Θετική εμφανίζεται η Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην αλλαγή του νόμου, ώστε να μπορούν και οι μοναχικοί άνδρες στην Ελλάδα να αποκτήσουν παιδί.
Μάλιστα, πρόσφατα δόθηκε και η πρώτη δικαστική άδεια σε μοναχικό άνδρα για την απόκτηση τέκνου.
«Από πολυμελές πρωτοδικείο εκδόθηκε στις 21 Δεκέμβρη απόφαση και μάλιστα εκτελεστή, με την οποία δίνεται το δικαίωμα σε μοναχικό άνδρα να αποκτήσει παιδί με παρένθετη μητέρα. Η δικαστική απόφαση στηρίχθηκε στην αρχή της ισότητας ανδρών και γυναικών με επαρκέστατη αιτιολογία, που κρίνει ότι από τη στιγμή που το δικαίωμα παρέχεται στις γυναίκες, δεν μπορεί να αποστερείτε από τους άνδρες», εξηγεί στο NEWS 24/7 o Νίκος Ρουσσόπουλος, δικηγόρος Αθηνών, ο οποίος εκπροσωπούσε τον άνδρα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους αρμόδιους, η δικαστική απόφαση δεν μπορεί να εκτελεστεί, καθώς στη χώρα μας υπάρχει νομικό κενό.
«Η Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έλαβε αίτημα εφαρμογής μεθόδου ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής παρένθετης μητρότητας από τον μοναχικό άνδρα. Το δικαστήριο επικαλούμενο την αρχή της ισότητας του άρθρου 4 του Συντάγματος, εφαρμόζει αναλογικά τις διατάξεις για την παρένθετη μητρότητα στην περίπτωση του μοναχικού άνδρα και κρίνει δεκτή την αίτησή του για μεταφορά στο σώμα της κυοφόρου γονιμοποιημένων ωαρίων ξένων προς αυτή, λαμβάνοντας υπόψιν την προϋπόθεση ιατρικής αδυναμίας απόκτησης τέκνου με φυσικό τρόπο του αιτούντος», λέει ο Νικόλας Βραχνής, πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Ωστόσο, όπως εξηγεί ο ίδιος στο NEWS 24/7, «αυτή τη στιγμή η δικαστική απόφαση δεν είναι αρκετή. Χρειάζεται και η άδεια της δικής μας υπηρεσίας, διότι διαφορετικά, καμία μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν θα κάνει δεκτό το αίτημά του, ώστε να τον συνδέσει με γυναίκα. Για να εκδοθεί, όμως άδεια, θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία».
Μάλιστα, το θέμα πρόκειται να απασχολήσει το προσεχές συμβούλιο της επιτροπής και ακολούθως να ενημερωθεί το υπουργείο Υγείας.
«Εγώ είμαι θετικός στην υπό όρους απόκτηση τέκνου από μοναχικό άνδρα. Όμως θα πρέπει το συμβούλιό μας να ενημερώσει το υπουργείο Υγείας για το νομικό κενό, ώστε να καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή και ακολούθως αυτό να ψηφιστεί, ώστε να μπορούν να ολοκληρωθούν αυτού του τύπου οι διαδικασίες», συμπληρώνει ο κ. Βραχνής.
Θετικά στην απόκτηση τέκνου από μοναχικούς άνδρες είναι και μέλη της επιστημονικής κοινότητας.
«Στις μοναχικές γυναίκες έχει δοθεί το δικαίωμα να αποκτήσουν παιδία από το 2005. Για τους άνδρες, υπάρχουν ζητήματα τα οποία τα συζητάει η Εθνική Αρχή. Εγώ συμφωνώ απόλυτα και πιστεύω ότι είναι αδικία, διότι υπάρχουν πολλοί μοναχικοί άνδρες και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί, αλλά δεν μπορούμε να παρέχουμε την υπηρεσία, διότι δεν προβλέπεται από τον νόμο», εξηγεί στο NEWS 24/7 o Κωνσταντίνος Πάντος, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής.
Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής είναι ο αρμόδιος κρατικός φορέας που εισηγείται σχετικά με τους επιστημονικούς, νομικούς και δεοντολογικούς όρους της παροχής υπηρεσιών ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και ελέγχει την τήρησή τους.
Αρμοδιότητα της Αρχής, μεταξύ άλλων, είναι να εισηγείται προς το υπουργείο Υγείας την τροποποίηση των σχετικών με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή διατάξεων.
Τι είναι η δανεική μήτρα
Δανεική μήτρα ή παρένθετη μητρότητα ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία μία γυναίκα που έχει πρόβλημα με τη μήτρα της ή δεν έχει μήτρα και δεν φυσικά μπορεί να κάνει παιδιά, δανείζεται τη μήτρα κάποια άλλης.
Στην πραγματικότητα, σε εργαστήριο πραγματοποιείται εξωσωματική γονιμοποίηση του ωαρίου της (αν έχει σάλπιγγες παράγει ωάρια) είτε με δότη σπέρματος από τράπεζα, είτε του συντρόφου ή συζύγου της, το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στη μήτρα μιας άλλης γυναίκες, η οποία όταν γεννήσει, της δίνει το παιδί.
Ο νόμος επιτρέπει τη διαδικασία σε μοναχικές γυναίκες, όχι όμως σε άνδρες, κάτι που αναμένεται σύντομα να αλλάξει.
ΠΗΓΗ: news247.gr