Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η υπουργός επιβεβαίωσε τη σταθερή προτεραιότητα που δίνει το Υπουργείο Πολιτισμού στην αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού μέσου για την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών, την προστασία και την αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης και των Μνημείων του, ενώ την ίδια επιβεβαίωση παρείχε και ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, χαιρετίζοντας τις εργασίες της Συνάντησης. Η συνάντηση πραγματοποιείται παρουσία του προέδρου του ΔΣ του Μουσείου Ακροπόλεως καθ. Δημήτρη Παντερμαλή, του γενικού διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης καθ. Νίκου Σταμπολίδη, του προέδρου της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως καθ. Μανώλη Κορρέ, στελεχών της Επιτροπής και της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, καθώς και ειδικών επιστημόνων από το εξωτερικό.
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κατά την ομιλία της, παρουσιάζοντας τα αναστηλωτικά, αλλά και τα σημαντικά έργα αναβάθμισης και προστασίας του μνημειακού συνόλου, τα οποία ξεκίνησαν το 2019 και είτε έχουν ήδη ολοκληρωθεί είτε είναι εν εξελίξει, επισήμανε τη σημαντική συμβολή του θεσμού των επιστημονικών συναντήσεων που σχεδόν 50 χρόνια συμπορεύεται με την πορεία των έργων αναστήλωσης και αποκατάστασης στον Βράχο της Ακρόπολης. «Η εικόνα της Ακρόπολης αντικατοπτρίζει και εκπέμπει την εικόνα της χώρας. Από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα αυτής της Κυβέρνησης, και προφανώς του Υπουργείου Πολιτισμού, ήταν τα έργα αναβάθμισης και αναστήλωσης, στο σύνολό τους, αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Όλα τα έργα εκτελούνται από στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, βασίζονται στην εμπειρία των στελεχών μας, στη γνώση τους και στην αφοσίωσή τους. Προτεραιότητα όλων μας, πολιτικής ηγεσίας, υπηρεσιακής ιεραρχίας και των στελεχών μας, είναι η αξιοποίηση κάθε μορφής διαθέσιμων πόρων για τα έργα της Ακρόπολης, είτε πρόκειται για τα κοινοτικά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, που είναι σε εξέλιξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020, δια της Περιφέρειας Αττικής -ενώ ετοιμάζεται να ξεκινήσει η επόμενη προγραμματική περίοδος 2021-2027- είτε για το Ταμείο Ανάκαμψης, τους εθνικούς πόρους, είτε για ιδιωτικές χορηγίες», δήλωσε η Λ. Μενδώνη.
Όσον αφορά στις σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει κατά την τελευταία διετία -στο πλαίσιο της πολιτιστικής χορηγίας του Ιδρύματος Ωνάση- η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού εστίασε στην κατασκευή του σύγχρονου ανελκυστήρα πλαγιάς σε αντικατάσταση του παλαιού εργοταξιακού αναβατορίου, στους διαδρόμους για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ και γενικότερα ατόμων με δυσκολία στην κίνηση, στην αναβάθμιση του φωτισμού της Ακρόπολης και της αντικεραυνικής προστασίας, αλλά και στα σημαντικά έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Μνημείου. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο έργο της επισκευής και της απόδοσης νέων χρήσεων στο κτήριο του Παλαιού Μουσείου Ακροπόλεως επί του Βράχου, αλλά και στην επισκευή και αποκατάσταση της οικίας Κωλέττη, όπου έχει προγραμματιστεί η φιλοξενία του Κέντρου Τεκμηρίωσης των Έργων της Ακρόπολης «Χαράλαμπος Μπούρας».
Κατά τον χαιρετισμό του ο γγ Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η συντήρηση και αποκατάσταση της Ακρόπολης είναι ένα έργο διαρκές, είναι ένα έργο εθνικής σημασίας και παγκόσμιας εμβέλειας. Η διεπιστημονική προσέγγιση των προβλημάτων, η διαφάνεια σε όλες τις φάσεις των εργασιών, η επιστημονική έρευνα, η συστηματική τεκμηρίωση, η ακρίβεια και οι τεχνολογικά προηγμένες εφαρμογές αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά των επεμβάσεων που τοποθετούν τη χώρα μας στην υψηλότερη κλίμακα διεθνώς όσον αφορά στην αποκατάσταση των αρχαίων μνημείων. Τα έργα που εκτελούνται στον Ιερό βράχο αντανακλούν και υπηρετούν το αξιακό μέγεθος του μνημείου. Τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι επιτυχημένες συζεύξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προσφέρουν τη δυνατότητα να προστατεύσουμε, συντηρήσουμε και αναδείξουμε το κορυφαίο μνημείο, να διασφαλίσουμε έναν λειτουργικό και προσβάσιμο από όλους αρχαιολογικό χώρο αλλά κυρίως να ανασύρουμε στη μνήμη μας και να φωτίσουμε τις αξίες που πρεσβεύει».
Οι εργασίες της 7ης Διεθνούς Συνάντησης για την Αποκατάσταση των Μνημείων της Ακρόπολης συνεχίζονται με τις τοποθετήσεις διακεκριμένων επιστημόνων και την παρουσίαση των μελετών από την Επιστημονική Επιτροπή και τα στελέχη των αρμόδιων Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για τα νέα αναστηλωτικά προγράμματα στην Ακρόπολη.