Το ποικιλόμορφο ελληνικό μεσογειακό τοπίο αποτελεί έμπνευση για το Θεματικό Πάρκο της 69ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς και ευκαιρία προβολής του ελληνικού στοιχείου μέσα από την κηποτεχνία.
Προτάσεις διαμόρφωσης των κήπων με γνώμονα την βιωσιμότητα και την αειφορική διαχείριση, κήποι παραδοσιακοί αλλά και σύγχρονοι με στοιχεία δανεισμένα από το παρελθόν και την παράδοση, αποτύπωση μικροτοπίων της χώρας μας και ανάδειξη της πλούσιας βιοποικιλότητας με έμφαση στα ενδημικά, στα σπάνια και στα απειλούμενα φυτικά είδη συνθέτουν το φετινό Θεματικό Πάρκο.
Η αυθεντικότητα, η λιτότητα και η καθαρότητα των ελληνικών τοπίων, τα στοιχεία της φύσης, οι τεχνοτροπίες και οι πρώτες ύλες που διαθέτει κάθε τόπος, οι μνήμες από τους κήπους της παιδικής μας ηλικίας, ήθη και έθιμα ζωντανεύουν στην 69η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς που έρχεται να υπενθυμίσει ότι η προσέγγιση κάθε εξωτερικού χώρου οφείλει να προβάλλει το ελληνικό τοπίο.
Για την Ανθοκομική Ελίνα Κατσίκα Γεωπόνος | Αρχ. Τοπίου
Η εξέλιξη και η προσαρμογή των ελληνικών κήπων στα νέα κλιματολογικά δεδομένα
Ελληνικοί κήποι στηριζόμενοι σε οικολογικές αρχές σχεδιασμού και διαχείρισης με χρήση κατάλληλων και δοκιμασμένων φυτών που προάγουν τη βιωσιμότητά τους.
Μελέτη: Γρύλλης Ιωάννης (Γεωπόνος ΓΠΑ, MScΑρχιτέκτων Τοπίου, Παραγωγός φυτών)
Φυτογενετικοί πόροι, αυτοφυή είδη και μικροτοπία
Για τον Ελληνικό κήπο, η κεντρική ιδέα του σχεδιασμού βασίζεται στη γενετική ποικιλότητα και στο μοναδικό γενετικό αποτύπωμα (δομή DNA) των ελληνικών αυτοφυών ειδών. Διαφορετικά μικροτοπία αποδίδουν την πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας μας και τη γενετική βελτίωση των καλλιεργούμενων φυτών με έμφαση στα ενδημικά, σπάνια και απειλούμενα είδη.
Μελέτη: Δρ Ελένη Μαλούπα (Διευθύντρια Ερευνών του ΙΓΒΦΠ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Υπεύθυνη του ΒΒΚΚ) /Μαρίνα Παναγιωτίδου (Γεωπόνος Α.Π.Θ. – Αρχιτέκτων τοπίου ΜΑ)
Ένας κήπος προσβάσιμος για όλους
Το ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ- ΚΤΗΜΑ ΣΥΓΓΡΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ συμμετέχει με μία κατασκευή από επαναχρησιμοποιούμενες παλέτες η οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως ανυψωμένο παρτέρι φύτευσης για εμποδιζόμενα άτομα. Οι σπουδαστές εργάστηκαν με γνώμονα την ανεμπόδιστη πρόσβαση σε έναν “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΗΠΟ” δημόσιου ή ιδιωτικού χαρακτήρα προκειμένου οι συμπολίτες μας με κινητικές δυσκολίες να απολαμβάνουν τις ευεργετικές ιδιότητες της κηπουρικής (ΗealingGardening).
Δημιουργοί: Σπουδαστές Δ’ Εξαμήνου 2023 ΔΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ – Κτήμα Συγγρού Αμαρουσίου
ελληνΟΙΚΌΣκήπος
Ο ελληνΟΙΚΌΣ κήπος είναι ο κήπος της ελληνικής κατοικίας, ο κήπος που συναντάμε στις βόλτες μας στην ύπαιθρο, είναι ο κήπος της γιαγιάς. Οι φυσικές χαράξεις, η χρήση υλικών της υπαίθρου, ο πειραματισμός και η μίξη φυτικών ειδών είναι κυρίαρχα χαρακτηριστικά στον κήπο της Ελληνίδας ‘γιαγιάς’.
