Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου οι υγειονομικοί στα δημόσια νοσοκομεία, την ώρα που δε βλέπουν καμία κίνηση εκ μέρους της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΣΥ, παρά τις έντονες εκκλήσεις των ίδιων και μεγάλης μερίδας της κοινωνίας, ειδικά την τελευταία τριετία της πανδημίας. Αντίθετα, η κυβέρνηση όχι μόνο στρέφει το βλέμμα από την άλλη σφυρώντας κλέφτικα για τις παθογένειες της δημόσιας περίθαλψης, αλλά κινείται επίμονα στην κατεύθυνση περαιτέρω ιδιωτικοποίησης των δημόσιων δομών και υπηρεσιών υγείας για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των ιδιοκτητών μεγάλων ιδιωτικών κλινικών. «Η δημόσια υγεία “νοσεί βαριά”, οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και οι υγειονομική δεν αντέχουν λόγω εργασιακής εξουθένωσης» εξηγεί η ΠΟΕΔΗΝ, αποδίδοντας μία εικόνα ενδεικτικής της υφιστάμενης κατάστασης.
Την ώρα που οι «ήρωες με τις λευκές ποδιές», όπως τους βάφτισε η κυβέρνηση στις αρχές της πανδημίας, βλέπουν τη δημόσια υγεία να ξηλώνεται καθημερινά, ξεκαθαρίζουν ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι με την κατάσταση που αναδείχθηκε στα δημόσια νοσοκομεία και κατά τη διάρκεια της πανδημίας και απαιτούν τα αυτονόητα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΝΓΕ αποφάσισαν από κοινού την κήρυξη πανελλαδικής απεργίας, κινητοποίησης και συγκέντρωσης στην Πλατεία Μαβίλης 8:30 πμ., την Πέμπτη, με πορεία προς το Υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, η ΠΟΕΔΗΝ κήρυξε στάση εργασίας για την Αττική από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις τρεις το μεσημέρι και 24ωρη απεργία για την περιφέρεια, όπου είναι ακόμη πιο σοβαρές οι ελλείψεις. Την κινητοποίηση των Ομοσπονδιών των υγειονομικών στηρίζει και η ΑΔΕΔΥ.
«Τα νοσοκομεία υποφέρουν από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Είναι ενδεχόμενο τον χειμώνα με τη συνάντηση γρίπης και κορωνοιού να καταλήξουν τα Νοσοκομεία πάλι σε μονοθετική λειτουργία σε βάρος ασθενών άλλων παθήσεων με αναστολή χειρουργείων, θεραπειών, εξετάσεων κλπ.
Υπάρχει αυξητική τάση αποχωρήσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού από τα Νοσοκομεία λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας και τους μισθούς πείνας που λαμβάνουμε. Οι λίστες χειρουργείων είναι διαχρονικές και απέραντες. Εν καιρώ πανδημίας αυξήθηκαν λόγω της μονοθεματικής λειτουργίας των νοσοκομείων και της διακοπής των τακτικών χειρουργείων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι μισθοί των υγειονομικών είναι χαμηλότεροι ή κοντά στο κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, συνυπολογίζοντας κανείς ότι οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν 14 μισθούς και οι υγειονομικοί του ΕΣΥ λαμβάνουν 12 μισθούς κατ’ έτος, αφού καταργήθηκαν τα δώρα και το επίδομα αδείας. Με την ακρίβεια στα ύψη», αναφέρει για τις χρόνιες παθογένειες των νοσοκομείων στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΕΔΗΝ.
Με ιδιαίτερη αναφορά στο μέτρο του προσωπικού γιατρού, η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει: «Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού κινδυνεύει να αποτύχει εάν δεν αναγκαστούν οι ιδιώτες γιατροί να ενταχθούν στο σύστημα. Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί 3.200 γιατροί εκ των οποίων οι 2.000 είναι από την πρωτοβάθμια περίθαλψη που αδυνατούν να ανταποκριθούν ως προσωπικοί ιατροί λόγω του αυξημένου όγκου δουλειάς στα Κέντρα Υγείας και τα κοντινά νοσοκομεία στα οποία συμμετέχουν στο εφημερειακό πρόγραμμα. Μόνο 1.200 ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν παρότι οι αμοιβές είναι υπερδιπλάσιες από τους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ!!!»
Άλυτο παραμένει και το πρόβλημα των ΜΕΘ λέει η ΠΟΕΔΗΝ, παρά τις -ελλιπείς- κινήσεις που έγιναν από το Μαξίμου στη διάρκεια της πανδημίας, έπειτα και από την πίεση των εργαζόμενων στα νοσοκομεία και της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας.
«Τα προβλήματα με την έλλειψη κλινών ΜΕΘ είναι διαχρονικό. Με βάση τα διεθνή στάνταρ θα πρέπει να λειτουργούν 3.500. Με εμφανείς ελλείψεις προσωπικού λειτουργούν 930. Πριν την πανδημία λειτουργούσαν 550. Ασφαλώς θα πρέπει να ενισχυθούν τα Νοσοκομεία με προσωπικό και να αυξηθούν περαιτέρω οι κλίνες ΜΕΘ για να μην ξαναζήσουμε τη δυσάρεστη κατάσταση το χειμώνα με δεκάδες διασωλεινωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ που οι πιθανότητες επιβίωση είναι ελάχιστες», τονίζει μεταξύ άλλων.
Για τις σοβαρότατες ελλείψεις εργαζομένων και τα διαχρονικά κενά σε οργανικές θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία παρέθεσε επίσης κάποια στοιχεία η ΠΟΕΔΗΝ, σημειώνοντας: «Πλέον των 30.000 Συμβασιούχων εργάζονται στα Νοσοκομεία, τις Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας, το ΕΚΑΒ, την Πρόνοια, Επικουρικό προσωπικό μέσω του ΟΑΕΔ και άλλων συμβάσεων. Στα Νοσοκομεία εργάζονται 22.000 συμβασιούχοι με 45.000 κενές οργανικές θέσεις και χιλιάδες καταργημένες στις υπηρεσίες στήριξης.
Οι συμβασιούχοι αποτελούν το 40% του προσωπικού των Νοσοκομείων και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τα Νοσοκομεία πως θα λειτουργούν εάν απολυθούν.
6.000 συνάδελφοι που εργάζονται με Συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) στις υπηρεσίες στήριξης καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση σταδιακά απολύονται».