«Η καταγραφή των συμπολιτών μας με αναπηρία από τις οικείες δημοτικές αρχές για την εξατομικευμένη παροχή βοήθειας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αποτελεί προτεραιότητα», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με θέμα: «Η συμπερίληψη στην ετοιμότητα και την αντιμετώπιση των καταστροφών: Ενεργή συμμετοχή των ατόμων με αναπηρίες σε ασκήσεις εκκένωσης» στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Σκοπός της ημερίδας ήταν η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, η καταγραφή υφιστάμενων περιορισμών και νομοθετικών / επιχειρησιακών κενών, καθώς και η ανοιχτή συζήτηση προτάσεων για την ενίσχυση της ικανότητας ευπαθών ομάδων να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της συμπεριληπτικότητας σε όλα τα επίπεδα του κρατικού μηχανισμού, με έμφαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν πίσω σε μία έκτακτη ανάγκη, σε μία πυρκαγιά, σε έναν σεισμό» τόνισε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να καταγραφούν και να χαρτογραφηθούν οι ανάγκες των πόλεων.
Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε την άμεση ανάγκη ανάπτυξης μιας στρατηγικής, η οποία θα έχει εξατομικευμένη προσέγγιση με το τι έχει να αντιμετωπίσει κάθε κοινωνία ενώ επισήμανε ότι μία πρώτη ενέργεια θα ήταν να καταγραφεί η κατάσταση και η τρωτότητα των κτιρίων όπου διαμένουν οι άνθρωποι με αναπηρία.
Στην ημερίδα, η οποία αποτέλεσε συνδιοργάνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δασικών Πυρκαγιών/ Συμβουλίου της Ευρώπης και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Πρόκειται για μια δράση η οποία υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας, οριζόντια, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και δημιουργεί ένα νέο πρότυπο χάραξης στρατηγικής με αλληλεπίδραση του εθνικού με το διεθνές δίκαιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, υπογράμμισε ότι «τα άτομα με αναπηρία πλήττονται δυσανάλογα από τις πάσης φύσεως καταστροφές. Επομένως, η συμμετοχή τους στον κύκλο διαχείρισης των καταστροφών τόσο στο στάδιο της ετοιμότητας όσο και της αντιμετώπισης αποτελεί όχι μόνο επιθυμία, αλλά και υποχρέωση για την ενίσχυση της συνολικής ανθεκτικότητας του πληθυσμού».
Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε διεξοδικά στις δράσεις που έχει αναλάβει από την ίδρυσή του το 2021, το υπουργείο μεταξύ των οποίων η δρομολόγηση δράσεων ενημέρωσης σε επίπεδο δήμων για τη διάχυση της ενημέρωσης και αναπτύσσονται συνέργειες με τους δήμους μέσω κατάρτισης καταλόγων με στοιχεία επικοινωνίας των ατόμων με αναπηρία, κατόπιν προηγούμενης ρητής συναίνεσης αυτών, καθώς και στοχευμένες δράσεις προστασίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, καθίσταται δυνατή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης η συντονισμένη, άμεση και αποτελεσματική παροχή συνδρομής.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει μακρά παράδοση στην ενημέρωση του πληθυσμού όσον αφορά στην προστασία έναντι σεισμών – μια συλλογική γνώση η οποία, μέσω της εκπαίδευσης, μπορεί να επεκταθεί σε όλους τους τύπους καταστροφών, με ιδιαίτερη έμφαση στους συμπολίτες μας με αναπηρίες και στις ανάγκες τους.
Εκπρόσωποι της κοινότητας των ατόμων με αναπηρία έθεσαν, επίσης, διεξοδικά τα υφιστάμενα ζητήματα για την χωρίς αποκλεισμούς ενεργή συμμετοχή τους στον κύκλο διαχείρισης καταστροφών και κατέθεσαν προτάσεις που συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση των πρακτικών από πλευράς Πολιτείας, καθώς και στην ενίσχυση της ενημέρωσης – ετοιμότητας – αλληλεπίδρασης με τους διασώστες για συμμετοχή σε ασκήσεις προσομοίωσης των ίδιων των ατόμων με αναπηρία.