Συνεχίζεται το ράλι ανόδου στην τιμή του ελαιόλαδου σε επίπεδο ρεκόρ, με την αύξηση να ξεπερνάει το 100% και κανείς δεν ξέρει πού θα σταματήσει.
Την ίδια ώρα, οι φυσικές καταστροφές επιβαρύνουν την κατάσταση και έχουν φέρει ήδη μείωση της αναμενόμενης συγκομιδής για αυτόν τον χειμώνα.
Σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία πληροφοριών για την αγορά εμπορευμάτων Mintec, η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία την τρέχουσα σεζόν μειώθηκε σε περίπου 610.000 τόνους – δηλαδή πτώση άνω του 50% σε σύγκριση με τη συνηθισμένη ποσότητα των 1,3 έως 1,5 εκατομμυρίων τόνων.
Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι δεύτεροι και τρίτοι μεγαλύτεροι παραγωγοί ελαιολάδου, σύμφωνα με το International Olive Council, έναν διακυβερνητικό οργανισμό που αποτελείται από μέλη που αποτελούν περισσότερο από το 98% της παραγωγής ελαιολάδου παγκοσμίως.
Τι συμβαίνει με την ελληνική παραγωγή
Το 2022 η Ελλάδα παρήγαγε περί τις 330.000 τόνους ελαιόλαδο και φέτος οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση παραγωγής από 30% έως 40%, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, Διευθυντή της διεύθυνσης Γεωργίας της Κυπαρισσίας.
Εκτιμά πως οι ανατιμήσεις δικαιολογούνται λόγω της μεγάλης πλέον ζήτησης, καθώς τυποποιητές από δίκτυα του εξωτερικού αγοράζουν ελαιόλαδο σε υψηλές τιμές ακόμα και αν έχουν ζημιά, προκειμένου να εξυπηρετήσουν συμβόλαια που «τρέχουν» και να μην χάσουν τους πελάτες τους.
πηγή: cnn.gr