Σε κοινές δηλώσεις για το Κυπριακό, τα περιφερειακά ζητήματα, αλλά και το μεταναστευτικό, προχώρησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας.
Πρώτος τον λόγο πήρε ο οικοδεσπότης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η συνάντηση αυτή με τον Έλληνα πρωθυπουργό γίνεται «σε μια κρίσιμη συγκυρία, μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα». Επισήμανε ότι αντάλλαξαν απόψεις για σημαντικά θέματα, όμως «η Άμυνα και η ασφάλεια, όπου οι χώρες δεν είμαστε μόνο στρατηγικοί εταίροι αλλά και παράγοντες ασφάλειας στην περιοχή, για την ενεργειακή επάρκεια, τη ναυτιλία, την εκπαίδευση, τις επιχειρήσεις και τον πολιτισμό».
Στη συνέχεια ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι συζήτησαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τις εξελίξεις που αφορούν την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, ώστε να αρθεί το υφιστάμενο αδιέξοδο.
Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι «το Κυπριακό είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα», καθώς η ΕΕ, στα ίδια συμπεράσματα, έχει αναφέρει ότι είναι «απόλυτα δεσμευμένη για να συνδράμει σε όλα τα στάδια της διαδικασίας».
«Για το μεταναστευτικό είναι σημαντικό να βρεθούν ευρωπαϊκές λύσεις αφού τα μεσογειακά κράτη δεν μπορούν να συνεχίσουν να επωμίζονται την ευθύνη. Απαιτείται μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση. Το μεταναστευτικό δεν είναι αποκλειστική υπόθεση των παράκτιων κρατών» ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, απευθύνοντας ένα θερμό καλωσόρισμα στον Έλληνα πρωθυπουργό.
Παίρνοντας τον λόγο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν θα μπορούσε παρά να είναι η Κύπρος η πρώτη επίσημη επίσκεψη εκτός συνόρων μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε θερμά την κυπριακή πλευρά για την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει με τις αναδασώσεις στη Ρόδο και υπογράμμισε ότι «η Κύπρους υπήρξε εξ αρχής συμπαραστάτης μας. Στέκεστε πάντα στο πλευρό της Ελλάδας όταν αντιμετωπίζει τέτοιες δοκιμασίες και το ίδιο κάναμε και θα κάνουμε και εμείς στο μέλλον».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι «αυτή η πολύ στενή επιχειρησιακή και κυβερνητική συνεργασία μεταξύ των δυο θα έρθει να επιστεγαστεί μέσα από το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου, ώστε να συναντιόμαστε με πολλά μέλη των υπουργικών μας συμβουλίων».
Όπως εξήγησε, ένα από τα ζητήματα στα οποία απαιτείται πιο στενή συνεργασία είναι αυτά της πολιτικής προστασίας καθώς «η Μεσόγειος είναι στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής».
Πηγή: iefimerida.gr, cnn.gr