Η IFAC Athina ιδρύθηκε ως αποκεντρωμένος χώρος καλλιτεχνικού εργαστηρίου στην οδό Γαλαξία 11, στον Νέο Κόσμο, από τον καλλιτέχνη Lee Wells, του οποίου το έργο επικεντρώνεται κυρίως σε διαλόγους που περιβάλλουν συστήματα εξουσίας και ελέγχου στην κοινωνία. Η Άλια Τσαγκάρη μίλησε στην Ελίζα Λιμοντζόγλου για την έκθεση του Οκτώβρη αλλά και τη γενικότερη φιλοσοφία της λερί «IFAC Athina»
Η IFAC Athina αποτελεί ένα σημαντικό πρότζεκτ της IFAC (International Fine Arts Consortium), η οποία δημιουργήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1996 ως μία ανεξάρτητη επιμελητική πλατφόρμα, ένας ημι-νομαδικός χώρος έργων υπό τις επιρροές του Μαρσέλ Ντυσάν που μεσολαβεί ανάμεσα στον πραγματικό και τον εικονικό κόσμο μέσω ενός διεθνούς δικτύου ειδικών που στόχο έχουν να επεκτείνουν τον διάλογο στις τέχνες και το αβάν-γκαρντ.
Η IFAC έχει περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας σε συνεργασία με κορυφαίους οίκους δημοπρασιών, διεθνείς εκθέσεις τέχνης, ιδιώτες εμπόρους, γκαλερί, επιμελητές και κυρίως καλλιτέχνες. Μέσω αυτής της πολύπλευρης προσέγγισης, η IFAC είναι σε θέση να παρουσιάσει και να υποστηρίξει ένα δυναμικό πρόγραμμα ανερχόμενων, πειραματικών και υπό ανακάλυψη καλλιτεχνών αφιερωμένων στην αντιμετώπιση σημαντικών εννοιολογικών, αισθητικών και κοινωνικών ζητημάτων.
Η IFAC έχει εκθέσει παγκοσμίως έργα 1000 αναδυόμενων και καταξιωμένων καλλιτεχνών σε εκθέσεις, προβολές, παραστάσεις, φεστιβάλ, όπως: Μπιενάλε Βενετίας, Μουσείο Guggenheim, NCCA Moscow, Μπιενάλε Μυκόνου, Μουσείο Καλών Τεχνών Βοστώνης, PS1/MoMA, Μουσείο Hermatage, Εθνικό Κοιμητήριο Άρλινγκτον, Μπιενάλε Λίβερπουλ, Κέντρο Λίνκολν, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγο κα.
Μέσω αυτής της πολύπλευρης προσέγγισης, η IFAC είναι σε θέση να παρουσιάσει και να υποστηρίξει ένα δυναμικό πρόγραμμα ανερχόμενων και πειραματικών καλλιτεχνών, οι οποίοι και έχουν αφιερωθεί στην αντιμετώπιση σημαντικών εννοιολογικών, αισθητικών και κοινωνικών ζητημάτων.