Η ανεύρεση τριών ακόμη νεκρών ανθρώπων ανεβάζει τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων από την κακοκαιρία στους δέκα . Την είδηση επιβεβαίωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων .
Περίπου δυο χιλιάδες πολίτες έχουν, από χθες, απεγκλωβισθεί σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη ενώ τους 586 έφτασαν οι πολίτες που έχουν μέχρι στιγμής απεγκλωβιστεί με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων από τις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του λόγω της θεομηνίας στον Βόλο όχι από την καταστροφική πλημμύρα, αλλά ως παράπλευρη απώλεια λόγω των συνεπειών της, φθάνοντας συνολικά τους νεκρούς στην περιοχή της Μαγνησίας στους τρεις.
Ο έβδομος στη σειρά που ανευρέθηκε νεκρός ήταν επιχειρηματία του Βόλου, ο οποίος στην προσπάθειά του να πάρει λίγο νερό από την θάλασσα, στην περιοχή του Αναύρου, γλίστρησε και έπεσε στη ακτή που είναι γεμάτη με τσιμεντένια μπλοκ, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί και στη συνέχεια να πνιγεί.
Η σορός του εντοπίσθηκε σήμερα το πρωί, μπροστά από τον “Ίσαλο” και περισυνελέγη από άνδρες του Λιμενικού που ειδοποιήθηκαν και έσπευσαν στην περιοχή.
Τα πλημμυρικά φαινόμενα εντείνονται προκαλώντας ανησυχία για την Λάρισα καθώς η στάθμη του Πηνειού ανεβαίνει συνεχώς και σύμφωνα με πληροφορίες στις 17:00 το απόγευμα είχε ξεπεράσει τα 10 μέτρα .
Σήμερα το μεσημέρι ζητήθηκε η εκκένωση και δεύτερης συνοικίας στην πόλη της Λάρισας μετά την Γιάννουλη, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που εμφανίζονται στην περιοχή. Πρόκειται για την συνοικία του Αγίου Θωμά στη πόλη της Λάρισας, όπου έγινε υπερχείλιση των φρεατίων και το νερό έχει πλημμυρίσει τα σπίτια της συνοικίας. Σημειώνεται ότι στην συγκεκριμένη περιοχή άρχισαν, νωρίτερα, επιχειρήσεις απεγκλωβισμού κατοίκων από την Πυροσβεστική και μετακίνησή τους σε άλλα σημεία της πόλης.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Λαρισαίων, «ενημερώνονται οι κάτοικοι της συνοικίας του Αγίου Θωμά, στην οποία παρουσιάζονται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, ότι πρέπει να εκκενώσουν προς Φιλιππούπολη.
Όσοι έχουν τη δυνατότητα να απομακρυνθούν από τη συνοικία, να το κάνουν άμεσα.
Όσοι δεν μπορούν να απομακρυνθούν και βρίσκονται σε χαμηλούς ορόφους πρέπει να πάνε σε ψηλότερους».
Με αφορμή τα καιρικά και πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν περιοχές της χώρας και με στόχο την προστασία της υγείας του πληθυσμού των πληγεισών περιοχών σε εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας ζητά την άμεση διενέργεια υγειονομικών ελέγχων στα συστήματα ύδρευσης και ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια τροφίμων.
Δυνάμεις της Πυροσβεστικής προχωρούν σε απεγκλωβισμο κατοίκων, καθώς η στάθμη του νερού έχει ανέβει επικίνδυνα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν σπίτια.
Μήνυμα του 112 εστάλη σήμερα το πρωί στους κατοίκους των περιοχών Βρυότοπος και Αμπελώνας, προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτές και να κατευθυνθούν προς τον Τύρναβο, λόγω σπασίματος αναχώματος του ποταμού Πηνειού.
Παράλληλα, εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που εξελίσσονται στην περιοχή, λόγω της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που έπληξε τη Θεσσαλία, θα πραγματοποιηθεί εκκένωση των χωριών Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι.
Τα ξημερώματα εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους των περιοχών Φαρκαδόνα, Κλοκοτό, Γεωργανάδες και Πετρόπορος προκειμένου να απομακρυνθούν απ’ αυτές. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Φαρκαδόνα απομακρυνθείτε προς Γριζάνο και αν βρίσκεστε στις περιοχές Κλοκοτός, Γεωργανάδες και Πετρόπορος απομακρυνθείτε προς Οιχαλία λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».
