Την ανησυχία ότι η πρωτεύουσα δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει με επιτυχία το κύμα των επισκεπτών ενόψει της τουριστικής περιόδου, εξέφρασε στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ» Παύλος Γερουλάνος:
«Πιστεύω ότι δεν υπάρχει Αθηναία ή Αθηναίος που να μην έχει αντιληφθεί και να μην έχει χαρεί για τις φετινές προβλέψεις του τουρισμού. Μετά από τρία χρόνια δύσκολα για τον κόσμο του τουρισμού, αν αυτά που ακούμε αληθεύουν, η Αθήνα θα έχει μια από τις καλύτερες τουριστικές σεζόν που έχει δει ποτέ. Το ερώτημα όμως είναι αν η πόλη είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το κύμα επισκεπτών που προβλέπουν οι ειδικοί.»
Ο Π. Γερουλάνος επεσήμανε τα σοβαρά προβλήματα σε 7 τομείς, κρίσιμους τόσο για την καθημερινότητα των πολιτών όσο και για την εμπειρία των επισκεπτών, επηρεάζοντας εκτός από την ποιότητα ζωής και τη διεθνή εικόνα της πόλης:
1. Δημόσιες υποδομές Υγείας
2. Αστικές Συγκοινωνίες
3. Κατάσταση σε πάρκα και άλση
4. Τραπεζοκαθίσματα και ελεύθεροι χώροι
5. Τουριστικά λεωφορεία και στάθμευση
6. Υποδομές (νερό, σκίαση) σε αξιοθέατα
7. Έργα για τον Μεγάλο Περίπατο
Πιο αναλυτικά, ο Παύλος Γερουλάνος μιλώντας στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, υποστήριξε:
Θυμάμαι, στην προεκλογική εκστρατεία, ο Δήμαρχος είχε δανειστεί μια φράση από τον Γιάννη Ρέτσο, τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, που έλεγε ότι όταν μια πόλη είναι καλή για τους κατοίκους της, είναι καλή για τον τουρισμό. Με άλλα λόγια, αν η Αθηναία και ο Αθηναίος νιώθουν ότι η πόλη λειτουργεί καλά και εξυπηρετεί τις ανάγκες τους, τότε και οι τουρίστες θα έχουν μία καλή εμπειρία. Νομίζω ότι αυτή η φράση που υιοθέτησε ο Δήμαρχος πρέπει να προκαλέσει πανικό στον ίδιο και τους αντιδημάρχους του.
Ας δούμε λίγο τι ετοιμάζεται να βιώσει ένας επισκέπτης ο οποίος θα μας εμπιστευτεί τις διακοπές του: Ας ξεκινήσουμε από τα πιο σημαντικά.
Πρώτο θέμα, πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση έπαιρνε σκληρά μέτρα διότι είχαμε 100 θανάτους από τον κορωνοϊό την ημέρα. Σήμερα έχουμε 20 με 30 και τα μέτρα έχουν χαλαρώσει. Σκεφτήκατε ποτέ τι θα γίνει στο απόγειο της σεζόν; Έχουν γίνει προβλέψεις για τα Δημοτικά Ιατρεία; Τι εικόνα θα αποκομίσουν οι ξένοι που θα βρεθούν στα εξουθενωμένα νοσοκομεία μας; Σημειώστε ότι η επιβάρυνση δεν θα είναι μόνο από επισκέπτες της Αθήνας αλλά από επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Μια κακή εμπειρία στα ξένα μέσα μπορεί να καταρρακώσει την εικόνα του προορισμού.
