Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
  • Ο Σταθμός
  • Δήμος Ηρακλείου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
Home Πολιτισμός

Aρχαιολογικά ευρήματα της Πιερίας επιστρέφουν στη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου

από Ελίζα Λιμοντζόγλου
Πριν 1 έτος
σε Πολιτισμός
Επιχορηγήσεις για την ενίσχυση των Πολυθεματικών Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα
Share on FacebookShare on Twitter

Αρχαιολογικά ευρήματα της Πιερίας που βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ΑΜΘ) επιστρέφουν στην επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής και των τριών εκπροσώπων τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που βρέθηκε σήμερα στην τελετή απόδοσης στο κοινό της επισκέψιμης Μουσειακής Αποθήκης, οι διαδικασίες για την επιστροφή των αρχαιοτήτων θα ξεκινήσουν στις 18 Ιουλίου, μετά από συζητήσεις μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας και του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. «Στο χώρο αυτό, θα γίνει μία έκθεση η οποία θα μείνει, από τα ευρήματα τα οποία σήμερα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Είναι αυτό το οποίο δικαιούται η Πιερία, είναι αυτό το οποίο δικαιούται ο Μακρύγιαλος και ήρθε πλήρωμα του χρόνου για να μπορούμε να το κάνουμε», τόνισε η Λίνα Μενδώνη.

Παράλληλα, όπως είπε η υπουργός, ευρήματα της περιοχής τα οποία φυλάσσονται και συντηρούνται με τον καλύτερο τρόπο στα εξαιρετικά -όπως τα χαρακτήρισε- εργαστήρια του ΑΜΘ, θα βγουν από την αποθήκη και θα αποτελέσουν αντικείμενο μόνιμης έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. «Θα υπάρχουν δηλαδή δύο εκθέσεις: Μία που θα είναι εδώ και θα μείνει εδώ και μία άλλη που θα είναι μόνιμη έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ακριβώς γιατί οι επισκέπτες του, ακόμα κι αν δεν είχαν σκοπό να έρθουν εδώ, να μπορούν να τα δουν, να εντυπωσιαστούν και να έρθουν», είπε, υπογραμμίζοντας ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι το μητροπολιτικό μουσείο της Βόρειας Ελλάδας που εκπροσωπεί όλη την περιοχή.

«Η απόδοση στο κοινό της Μουσειακής Αποθήκης Μακρυγιάλου καθυστέρησε», όπως παραδέχτηκε η κ. Μενδώνη, ωστόσο, με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που εξασφάλισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, «το παρηκμασμένο κτήριο που αντίκρισε για πρώτη φορά πριν από πέντε χρόνια, σήμερα επιτέλους αποτελεί μία σύγχρονη μουσειακή αποθήκη».

Όσο για το αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης ο συγκεκριμένος χώρος να γίνει μουσείο, η Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι η σωστή λειτουργία αυτού του χώρου ως «museum storage» -όπως έχει περάσει στη διεθνή βιβλιογραφία, αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή. «Όταν ξεκινήσαμε να φτιάξουμε εδώ τη μουσειακή αποθήκη, δεν το κάναμε γιατί θέλαμε να υποτιμήσουμε την περιοχή δημιουργώντας μία αποθήκη και όχι ένα μουσείο. Σήμερα, στη διεθνή τάση του πολιτισμού, αυτό το οποίο θέλουν οι επισκέπτες μιας περιοχής, δεν είναι να βλέπουν αρχαία αντικείμενα τέχνης σε βιτρίνες, αλλά τη διαδικασία στην οποία υποβάλλονται αυτά τα πολιτιστικά αγαθά από το πλύσιμο, τη συντήρηση, το πώς ταξινομούνται στις αποθήκες. Τα παιδιά να έρχονται και να βλέπουν αυτή τη διαδικασία. Είναι η σύγχρονη μουσειακή τάση κι αυτό έγινε για να πρωτοπορήσει η περιοχή», τόνισε.

Άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η …ταμπέλα του χώρου αν επιμείνουν στο αίτημά τους, ωστόσο, όπως είπε, «σημασία έχει είτε ως μουσειακή αποθήκη όπως τη λέμε εμείς πια στον επιστημονικό τομέα, είτε ως μουσείο, να είναι ζωντανή, να έρχονται τα παιδιά, να έρχονται Έλληνες και ξένοι επισκέπτες και να βλέπουν τη διαδικασία της συντήρησης αυτών των ευρημάτων και αυτό σημαίνει μία διαρκή ανανέωση των αγαθών που τους δείχνουμε, των ευρημάτων, των αρχαιοτήτων».

 

Προηγ.

Περιοδεία Λ. Μενδώνη στην Π.Ε. Πιερίας

Επόμ.

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών – Στον Εισαγγελέα 7 στελέχη του ΟΣΕ για τη διαρροή των ηχητικών

Επόμ.
Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – Σύμβαση 717 : Δίωξη κατά 23 προσώπων για την τραγωδία των Τεμπών

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών – Στον Εισαγγελέα 7 στελέχη του ΟΣΕ για τη διαρροή των ηχητικών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Τώρα στον αέρα

  • 94fm Eclectic Music
    00:00 - 14:00

Ροή ειδήσεων

Έρευνες για τη βόμβα στο σπίτι του Γ. Πρετεντέρη – Τι ψάχνει η ΕΛΑΣ

Έρευνες για τη βόμβα στο σπίτι του Γ. Πρετεντέρη – Τι ψάχνει η ΕΛΑΣ

11/07/2025
Δίκη Γρίβα: Απερρίφθη το αίτημα διεξαγωγής κεκλεισμένων των θυρών – «Να τον καταδικάσετε» κατάθεσε η μητέρα του δράστη

Δίκη Γρίβα: Απερρίφθη το αίτημα διεξαγωγής κεκλεισμένων των θυρών – «Να τον καταδικάσετε» κατάθεσε η μητέρα του δράστη

11/07/2025
AI και ψηφιακός βοηθός στην υπηρεσία των ιατροδικαστών – Τι αλλάζει στις υπηρεσίες

AI και ψηφιακός βοηθός στην υπηρεσία των ιατροδικαστών – Τι αλλάζει στις υπηρεσίες

11/07/2025

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ LIVE

Επικοινωνία 94fm
Επικοινωνία 94fm
LIVE

Το περιοδικό του Επικοινωνία | Τεύχος 14

Facebook Instagram Youtube

Ο Επικοινωνία 94FM, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής, είναι από τους πρώτους σταθμούς που εξέπεμψαν με την απελευθέρωση της ραδιοφωνίας το 1989.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

  • Διαύγεια
  • Ε.ΔΗ.Ρ.Τ.Μ.Μ.Ε
  • Διαφημιστείτε στον 94fm
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies

Μέλος της ΕΔΗΡΤΜΜΕ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2024 94fm.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result