Τα σωστικά συνεργεία και με τη συνδρομή του στρατού δίνουν μάχη για τον απεγκλωβισμό εκατοντάδων ανθρώπων κυρίως στην περιοχή της Καρδίτσας, ενώ κορυφώνεται η αγωνία για τους αγνοούμενους.
Συνολικά 1.881 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι αυτή την στιγμή ενώ από Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, έως σήμερα Παρασκευή στις 6.30 το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 6.406 κλήσεις, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Οι κλήσεις αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.
Συγκεκριμένα:
*Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 4.427 κλήσεις, εκ των οποίων:
-Στη Μαγνησία, 2.260 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 640 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 610 άτομα
-Στην Λάρισα 332 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 130 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 135 άτομα
-Στην Καρδίτσα, 1.110 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 240 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 410 άτομα
-Στα Τρίκαλα, 605 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 90 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 370 άτομα
-Στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα
Η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων
Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 378 άτομα μεταξύ των οποίων ένας λόχος 70 ατόμων της Ζ΄ ΜΑΚ με κατάλληλο εξοπλισμό διάσωσης και υλικά αναρρίχησης, 42 άτομα προσωπικό της 32 Ταξιαρχίας Πεζικού, ένας λόχος Εκτάκτων Αναγκών του σχεδίου «Ξενοκράτης» με 71 άτομα και 36 άτομα επιπλέον των προβλεπομένων στο Σχέδιο «Ξενοκράτης» σε άμεση ετοιμότητα επέμβασης όπου απαιτηθεί καθώς και 68 άτομα της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας και στην Αγία Κυριακή Τρικάλων, 19 άτομα της XXIV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στον Παλαμά Καρδίτσας αλλά και 16 άτομα από το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών.
Επίσης, ένας λόχος της Ζ΄ ΜΑΚ με 70 άτομα με κατάλληλο εξοπλισμό διάσωσης, υλικά αναρρίχησης και καταδύσεων, πλωτά μέσα και ειδικά οχήματα κινείται προς τις πληγείσες περιοχές.
Ακόμη έχουν διατεθεί:
– 24 ερπυστριοφόρα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ).
– 13 ειδικά οχήματα Hummer.
– 46 οχήματα γενικής χρήσης.
– 3 λεωφορεία.
– 2 Mini Bus.
– 1 ασθενοφόρο.
– 14 μηχανήματα Μηχανικού.
– 4 Επικαθήμενα Οχήματα.
– 12 Αρματοφορείς.
– 52 λέμβοι.
– 6 οχήματα μεταφοράς ζευγμάτων γεφυρών και 6 λέμβοι τύπου LCB.
Έχει υλοποιηθεί η τοποθέτηση γέφυρας Bailey στα Καλά Νερά Βόλου και η διεξαγωγή αναγνωρίσεων για ετοιμότητα τοποθέτησης στα Στουρναραίικα Τρικάλων και στο Μουζάκι Καρδίτσας από κλιμάκια της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ.
Μια φρεγάτα βρίσκεται στον Παγασητικό Κόλπο, ένα αρματαγωγό εν πλω προς την περιοχή του Παγασητικού, ενώ επιχειρούν 5 ελικόπτερα Έρευνας – Διάσωσης και 2 ελικόπτερα CH-47D CHINOΟΚ.
Έχουν διατεθεί 400 κουβέρτες για τους Σοφάδες Καρδίτσας, 400 κουβέρτες για την Ιτέα Καρδίτσας, 170 ράντζα εκστρατείας αλλά και χώροι φιλοξενίας των πληγέντων.
Επιπλέον, βρίσκονται σε ετοιμότητα 3 ελικόπτερα, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, ένα πλοίο ταχείας μεταφοράς του Πολεμικού Ναυτικού για φιλοξενία των απεγκλωβισμένων, 62 λεωφορεία, 15 μικρολεωφορεία, 19 μηχανήματα Μηχανικού, 121 οχήματα γενικής χρήσης, γέφυρες Bailey προς τοποθέτηση, όπου απαιτηθεί, 932 άτομα του Σχεδίου «Ξενοκράτης» στις περιοχές ευθύνης της ΑΣΔΥΣ και της 1ης Στρατιάς, 60 άτομα «Δευκαλίων», 181 άτομα της Δύναμης Συνδρομής Εκτάκτων Αναγκών (ΔΥΣΕΑ) αλλά και κατάλληλοι χώροι φιλοξενίας πλημμυροπαθών πολιτών εντός των Στρατοπέδων της ευρύτερης πληγείσας περιοχής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