Δεύτερο θέμα και απόλυτα συνδεδεμένο με το προηγούμενο είναι η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες. Είσαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσετε τις απαιτήσεις που θα δημιουργηθούν; Θα συνεχίσετε να στοιβάζετε τον κόσμο όπως το κάνουμε τώρα ή θα υπάρχουν μέτρα που θα προστατέψουν τους επιβάτες;
Τρίτο θέμα, το πράσινο. Στα περισσότερα πάρκα της πόλης τα κλαδιά είναι ακόμα πεταμένα εκεί που τα κλάδεψαν. Μια βόλτα στον Λυκαβηττό, στο Άλσος Ιλισίων, στον Λόφο Κυνοσάργους και αλλού, δείχνει πολύ γλαφυρά την εγκατάλειψη του δημοσίου χώρου της Αθήνας. Με δήλωσή του ο Προϊστάμενος Πρασίνου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον συντονισμό της υπηρεσίας με τους εργολάβους. Είναι σχεδόν αδύνατο να προλάβετε το τεράστιο έργο που εκκρεμεί. Από τη μια, βλέπουμε την επικοινωνιακή αγωνία του Δημάρχου να διαφημίσει τους πανσέδες που φύτεψε. Από την άλλη, δεσπόζουν παντού τα καρτελάκια του κ. Πατούλη που αγωνιά να διαφημίσει το δικό του έργο. Μήπως να αφήσετε τις κοκορομαχίες και να συντονιστείτε για το καλό της πόλης;
Τέταρτο θέμα, τα τραπεζοκαθίσματα. Παρόλο που αίρονται τα μέτρα για τον κορωνοϊό τα τραπεζοκαθίσματα παραμένουν εξαπλωμένα σε όλη την πόλη. Θα τα μαζέψετε, και πότε; Η εικόνα χάους που έχουν δημιουργήσει δεν είναι η εικόνα που θέλουμε ούτε για εμάς ούτε για τους επισκέπτες μας.
Πέμπτο θέμα, η στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων. Η πεζοδρόμηση της Β. Όλγας αναδεικνύει την ανάγκη για έναν άλλον χώρο που θα εξυπηρετεί τα τουριστικά λεωφορεία και συγχρόνως δεν θα επιβαρύνει την κίνηση των κατοίκων. Τι έχετε προβλέψει για αυτό;
Έκτο θέμα, το καλοκαίρι αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θερμό. Υπάρχει πρόβλεψη για σκίαση και νερό στους δημοφιλείς προορισμούς της πόλης; Τουαλέτες; Συνεργάζεστε με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Τουρισμού για να καλύψετε τις ανάγκες της πόλης;
Έβδομο θέμα, σας είχα κάνει και στο παρελθόν την επισήμανση ότι Αθήνα δεν είναι μόνο το κέντρο. Διότι έβλεπα την έμφαση που δίνετε στο τουριστικό προϊόν του κέντρου της πόλης και πόσο αγνοείτε τις ανάγκες σε άλλες γειτονιές όπως στα Σεπόλια, στη Λαμπρινή και στον Νέο Κόσμο. Σας είχα πει τότε ότι Αθήνα δεν είναι μόνο η Πανεπιστημίου. Ίσως έπρεπε να προσέξω τα λόγια μου. Διότι ούτε τα Σεπόλια, ούτε η Λαμπρινή, ούτε ο Νέος Κόσμος θα ήθελαν αυτό που έχει συμβεί στην Πανεπιστημίου. Ξεραμένοι φοίνικες. Βρώμικες γλάστρες. Σκισμένες λινάτσες που προσπαθούν να κρύψουν μισοσκαμένους κρατήρες τους οποίους δεν έχει επισκεφτεί κανένας από τις πρώτες μέρες που ξεκίνησε το έργο. Βρωμιά παντού, στο πιο ωραίο σημείο της πόλης. Το Σύνταγμα σε κατάσταση ομηρίας από ένα μικρό έργο που δε λέει να τελειώσει. Αλήθεια, μήπως επίτηδες κρατάτε το έργο σε αυτήν την κατάσταση, για να το τελειώσετε πριν τις επόμενες δημοτικές εκλογές; Δεν εξηγείται αλλιώς η καθυστέρηση που βιώνουν οι Αθηναίοι κάτι που σύντομα θα είναι και η εμπειρία των περισσοτέρων τουριστών.
Νοσοκομεία, συγκοινωνίες, στάθμευση, πράσινο, τραπεζοκαθίσματα, νερό και σκίαση. Και τέλος η εικόνα της πόλης. Από αυτά θα κριθείτε στο τέλος της σεζόν. Για το καλό το δικό σας και το καλό της πόλης πρέπει να λειτουργήσετε άμεσα και απίστευτα αποτελεσματικά. Οι πρώτοι επισκέπτες έχουν έρθει και για να παραφράσω τον κ. Ρέτσο, βιώνουν αυτό που ζούμε όλοι μας. Μια δημοτική αρχή με πολλά λεφτά, πολλή ενέργεια και κανένα σχεδιασμό.»