Ιδιαίτερες και νόστιμες γεύσεις, που θα ικανοποιήσουν όλους όσοι επιλέξουν να το επισκεφτούν, υπόσχεται ο ιδιοκτήτης του «Mystic Pizza & Pasta» Αλέξανδρος Γκίρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Επικοινωνία 94FM και τη δημοσιογράφο Εύα Λευκοπούλου. «Το Mystic στήθηκε με πολύ αγάπη και μεράκι», δηλώνει χαρακτηριστικά και αποκαλύπτει όλες τις πτυχές του νέου γαστριμαργικού εγχειρήματος, που φιλοδοξεί να γίνει το αγαπημένο στέκι των Ηρακλειώτων και όχι μόνο…!
-Κύριε Γκίρη, πώς γεννήθηκε η ιδέα να φέρετε μία από τις πιο καλές πίτσες στην πόλη μας, στο Ηράκλειο Αττικής;
Είμαστε λάτρεις του καλού φαγητού και η πίτσα τα τελευταία χρόνια είναι η μεγάλη μας αγάπη. Μεγαλώνοντας δύο παιδιά, χρειάστηκε πολλές φορές να μπούμε στη διαδικασία να δοκιμάσουμε διάφορες πίτσες… και να ασχοληθώ πολύ με την κουζίνα. Όταν δοκίμασα πριν από χρόνια την Mystic πίτσα γίναμε συνοδοιπόροι. Πριν 18 χρόνια γνώρισα το μαγαζί και τον Μπάμπη, που έχει όλη την επιχείρηση και πάντα είχα στόχο να ανοίξω κι εγώ το δικό μου μαγαζί. Ήταν «κεραυνοβόλος έρωτας» με την πίτσα Mystic! Τα έφερε έτσι η ζωή, που προέκυψε τώρα και σε ένα αγαπημένο χώρο κοντά στη γειτονιά μου. Στο Ηράκλειο έζησα τα παιδικά μου χρόνια, σχολείο, φίλους, εξόδους, κτλ. Και πάντα είχα όνειρο να ανοίξω κι εγώ κάτι δικό μου στην περιοχή που μεγάλωσα…!
-Πόσο εύκολο ήταν τελικά να πραγματοποιήσετε το όνειρο σας;
Δεν το λες πολύ εύκολο…! Αυτό που συνέβαινε είναι ότι εξαρχής παρουσιάζονταν αρκετά εμπόδια, για άλλο χώρο ξεκίνησα και αλλού κατέληξα… Η όλη διαδικασία μας πήρε περισσότερο χρόνο από όσο υπολογίζαμε, αλλά σε κάθε δυσκολία βρίσκαμε γρήγορα τη λύση… Και αυτό με ώθησε, ώστε να συνεχίσω το στόχο και να πω εδώ είμαστε…! Γιατί όταν βλέπεις ότι τα πράγματα μπορεί να κολλήσουν, αλλά έχουν μια ροή, σε βάζει σε άλλη διαδικασία. Βλέπεις το αύριο αισιόδοξα και έτσι καταφέραμε να φτάσουμε εδώ που είμαστε!
