Τα άμεσα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης τέθηκαν επί τάπητος στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ. Η μεταβατική περίοδος της υπηρεσιακής κυβέρνησης δεν ευνοεί την επίλυση προβλημάτων, παρότι υπήρξαν επαφές με υπηρεσιακούς υπουργούς, ωστόσο όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η ΚΕΔΕ προετοιμάζει ήδη την ατζέντα των θεμάτων που θα θέσει στη νέα κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναφέρθηκε στα θέματα που παραμένουν εκκρεμή και η Αυτοδιοίκηση αναμένει απαντήσεις και λύσεις. Ειδικότερα:
Για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι “δεν προχώρησε κάτι και δεν θα μπορούσε η υπηρεσιακή κυβέρνηση να κάνει κάτι, παρότι η ΚΕΔΕ ζήτησε τη συνέχιση των προγραμμάτων. Πλέον θα πρέπει να δούμε με τη νέα κυβέρνηση τι προγράμματα θα μπορέσουν να υπάρξουν, έτσι ώστε να καλύψουμε τα κενά που έχουμε και ειδικά οι τουριστικοί δήμοι αυτήν την περίοδο».
Για τη χρηματοδότηση ενεργειακού κόστους ΔΕΥΑ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέλαβε ότι «δεν τηρήθηκε από την Πολιτεία η συμφωνία που έγινε τον Φεβρουάριο για να δοθούν χρήματα για τις ΔΕΥΑ. Αναμένουμε 25 εκ. ευρώ για να καλυφθεί το ενεργειακό κόστος για το 2022 που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση και ακόμη δεν μας έχουν αποδοθεί».
Το ίδιο, όπως είπε, ισχύει και για τα ΚΔΑΠ, καθώς έχουν δεν έχουν αποδοθεί τα χρήματα «τα οποία είχαν συμφωνηθεί και κάπου χάθηκαν ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και στο υπουργείο Εσωτερικών».
Σε ότι αφορά στην ναυαγοσωστική κάλυψη ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι το πρόβλημα παραμένει. «Μας αποδόθηκε, είπε, ένα μικρό κομμάτι για την κάλυψη των εξόδων της ναυαγοσωστικής κάλυψης. Το πρόβλημα όμως παραμένει και το έχουμε τονίσει με κάθε τρόπο και σχετίζεται με τον αδόκιμο τρόπο που λειτουργεί η ναυαγοσωστική στη χώρα. Την ώρα αυτή δεν έχει νόημα να μιλήσουμε περαιτέρω. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, όσο καλή διάθεση και αν έχει, δεν μπορεί να βοηθήσει. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να θέσουμε στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης και θα το πράξουμε το συντομότερο».
Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, ΤΕΒΑ, το οποίο καταργείται ως Ταμείο και ενσωματώνεται στο ΕΚΤ+, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι «το τελευταίο διάστημα πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχουν σκέψεις από το υπουργείο Εργασίας και τον ΟΠΕΚΑ να δοθεί στις περιφέρειες οριζόντια το κομμάτι των προμηθειών, κάτι που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους». Υπενθύμισε ότι σε όλη τη χώρα το πρόγραμμα ΤΕΒΑ υλοποιήθηκε από διάφορους φορείς σημειώνοντας ότι υπήρχαν περιοχές στις οποίες το ΤΕΒΑ έτρεξε χωρίς προβλήματα μόνο με κοινοπραξίες δήμων, και άλλες που έτρεξε με την συμμετοχή ή μόνο από τις περιφέρειες.
«Αν υπήρξαν ζητήματα σε μεμονωμένες περιοχές, είπε, φυσικά και να τα δούμε, αλλά η οριζόντια μεταφορά των προμηθειών στον Β’ βαθμό δεν έχει καμία λογική. Η πρόνοια ανήκει στους δήμους συνολικά και εκεί πρέπει να μείνει» τόνισε και ενημέρωσε ότι ήδη έχει στείλει σχετική επιστολή στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΑ «ο οποίος ήδη, προς τιμή του, μας κάλεσε σε διάλογο» .
Τέλος αναφέρθηκε στα προβλήματα δανεισμού των δήμων για ενεργειακά έργα, καθώς οι όροι που θέτει η αγορά προσκρούουν σε θέματα καταχρηστικότητας.
«Παρότι, υπογράμμισε, μιλάμε για την ανάγκη πιο πράσινων και κυκλικών δήμων, αδυνατούμε να πάρουμε δάνειο από την αγορά, αφού οι όροι που αυτή θέτει, προσκρούουν σε θέματα καταχρηστικότητας που το Ελεγκτικό Συνέδριο θέτει» Πρότεινε δε ότι «εφόσον δήμοι έχουν ώριμα έργα ΑΠΕ με όρους σύνδεσης, με την ομαδοποίηση τους, μπορούμε να αναζητήσουμε χρηματοδότησης από άλλες πηγές. Για το λόγο αυτό καλό θα είναι να υπάρξει συνεννόηση με Δήμους και ΔΕΥΑ».