Μελέτη: FYTRON Landscapes
Ο Κρητικός Κήπος: Από το παρελθόν στο τώρα
Μια μεταφορά των Μινωικών ανακτορικών ερειπίων στο σήμερα, με την μορφή ενός μεσογειακού κήπου.
Μελέτη: Παγώνη Ηρώ (Γεωπόνος Bsc, Msc, Αρχιτέκτονας Τοπίου MA) /Δημήτρης Σπύρος (Αρχιτέκτονας Εσωτερικών Χώρων – Κεραμίστας) ιστοσελίδα:https://dimitrispyros.com/)
Ο Θεσσαλικός Κήπος
Ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, σε εικόνες και θύμησες του θεσσαλικού κάμπου, εκεί που το μεράκι και η αγάπη για τη γη δημιουργούσαν όμορφα μα και χρηστικά τοπία, προσφέροντας ιδέες για τους κήπους του σήμερα.
Μελέτη: ΚλέαΒολοβίνη (Γεωπόνος ΓΠΑ – Αρχιτέκτων Τοπίου ΜΑ)
ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ «Επτάνησα»
Ο επτανησιακός κήπος, δομημένος στην καθημερινότητα του χθες, μοναδικός πίνακας με άνθη για πινελιές, μία προέκταση του νοικοκυριού με επικοινωνιακές γωνιές. Ο περίγυρος του σπιτιού στα νησιά του Ιονίου αποτυπώνεται σε μικρογραφία δίνοντας σημασία στην κάθε λεπτομέρεια που δημιουργεί και μνημονεύει τον χαρακτήρα του κήπου.
Μελέτη: Ερωφίλη Ροντογιάννη (Δασολόγος, Περιβαλλοντολόγος, Αρχιτέκτονας τοπίου MLA)
Το αγροτικό τοπίο της Δυτικής Μακεδονίας
Το τοπίο της Δυτικής Μακεδονίας διαμορφώνουν οι οροσειρές, τα οροπέδια το έντονο και συχνά εναλλασσόμενο ανάγλυφο, η αυξημένη βιοποικιλότητα και το αποτύπωμα της ανθρώπινης δραστηριότητας με τα βοσκοτόπια, τους σιτοβολώνες και πλήθος άλλων καλλιεργειών. Ο κήπος αποδίδει την αίσθηση της σχέσηςεδάφους, βλάστησης, ήλιου και ανθρωπογενούς δραστηριότητας, μιας σχέσης αρχέγονης και κυρίαρχης στο τοπίο.
Μελέτη: UBUplanarchitecture (Ηλίας Βενέσης, Αρχιτέκτονας Μηχανικός –Αρχιτέκτονας Τοπίου ΑΠΘ, Θάνος Οικονόμου, Αρχιτέκτονας Μηχανικός ΑΠΘ).Λένα Αθανασιάδου, Δρ. Αρχιτέκτων Τοπίου ΑΠΘ – Γεωπόνος, Ε.ΔΙ.Π. ΑΠΘ, Πρόεδρος ΠΣΑΤ.
Θωμάκος: Η Πρώτη και Μεγαλύτερη Ανοιξιάτικη Γιορτή στην Κηφισιά!
«Η πιο ιστορική Ανθοκομική Έκθεση της Ελλάδος, συνεχίζει αδιάκοπα να ταυτίζεται με τον Δήμο μας. Μετατρέπει σε Δικό μας προϊόν, το Φυσικό Κάλλος του Τόπου μας.
Η 69η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς, προσφέρει Τετραπλά:
1) Την μεγαλύτερη Ποικιλία φυτών και λουλουδιών στις καλύτερες Τιμές!
2) Έμπρακτη στήριξη της Πρωτογενούς παραγωγής και του εμπορίου της.
3) Λύσεις για Αστικό Πράσινο με Εξοικονόμηση φυσικών πόρων.
4) Γεφυρώνει το ‘χθες’ των Παππούδων Κηπουρών με το ‘σήμερα’ των Εγγονών Φυτωριούχων, που αξιοποίησαν το μεράκι και την πολυετή εμπειρία.
Ευχαριστώ τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανθοκομικής Έκθεσης, τους Εργαζόμενους του Δήμου μας, τους Επαγγελματίες που συμμετέχουν και τους Χορηγούς που πιστεύουν σε εμάς και μας στηρίζουν.
Σας Kαλοσωρίζω στην Έκθεσή μας – Πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων- στους ‘Ελληνικούς Κήπους’ από Αρχιτέκτονες Τοπίου και στις πάντα χρήσιμες ομιλίες κι Εκδηλώσεις.»