-Ποιο είναι τελικά το «μυστικό» της Mystic πίτσας που την κάνει τόσο ξεχωριστή και την φέρνει πρώτη στις επιλογές του κόσμου;
Αυτό το οποίο κάνουμε είναι κάτι μοναδικό! Όσοι γνωρίζουν και τρώνε πίτσα μπορεί να καταλάβουν την αξία που έχει το ζυμάρι. Χρησιμοποιούμε ζυμάρι με μίξη κανονικού αλευριού και αλευριού από κανναβόσπορο. Πρόκειται για οργανικό κανναβόσπορο, που δημιουργεί ένα αποτέλεσμα καταπληκτικό και σαν γεύση αλλά και από θέμα διατροφικής αξίας. Και αυτό διότι έχουμε συνδυάσει λίγο την πίτσα με junk food και λίγο γρήγορο φαγητό. Το αλεύρι της κάνναβης είναι η πιο πλούσια τροφή σε πρωτεΐνη από το «φυτικό κόσμο», που μπορεί να πάρει κάποιος. Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι επειδή το ζυμάρι μας είναι αργής ωρίμανσης δεν χρησιμοποιούμε παρά μόνο ελάχιστη μάγια, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να παίρνεις αυτό που χρειάζεσαι χωρίς να φουσκώνεις…! Πολλές φορές τρως μία πίτσα και λες έσκασα και δεν είναι επειδή έφαγες πολύ, αλλά επειδή το ζυμάρι, χρησιμοποιώντας πολύ μαγιά για να φουσκώσει ώστε να δουλευτεί δεν προλαβαίνει να ωριμάσει και δουλεύει μέσα σου…! Έτσι νομίζεις ότι έχεις χορτάσει, ενώ στην πραγματικότητα έχεις φουσκώσει! Είναι το σύνηθες σχόλιο του κόσμου όταν τρώει την πίτσα μας! Μας λέει διαρκώς πόσο νόστιμη και ελαφριά είναι…
-Τι άλλο μπορεί να γευτεί ο κόσμος στο κατάστημα σας;
Η πίτσα είναι η μεγάλη μας αγάπη. Αλλά ένα καλό γεύμα δεν σταματάει μόνο στην πίτσα. Υπάρχουν πολύ ωραίες μακαρονάδες και φρέσκες σαλάτες με τα καλύτερα υλικά. H φρεσκάδα των υλικών είναι αυτό που ξεχωρίζει, εκτός από το ζυμάρι. Επίσης, επειδή μας ελκύουν όλες οι κουζίνες δοκιμάζουμε πολύ και την ελληνική κουζίνα με διάφορα σπέσιαλ πιάτα που αλλάζουν ανά εποχές. Εκτός από την πίτσα και τα μακαρόνια που είναι τα στάνταρ μας υπάρχουν και εποχικά πιάτα. Στις μακαρονάδες, εκτός από το απλό σπαγγέτι, χρησιμοποιούμε φρέσκα ζυμαρικά παραγωγής μας, με απλό αλεύρι αλλά και με κανναβάλευρο.
-Πως συνδυάζεται ο πολύ όμορφος χώρος με τη γεύση;
Δυο είναι οι μεγάλες μου αγάπες… η κουζίνα και οι κατασκευές! Μέχρι τώρα, η κύρια εργασία μου ήταν στο χώρο των κατασκευών με μάρμαρο. Οπότε έχω κάποια σχέση με τις κατασκευές και κινούμενος σε ένα χώρο με αρχιτέκτονες έχω άποψη για το αισθητικό κομμάτι. Ωστόσο, η σοβαρή δουλεία στο χώρο έγινε από έναν φίλο συνεργάτη και παλιό συμμαθητή, ο οποίος είναι διακοσμητής. Ο Μαρτίκο Μανικιάν, ο οποίος είναι καταπληκτικός στη δουλειά του, αφιέρωσε χρόνο σε μένα και στο μαγαζί, παρόλο που το πρόγραμμά του ήταν βεβαρυμμένο. Ο στόχος μας ήταν να κάνουμε ένα ζεστό μαγαζί, όπου να θέλεις να κάτσεις και όχι μόνο να είναι όμορφο. Επομένως, αποφασίσαμε από κοινού να το κάνουμε 60s, όπως ήταν το σπίτι της γιαγιάς μας! Το Mystic στήθηκε με πολύ αγάπη και μεράκι, με πράγματα μαζεμένα από παζάρια, παλιατζίδικα και από το σπίτι μας…! Το αποτέλεσμα θεωρώ πως μας δικαιώνει απόλυτα!
–Αυτό που «κλέβει την παράσταση» είναι επίσης το εντυπωσιακό μπαράκι… Πως συνδυάζεται αυτό με την πίτσα και πως το σκεφτήκατε;
Η επιθυμία μου να κάνω ένα μαγαζί δεν ήταν για να μαγειρέψω, αλλά ούτε και για τα χρήματα. Ήθελα να κάνω ένα μαγαζί, που θα γούσταρα να πηγαίνω…! Όταν βγαίνουμε για φαγητό διαλέγουμε ένα όμορφο μαγαζί και μαζί με το φαγητό πηγαίνει και το ποτό…. Αν, λοιπόν, ο χώρος είναι ζεστός και όμορφος δεν χρειάζεται να πας κάπου αλλού για ποτό. Παράλληλα, έχουμε ρίξει ιδιαίτερο βάρος στη μουσική μας, ώστε να είναι διακριτική και ευχάριστη. Αφιερώσαμε ένα σημαντικό κομμάτι του μαγαζιού, γιατί θεωρήσαμε ζωτικής σημασίας, να υπάρχει αυτό το μπαράκι σαν επιλογή, για κάποιον που θέλει να πιει κάτι και να απολαύσει το χώρο. Είναι και wine bar… περισσότερο θα έλεγα. Σε αυτό με βοήθησε και με βοηθά, όσο μπορεί, και η κόρη μου η Κατερίνα, που σπουδάζει οινολογία και μόλις έμαθε για το μαγαζί, το αγάπησε αμέσως.
