«Βροχή» ερωτήσεων υπό τον προβολέα της υπεράσπισης δέχθηκε ο γιατρός Ανδρέας Ηλιάδης από το δικηγόρο Αλέξη Κούγια στη διάρκεια της σημερινής δίκης με κατηγορούμενη την Ρούλα Πισπιρίγκου για την ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας.
Στο επίκεντρο των ερωτήσεων βρέθηκε ο χρόνος που μεσολάβησε από την ανακοπή που υπέστη το παιδί μέχρι να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες καθώς και η αιτία που οδήγησε την 9χρονη στην τετραπληγία.
«Επιμένω και λέω ότι αν υποστώ ανακοπή και δεν έρθει βοήθεια στα 4 λεπτά θα έχω βλάβες. Το σημαντικό είναι από την ώρα της ανακοπής ποτέ θα φωνάξει κάποιος σε βοήθεια! Εκεί είναι τα 4 λεπτά»!
Κούγιας: Έχετε στοιχείο ότι η μητέρα του παιδιού δεν κάλεσε σε βοήθεια;
Μάρτυρας: Δε γνωρίζω.
Αλ. Κούγιας: Για ποιο λόγο δεν είπατε στους γονείς ότι είναι τετραπληγικό παιδί;
Μάρτυρας: Η ιεράρχηση των απαντήσεων γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο. Προέχει η ζωή. Όταν το παιδί ήταν διασωληνωμένο και παλεύαμε για τη ζωή του, δεν θα τους έλεγα για τετραπληγία.
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στο ιστορικό των δύο μικρότερων παιδιών της κατηγορούμενης, της Μαλένας και της Ίριδας, που είχαν ήδη αποβιώσει. «Στην ιατρική οφείλουμε να πάρουμε πληροφορίες για το ιατρικό ιστορικό. Ήταν επιτακτικό αυτό. Οι ερωτήσεις μου είχαν να κάνουν με τη διάσωση της Τζωρτζίνας» είπε ο κ. Ηλιαδης που ερωτήθηκε εκτενώς σχετικά με το αν και με ποιο τρόπο έμαθε το ιστορικό των άλλων δυο παιδιών της Ρούλας Πισπιρίγκου.
Αλ. Κούγιας: Ζητήσατε τους ιατρικούς φακέλους των άλλων δυο παιδιών;
Μάρτυρας: Όχι έκανα κάτι καλύτερο. Ρώτησα τους γονείς.
Αλ. Κούγιας: Είναι ασφαλέστερο αυτό;
Μάρτυρας: Η Ίριδα δεν είχε ιατρικό φάκελο και για τη Μαλένα ήρθαν από τη θεράπουσα ιατρό. Για τη Μαλένα είχα την πληροφορία ότι έφυγε από ηπατική ανεπάρκεια και η Ίριδα έφυγε στον ύπνο. Με τη γιατρό στο παίδων ήθελα να έχω άμεσα πληροφορίες.
Αλ. Κούγιας: Γιατί δεν πήρατε τους φακέλους;
Μάρτυρας: Μίλησα με τη γιατρό της Μαλένας. Είναι η γιατρός των λευχαιμιών στην Ελλάδα. Συνεργάστηκα μαζί της χρόνια και τη θεωρώ εξαιρετική γιατρό. Θα αμφισβητούσα την παιδογκολόγο;
Το σύνδρομο Μινχάουζεν
Επόμενο κεφάλαιο της πολύωρης εξέτασης του κυρίου Ηλιάδη ήταν οι υπόνοιες περί του συνδρόμου Μινχάουζεν .
«Υπάρχει το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου. Είμαι υποχρεωμένος να το θέσω στη διάγνωση μου. Το έβαλα χαμηλά. Έπρεπε να το εξετάσω για να το αποκλείσω» ξεκαθάρισε ο κ. Ηλιάδης όταν ερωτήθηκε σχετικά με την απόφαση του να ερευνήσει το αν η κατηγορούμενη πάσχει από σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι όφειλε να το συμπεριλάβει στη διάγνωση του και ξεκαθάρισε: «Όταν έχεις 3 αιφνίδιους θανάτους οφείλεις να το κάνεις! Η απάντηση μου είναι αυτή!».
Αλ. Κούγιας: Σε ποιο πρωτόκολλο εντατικολογίας προβλέπεται ότι πρέπει να ερευνηθεί αυτό;
Μάρτυρας: Όλοι οι παιδίατροι του κόσμου είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν!
Πρόεδρος: Υπάρχει κάπου καταγεγραμμένο αυτό;
Μάρτυρας: Βεβαίως. Οφείλει ο γιατρός να ενημερώσει τις κοινωνικές υπηρεσίες και να ερευνήσει τι συμβαίνει. Ο γιατρός δεν θα πάει στην εισαγγελία αλλά θα απευθυνθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες για να βοηθηθεί το παιδί και η μητέρα. Απευθύνθηκα στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου. Έκανα δυο συνεδρίες μόνος μου με ψυχιάτρους. Συμφωνήσαμε να γίνει τουλάχιστον μια επικοινωνία της μητέρας.
Έγινε μια γρήγορη εκτίμηση της μητέρας από τον κ. Αλεξόπουλο και τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Ήρθαν οι γονείς στο γραφείο και είπαν ότι δε θέλουν να συνεχίσουν.
Αλ. Κούγιας: Πως το υποψιαστήκατε;
Μάρτυρας: Η διαταραχή αυτή έχει μια μορφή θανατηφόρα. Οι άλλοι δυο θάνατοι με έκαναν να θέλω να ερευνήσω κι αυτό.
Αλ. Κούγιας: Έχετε υποψιαστεί ποτέ στην καριέρα σας τέτοιο σύνδρομο και έχετε ξανά επισκεφθεί τους ψυχιάτρους για κάτι τέτοιο;
Μάρτυρας: Για το σύνδρομο αυτό στην καριέρα μου το έχω υποψιαστεί και εντοπίστηκαν άλλες δυο φορές.
Αλ. Κούγιας: Εσείς λέτε άλλες δυο φορές. Πείτε μου που και πότε!
Μάρτυρας: Όταν έχεις 3 αιφνίδιους θανάτους οφείλεις να το κάνεις! Η απάντηση μου είναι αυτή!
Η δίκη συνεχίζεται αύριο.
ΠΗΓΗ:in.gr