«Δεν τίθεται θέμα παράτασης των συμβάσεων του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας των 25.000 εργαζομένων σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών, υπηρεσίες Υπουργείων και άλλους φορεί». Αυτό διευκρινίζουν και ξεκαθαρίζουν πλήρως πηγές του υπουργείου Εσωτερικών.
Μετά την σύγχυση που προκλήθηκε με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 16 Αυγούστου, στο οποίο γινόταν λόγος για τετράμηνη παράταση, οι πηγές του ΥΠΕΣ ξεκαθάρισαν ότι η συγκεκριμένη αναφορά, αφορούσε αποκλειστικά και μόνο την υλοποίηση των προγραμμάτων θεωρητικής κατάρτισης που συνοδεύουν την Κοινωφελή Εργασία, τα οποία ορισμένοι ωφελούμενοι δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν μετά την λήψη των συμβάσεων τους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «η τετράμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα σε όσους ωφελούμενος δεν υλοποίησαν το πρόγραμμα κατάρτισης, να το κάνουν το επόμενο διάστημα». Οι πηγές του ΥΠΕΣ, μάλιστα σημείωναν ότι ακριβώς αυτό αποτυπώνεται και στην ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.
Τι αναφέρει το ΦΕΚ
Ειδικότερα, στην ΚΥΑ, σημειώνεται ότι η παρ. 5 του άρθρου 1 αντικαθίσταται ως εξής: «Η παρούσα δράση επεκτείνεται, μετά το πέρας της, για διάστημα τεσσάρων (4) επιπλέον μηνών. Η δαπάνη της επέκτασης θα καλυφθεί από συγχρηματοδοτούμενους και εθνικούς πόρους εντός των ορίων των εγκεκριμένων σχετικών πιστώσεων και σύμφωνα με τα οριζόμενα κάθε φορά στην απόφαση ένταξης της πράξης αναφορικά με τα όρια της συγχρηματοδοτούμενης δαπάνης ανά τύπο Περιφερειών. Η συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη δύναται να περιλαμβάνει κατά ανώτατο όριο έως και δέκα (10) μήνες απασχόλησης.».
Επίσης στο άρθρο 1 προστίθεται παρ. 6 ως εξής: «Οι ωφελούμενοι των οποίων η διάρκεια της απασχόλησης λήγει πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος της θεωρητικής κατάρτισης στο οποίο συμμετέχουν συνεχίζουν να απασχολούνται έως την ολοκλήρωση της κατάρτισης και πάντως όχι πέραν της 15ης Ιουλίου 2023, υπό τους ίδιους όρους, οι οποίοι ορίζονται στη σχετική δημόσια πρόσκληση και στις ίδιες θέσεις ανά φορέα και ειδικότητα, σε Δήμους, Περιφέρειες και λοιπά Ν.Π.Δ.Δ. Η δαπάνη της επέκτασης όπως προσδιορίζεται ανωτέρω θα καλυφθεί από πόρους της ΔΥΠΑ (εθνικό σκέλος).».
Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 7, προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Για την απρόσκοπτη υλοποίηση της δράσης, για τα τμήματα κατάρτισης που σχηματίζονται μετά την 9-06-2023 και για τις περιπτώσεις μη σχηματισμού τμημάτων των θεματικών αντικειμένων της αρχικής επιλογής των ωφελούμενων, είναι δυνατή, με σύμφωνη γνώμη των ωφελούμενων, η αλλαγή του θεματικού αντικειμένου της κατάρτισης.»
Σημειώνουμε ότι αρχικά η έκδοση της σχετική ΚΥΑ, δημιούργησε σύγχυση – αφού δόθηκε η εντύπωση ότι πρόκειται για παράταση των συμβάσεων του προγράμματος – ωστόσο μετά και τις διευκρινήσεις του ΥΠΕΣ, το θέμα έκλεισε οριστικά σε ότι αφορά τις συμβάσεις, αφού η παράταση όπως προείπαμε αφορά αποκλειστικά την υλοποίηση της θεωρητικής κατάρτισης και μόνο για όσους ωφελούμενους, δεν την έχουν πραγματοποιήσει.
Σημειώνουμε ότι με ανακοίνωση της, νωρίτερα η ΔΑΚΕ – ΟΤΑ, είχε αναφερθεί στο θέμα σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα παράτασης της Κοινωφελούς «καθώς επρόκειτο για ΚΥΑ με την οποία διευθετείται το πρόβλημα που είχε προκύψει με τα προγράμματα κατάρτισης, τα οποία υπερέβαιναν σε κάποιες περιπτώσεις τον χρόνο λήξης της σύμβασης».
Οι συμβασιούχοι συνεχίζουν να ζητούν παράταση
Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στο εν λόγω πρόγραμμα έχουν στείλει επανειλημμένα επιστολές προς τους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας να παραταθούν οι συμβάσεις τους τουλάχιστον μέχρι τις αυτοδικοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Όπως αναφέρουν οι θέσεις που καλύπτουν είναι καίριας σημασίας για την λειτουργία των δήμων και των περιφερειών και η απόλυση τους θα φέρει δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις, ιδιαίτερα σε μία κρίσιμη περίοδο, αυτή των δημοτικών εκλογών.
Παράταση στο πρόγραμμα ζητούν επίσης πολλοί δήμοι και οι ΚΕΔΕ, ωστόσο το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωση του, είχε σημειώσει ότι ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα και δεν θα υπάρξει ούτε παράταση, ούτε νέο καθώς οι σχετικοί πόροι του εξαντλήθηκαν.