Περιθώριο έξι μηνών έχουν οι πολίτες προκειμένου να εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό, το θεσμό που καθιερώνεται με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.
Παρουσιάζοντας τις βασικές κατευθύνσεις του νέου νομοσχεδίου το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε στις συνέπειες για όσους επιλέγουν να μην ακολουθήσουν τη διαδικασία και ειδικότερα:
- Δεν θα μπορούν να παραπεμφθούν σε νοσοκομεία, αφού η παραπομπή θα γίνεται από τον προσωπικό γιατρό.
- Θα καταβάλουν μεγαλύτερες συμμετοχές σε ιατρικές πράξεις και εξετάσεις
- Δεν θα έχουν προτεραιότητα για ραντεβού, δεδομένου ότι θα προγραμματίζονται μέσω του προσωπικού ιατρού
Ο προσωπικός γιατρός θα επιλέγεται ελεύθερα από τον πολίτη και μπορεί να είναι:
- γιατρός του ΕΣΥ που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις Το.Μ.Υ. και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ., με εγγεγραμμένο πληθυσμό,
- γιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 (Α΄38), με εγγεγραμμένο πληθυσμό
- γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ
- ιδιώτης γιατρός
Σημειώνεται πως , ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής ή Εσωτερικής Παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό.
Οι ανασφάλιστοι, καθώς και άλλοι δικαιούχοι [ παρ. 2 του άρθρου 33 του ν. 4368/2016 (Α΄ 21)], θα έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται σε προσωπικό ιατρό συμβεβλημένο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., εφόσον δεν δύναται να καλυφθούν από προσωπικό ιατρό των δημόσιων μονάδων Π.Φ.Υ.. Κάθε άτομο θα έχει το δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν προσωπικό ιατρό. Μετεγγραφή σε άλλο προσωπικό ιατρό θα επιτρέπεται μια φορά ανά έτος.
Η επιλογή θα μπορεί να γίνει ανεξάρτητα από την περιοχή είτε ανάμεσα σε γιατρούς που σήμερα υπηρετούν σε δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δηλαδή στα Κέντρα Υγείας, στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), σε πολυϊατρεία κλπ., είτε ανάμεσα σε ιδιώτες γιατρούς.
ΠΗΓΗ:Αθήνα984