-Ποιο είναι το μενού που μας προτείνετε;
Έχουμε μια πολύ μεγάλη ποικιλία και σε πρώτα πιάτα, σαλάτες και ορεκτικά. Επειδή έχουμε και μια ιδιαίτερη αγάπη με το κρασί… διαθέτουμε μια αρκετά πλούσια κάβα. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 25 ετικέτες και έπεται συνέχεια…! Σίγουρα ένα πιάτο με μανιτάρια, μιας και είναι της εποχής τώρα, μια σαλάτα με αβοκάντο που αγαπώ πολύ, ένα δροσερό άσπρο κρασί, γιατί οι γεύσεις μας θα είναι λίγο λιπαρές…
Όσον αφορά τις πίτσες, επειδή εγώ είμαι vegetarian θα πρότεινα σίγουρα κάτι χωρίς αλλαντικά, αλλά οι περισσότεροι επιλέγουν μια πίτσα πεπερόνε ή πίτσα απάκι με κρεατικό και μια τρούφα ή μια olive σαν δεύτερη.
Στις μακαρονάδες θα πρότεινα μία με pesto παραγωγής μας, με ποιοτικά υλικά και μια σπιρουλίνα, που είναι πολύ ιδιαίτερη…!
Και για το τέλος, έχουμε καταπληκτικά γλυκά, σουφλέ σοκολάτας, τσιζκέικ, κορμός vegan με ταχίνι, πανακότα και αυτή την εποχή η σπεσιαλιτέ μας… που είναι το σπιτικό carrot cake!!!
Μπορεί να μην κάνουμε την high-end κουζίνα, αλλά ό,τι έχουμε είναι πάρα πολύ νόστιμο, ιδιαίτερα προσεγμένο και φτιαγμένο με πολύ αγάπη! Και αυτό πιστεύω πως αντικατοπτρίζεται και στον κόσμο που δοκιμάζει και καταλαβαίνει τη διαφορά.
-Εντέλει, ποιος είναι ο στόχος της νέας αυτής προσπάθειας;
Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε κόσμο, όχι μόνο για το βραδινό γεύμα της πίτσας, αλλά να βρει ο πελάτης μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας κάτι νόστιμο! Με καφέ ή τσάι το απόγευμα, με ένα κρασί ή μια μπύρα και κυρίως το γεύμα της εργασίας. Να μπορεί κάποιος να βρει έναν ευχάριστο χώρο για ένα διάλλειμα από τη δουλειά, ένα εργασιακό γεύμα, μια εκδήλωση σε έναν πολύ ωραίο χώρο με ξεχωριστές γεύσεις. Γι’ αυτό και το ωράριο μας είναι διευρυμένο, από τις 12 το μεσημέρι, ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες του κόσμου.
-Θέλετε να μας πείτε πως μπορεί να διατεθεί ο χώρος;
Θα προγραμματίζουμε βραδιές γευσιγνωσίας με ποτά και καινούρια κρασιά, ενώ θα πρέπει να σημειώσω ότι στον χώρο μας μπορούμε να φιλοξενήσουμε παιδικά πάρτυ, συγκεντρώσεις φίλων, εργασιακά γεύματα κ.λ.π. Θεωρώ ότι έτσι θα μπορέσουν όλοι να χαρούν τον όμορφο χώρο μας συνοδεία πάντα με εξαιρετικό φαγητό…!
Το Mystic Pizza & Pasta βρίσκεται στην οδό Ερμού 7 στο Ηράκλειο Αττικής Τηλέφωνο: 2110017510