2020.

Που σημειώθηκαν οι αυξήσεις:

Εκρηκτικές ήταν και αυτόν τον μήνα οι ανατιμήσεις στην ενέργεια. Σε ετήσια βάση, το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 122,6%, ο ηλεκτρισμός κατά 88,8%, το πετρέλαιο θέρμανσης   κατά 65,1% και τα καύσιμα-λιπαντικά κατά 29%.

Όσον αφορά στα τρόφιμα, τον Απρίλιο τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν τα έλαια-λίπη τα οποία αυξήθηκαν κατά 22%. Ακολουθούν τα κρέατα με 14,1%, τα λαχανικά 13,8%, τα γαλακτοκομικά – αυγά 11,7% και το ψωμί-δημητριακά 10%.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν επίσης οι μεταφορές με πλοίο όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 17,7% και οι μεταφορές με αεροπλάνο με 15,8% Στο +16% και το κόστος των ξενοδοχείων.

Πληθωρισμός: Οι αυξήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες σε ένα μήνα

  • 2,5% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, γάλα νωπό πλήρες, γιαούρτι, τυριά, αυγά, έλαια και λίπη, νωπά λαχανικά, κατεψυγμένα λαχανικά, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ζυμαρικά, νωπά ψάρια.
  • 14,1% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις χειμερινές εκπτώσεις.
  • 4,0% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
  • 0,4% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
  • 0,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, βενζίνη. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: πετρέλαιο κίνησης, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
  • 0,6% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στο πακέτο διακοπών.
  • 0,9% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστείακαφενεία

Από τη μείωση του δείκτη κατά:

  • 0,5% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κρασιά

Σύγκριση Απριλίου 2022 με Απρίλιο 2021

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 10,2% τον μήνα Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2021, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

  • 10,9% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτεςγλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
  • 1,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 35,2% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.
  • 4,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
  • 15,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.
  • 1,2% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές.
  • 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • 3,8% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
  • 0,9% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων.

Από τη μείωση του δείκτη κατά:

  • 2,7% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: τηλεφωνικό εξοπλισμό κινητών τηλεφώνων, τηλεφωνικές υπηρεσίες.
  • ΠΗΓΗ: https://www.news247.gr/oikonomia/rekor-28-eton-ekane-o-plithorismos-eftase-sto-10-2-ton-aprilio.9625483.html
Προηγ.

Παντελής Βλασσόπουλος: «Μας ένωσε η αγάπη για την πόλη μας!»

Επόμ.

Έκτακτο σχέδιο της Κομισιόν για ενδεχόμενο ενεργειακού μπλακάουτ: Τηλεργασία και φρένο στα ΙΧ

Επόμ.
Έκτακτο σχέδιο της Κομισιόν για ενδεχόμενο ενεργειακού μπλακάουτ: Τηλεργασία και φρένο στα ΙΧ

Έκτακτο σχέδιο της Κομισιόν για ενδεχόμενο ενεργειακού μπλακάουτ: Τηλεργασία και φρένο στα ΙΧ

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Τώρα στον αέρα

  • 94fm Eclectic Music
    16:00 - 20:59

Ροή ειδήσεων

Καιρός: Πολικός αεροχείμαρρος φέρνει βοριάδες και βροχές από το Σαββατοκύριακο

Καιρός: Πολικός αεροχείμαρρος φέρνει βοριάδες και βροχές από το Σαββατοκύριακο

09/05/2025
Συντάξεις Ιουνίου: Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι

Συντάξεις Ιουνίου: Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι

09/05/2025
Στο 2% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο – Χωρίς… φρένο οι αυξήσεις στα ενοίκια με άνοδο 10,8%

Στο 2% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο – Χωρίς… φρένο οι αυξήσεις στα ενοίκια με άνοδο 10,8%

09/05/2025

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ LIVE

Επικοινωνία 94fm
Επικοινωνία 94fm
LIVE

Το περιοδικό του Επικοινωνία | Τεύχος 14

Facebook Instagram Youtube

Ο Επικοινωνία 94FM, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής, είναι από τους πρώτους σταθμούς που εξέπεμψαν με την απελευθέρωση της ραδιοφωνίας το 1989.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

  • Διαύγεια
  • Ε.ΔΗ.Ρ.Τ.Μ.Μ.Ε
  • Διαφημιστείτε στον 94fm
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies

Μέλος της ΕΔΗΡΤΜΜΕ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2024 94fm.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result