Χωρίς νικητές και χαμένους κύλησε το debate των πολιτικών αρχηγών καθώς και οι έξι απέφυγαν τα λάθη και κινήθηκαν σε ασφαλείς ατραπούς στις ερωτήσεις που τους έκαναν οι δημοσιογράφοι.
Σημαντικότερη στιγμή της διαδικασίας ήταν οι απαντήσεις αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων καθώς τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφείς ότι επιθυμούν την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης ενώ από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι «εξηγήσεις που δόθηκαν δεν ήταν επαρκείς».
«Δε σκέφτηκα να παραιτηθώ για τις υποκλοπές, αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου. Και ανέλαβα 2 συγκεκριμένες δεσμεύσεις, να υπάρξει διαλεύκανση της υπόθεσης και ανέλαβα να διορθώσω μια σειρά από δυσλειτουργίες στις μυστικές υπηρεσίες», είπε αρχικά και παρέθεσε τις αλλαγές στην ΕΥΠ. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια και δεν έπρεπε να παρακολουθηθεί», ήταν η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη.
Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ζήτησε να δοθούν επιτέλους απαντήσεις ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι δική του θέση είναι να αποδοθούν ποινικές ευθύνες σε όσους είναι υπεύθυνοι για την παρακολουθήσή του. Απέφυγε, πάντως να απαντήσει σε σχετική ερώτηση του κ. Παπαδάκη αναφορικά με το αν σε όσους πρέπει «να πάνε φυλακή» συγκαταλέγεται και ο Πρωθυπουργός.
Στην κεντρική του δέσμευση για αύξηση των μισθών, την επόμενη τετραετία, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του market pass και για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκηςπρότεινε, ακόμη, την κατάθεση των οικονομικών προγραμμάτων όλων των κομμάτων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να κοστολογηθούν.
Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, επανέλαβε την ανάγκη μιας προοδευτικής κυβέρνησης, επιχειρώντας νέο άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ και σημειώνοντας ότι η απλή αναλογική μπορεί να δώσει κυβέρνηση. Σημείωσε, ακόμη, ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως κοστολογημένο και ρεαλιστικό και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κατάργηση της 13ης σύνταξης. Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι θα στηρίξει τις συμβάσεις της χώρας για τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά ότι θα διεκδικήσει μέρος του έργου να πάει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Στην ανάγκη να περάσει η χώρα σε μια νέα εποχή αναφέρθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, διευκρινίζοντας ότι το βέτο που βάζει αναφορικά με το πρόσωπο που θα είναι πρωθυπουργός, δεν είναι προσωπικό. «Μιλάμε για πρόσωπα που έχουν κριθεί και τα ίδια και οι πολιτικές τους» είπε χαρακτηριστικά.
“Δεν θα συνεργαστώ με τη ΝΔ” υποστήριξε εκ νέου ο Κυριάκος Βελόπουλος, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να συμβαδίζει με ένα κόμμα που συζητά για θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία.
Τέλος, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε ότι «το σύστημα Δήμητρα δεν αφορά νόμισμα, αλλά σύστημα πληρωμών», και συμπλήρωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ναρκοπέδιο της διεθνούς οικονομίας.
Πώς αποτιμούν τα κομματικά επιτελεία το debate
“Ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής, ψύχραιμος, γνώστης. Απαντούσε επί της ουσίας σε κάθε ερώτηση. Παραδέχθηκε προβλήματα, αναγνώρισε λάθη. Περιέγραψε, στο πλαίσιο του περιορισμένου χρόνου, για το μέλλον και τι θέλει να κάνει. Μιλούσε στους πολίτες, παρά τις συνεχείς επιθέσεις από τον Α. Τσίπρα“, σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη μετά την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ.
“Ο κ. Τσίπρας ξεκινούσε με επιθέσεις στον κ. Μητσοτάκη με τα γνωστά στερεότυπα, ότι υπηρετεί τα συμφέροντα κι ο ίδιος τον λαό. Απαντούσε γενικόλογα, στις ερωτήσεις για το που θα βρει τα χρήματα, μιλώντας για αισχροκέρδεια. Απάντησε με γενικολογίες για το ποια θα είναι η κυβέρνηση που λέει. Μίλησε για αύξηση φόρων. Ο κ. Ανδρουλάκης χωρίς κάποια σαφή θέση για το τι πρέπει να γίνει στη χώρα, αλλά με κάποιες γενικόλογες προτάσεις επίσης όχι κοστολογημένες. Μίλησε επίσης για φορολόγηση στις γονικές παροχές ρίχνοντας το όριο στο μισό. Οι υπόλοιποι προσπάθησαν να απευθυνθεί ο καθένας στο κοινό του” κατέληξαν τα κυβερνητικά στελέχη.
“Η συζήτηση αποκάλυψε γιατί ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται όλο αυτό το διάστημα“, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε ανακοίνωση του με αφορμή την τηλεμαχία. “Ήξερε, αυτό που ήξεραν όλοι οι πολίτες, πως η απάντησή του σε ένα ερώτημα για τις παρακολουθήσεις θα τον εξέθετε ανεπανόρθωτα. Επειδή τα ψέματα τελείωσαν ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε για πρώτη φορά να αποκαλέσει σκάνδαλο την υπόθεση των υποκλοπών“, αναφέρει ειδικότερα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι “τώρα τα ερωτήματα μετά την απάντηση του κ. Μητσοτάκη είναι: Αφού δεν παρακολουθούταν για εθνικούς λόγους ο κ. Ανδρουλάκης, ποιος και γιατί τον παρακολουθούσε; Αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, με δεδομένο ότι έχουν απομακρυνθεί οι δυο ως υπεύθυνοι γιατί ο ίδιος δεν παραιτήθηκε ως πολιτικός προϊστάμενός τους;“. “Και κάτι ακόμα”, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, “ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά τους λόγους παρακολούθησης Ανδρουλάκη. ‘Αραγε ποιος ήταν εκείνος που του τους είπε;“.’
πηγές: ethnos.gr/ertnews.gr