Για το κοινό άνοιξε χθες η Λεωφόρος των Σφιγγών, η τελετουργική οδός μήκους τριών χιλιομέτρων στην αρχαία πόλη του Λούξορ στην Ανω Αίγυπτο, ύστερα από δεκαετίες ανασκαφών. Η αρχαία οδός, ηλικίας 3.000 ετών, είχε ονομασθεί ο «δρόμος των θεών» καθώς συνέδεε τον ναό του Λούξορ με αυτόν του Καρνάκ στις όχθες του Νείλου. Σε εντυπωσιακή τελετή εγκαινίων την Πέμπτη, η οδός φωταγωγήθηκε, προσφέροντας μοναδική θέα των 600 αγαλμάτων-μορφών με κεφάλι κριαριού. Αλλα αγάλματα της οδού απεικονίζουν σφίγγες, λέοντες και άλλες μυθικές μορφές.
Στα εγκαίνια συμμετείχαν εκατοντάδες κομπάρσοι, ντυμένοι με στολές που παρέπεμπαν στην αρχαία Αίγυπτο, καθώς και συμφωνική ορχήστρα, φωτιστική εγκατάσταση, χορευτές, πλοιάρια στον Νείλο και ιππήλατες άμαξες. Την τελετή παρακολούθησε από την εξέδρα των επισήμων ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Τα πρώτα οκτώ αγάλματα σφίγγας στην είσοδο του ναού του Λούξορ ανακάλυψε το 1949 ο Αιγύπτιος αρχαιολόγος Ζακαρία Γκινεΐμ. Η ανασκαφή και αναστήλωση των μνημείων της Κοιλάδας των Βασιλέων διήρκεσε περισσότερο από έξι δεκαετίες και διεκόπη πολλές φορές εξαιτίας πολιτικής αναταραχής, όπως μετά την εξέγερση της Αραβικής Ανοιξης, που οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ.
Η Λεωφόρος των Σφιγγών εικάζεται ότι κατασκευάσθηκε για την ετήσια γιορτή Οπέτ στην αρχαία πόλη των Θηβών στην Ανω Αίγυπτο, γνωστή σήμερα ως Λούξορ. Η τελετή γιόρταζε τη γονιμότητα και περιελάμβανε πομπή με στόχο την ετήσια καθιερωμένη μετακίνηση των ιερών αγαλμάτων των θεών από τον ναό του Καρνάκ σε αυτόν του Λούξορ.
«Η γιορτή του Οπέτ πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, όπως γινόταν και στα χρόνια των φαραώ. Με τον τρόπο αυτό στέλνουμε μήνυμα στον κόσμο για την ανάγκη προστασίας και αποκατάστασης των αρχαιοτήτων», λέει ο Αλί Αμπού Ντασίς, αρχαιολόγος και μέλος της ομάδας ανασκαφών του Λούξορ.
Η ανάδειξη των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων με μεγαλοπρεπείς τελετές αποτελεί μέρος της τουριστικής πολιτικής της κυβέρνησης του Καΐρου, που προσπαθεί να τονώσει τις μειωμένες αφίξεις επισκεπτών εν μέσω πανδημίας. Τον Απρίλιο, πομπή διοργανώθηκε στο Κάιρο για τη μεταφορά 22 λειψάνων φαραώ σε μούμιες από το παλαιό Αιγυπτιακό Μουσείο στο νέο υπερσύγχρονο κτίριο. Ο «πρύτανης» της αιγυπτιακής αρχαιολογίας, Ζάχι Χαουάς, αποκάλεσε την ανασκαφή της Λεωφόρου των Σφιγγών στο Λούξορ «το τελευταίο μεγάλο υπαίθριο μουσείο και τη μεγαλύτερη ανασκαφή στον κόσμο».