Πάμε να δούμε τα πιο συναρπαστικά βιβλία του φθινοπώρου: Δυνατές επιλογές από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή και ολοκαίνουργιες κυκλοφορίες που θα κάνουν τη μετάβαση στο χειμώνα πιο απολαυστική.
Οι εκδόσεις Gutenberg εγκαινίασαν τη νέα εκδοτική σεζόν με μια νέα προσθήκη στην σημαντική λογοτεχνική σειρά Orbis Literae: Το μυθιστόρημα «Τύχη» του σπουδαίου Βρετανού συγγραφέα πολωνικής καταγωγής Τζόζεφ Κόνραντ, μιας από τις πιο δυνατές φωνές της αγγλόφωνης πεζογραφίας, δημοσιεύθηκε πρώτη φορά το 1912 σε συνέχειες στο κυριακάτικο ένθετο της εφημερίδας New York Herald. Σε αυτό ο συγγραφέας του θρυλικού έργου «Η καρδιά του σκότους» αφηγείται την ερωτική ιστορία -μιας ορφανής από μητέρα- νεαρής γυναίκας, της Φλόρας ντε Μπαράλ, η οποία μετά τη φυλάκιση του χρεοκοπημένου τραπεζίτη πατέρα της, ερωτεύεται έναν καπετάνιο, αλλά οι ατυχίες της ζωής την αναγκάζουν να βρει την εσωτερική δύναμη για να μην αφήσει τη ζωή της στην τύχη.
Οι κίνδυνοι του να καπνίζεις στο κρεβάτι, Μαριάνα Ενρίκες, εκδ. Πατάκη
Δώδεκα διηγήματα εμπνευσμένα από κλασικές ιστορίες τρόμου, γραμμένες σε μικρή φόρμα, από μια Αργεντίνα δημοσιογράφο σε εφημερίδα του Μπουένος Άιρες, η οποία παράλληλα έχει γράψει τέσσερα μυθιστορήματα και τρεις συλλογές διηγημάτων που έχουν αποσπάσει πλήθος διακρίσεων. Η τελευταία της συλλογή που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση Χριστίνας Θεοδωροπούλου, είχε καταφέρει να μπει στις βραχείες λίστες για σημαντικά βραβεία όπως τα Booker International, Kirkus, Ray Bradbury και Los Angeles Times Book Awards. Μάγισσες, φαντάσματα, νεκροί που κυκλοφορούν ανάμεσα στους ζωντανούς, ζοφερές σπηλιές, πρωταγωνιστούν στις ιδιαίτερες αφηγήσεις της που είναι γεμάτες δυνατές εικόνες.
O νεαρός μάνγκο, Douglas Stuart, εκδ. Μεταίχμιο
O Σκοτσέζος συγγραφέας και σχεδιαστής μόδας που γεννήθηκε στη Γλασκόβη και ζει στην Αμερική, έγινε διεθνώς διάσημος με το μυθιστόρημα «Σάγκι Μπέιν», που απέσπασε το 2020 το σημαντικό βραβείο Booker. Στο νέο του βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση του εξαιρετικού Μιχάλη Μακρόπουλου, αφηγείται την ερωτική ιστορία δύο νεαρών ανδρών, του Μάνγκο και του Τζέιμς που έχουν μεγαλώσει στο σκληρό περιβάλλον των εργατικών συνοικιών της Γλασκόβης. Εκτός από την ομοφοβική κοινωνία και τις οικογένειές τους τούς χωρίζουν και τα διαφορετικά θρησκευτικά δόγματα με τα οποία έχουν γαλουχηθεί: ο ένας είναι προτεστάντης και ο άλλος καθολικός. Η συνάντησή τους θα τους οδηγήσει στα όριά τους, μέχρι να βρουν τον τρόπο να υπάρχουν όντας ο εαυτός τους.
Η Κλάρα διαβάζει Προυστ, Stéphane Carlier, εκδ. Ίκαρος
Ένα σύντομο μυθιστόρημα 182 σελίδων που γίνεται ύμνος στη λογοτεχνία και τη δύναμη που αυτή έχει για να αλλάζει ριζικά τη ζωή μας και να μας ανοίγει νέους ορίζοντες. Η ηρωίδα του πολυταξιδεμένου σε Αμερική, Ινδία, Ισπανία, Γάλλου συγγραφέα, είναι η Κλάρα, μια κομμώτρια σε μια μικρή, επαρχιακή γαλλική κωμόπολη που ανακαλύπτει, μέσα στην πλήξη μιας επαναλαμβανόμενης μονότονης καθημερινότητας, τη μαγεία του Μαρσέλ Προυστ. Η Κλάρα διαβάζοντας το εμβληματικό μυθιστόρημα του Προυστ «Αναζητώντας το χαμένο χρόνο», ανακαλύπτει ένα νέο κόσμο, μια παράλληλη χάρτινη πραγματικότητα που τη βοηθά να δει τα πάντα με άλλο μάτι.
Η στρατηγική του πεκινουά, Αλέξις Ραβέλο, εκδ. Carnivora
Ο κομψός εκδοτικός οίκος που ειδικεύεται στην ισπανόφωνη αστυνομική λογοτεχνία, κυκλοφορεί νουάρ ιστορίες από τη Λατινική Αμερική, μας έχει προσφέρει σαγηνευτικά βιβλία που σαν σαρκοβόρα φυτά θρέφονται με εγκλήματα και τα σκοτάδια του ανθρώπινου μυαλού. Στο πιο πρόσφατο μυθιστόρημα των εκδόσεων Carnivora, τη «Στρατηγική του πεκινουά» ο Ισπανός Αλέξις Ραβέλο (1971-2023) από το νησί Λα Πάλμα στα Κανάρια Νησιά, αφηγείται την ιστορία τριών ετερόκλητων ανθρώπων (ενός υπεύθυνου ασφαλείας σε πολυτελές ξενοδοχείο, ενός άνεργου μεσήλικα που λατρεύει τα τάνγκο και μιας πόρνης που πήρε το όνομά της από την ταινία «Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές») που θα μπλεχτούν σε μια περιπέτεια χωρίς προηγούμενο.
Ψέμα και μάγια, Έλσα Μοράντε, εκδ. Καστανιώτη
Μια από τις πιο σημαντικές λογοτεχνικές φωνές που άφησαν το στίγμα τους στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, η Ιταλίδα Έλσα Μοράντε (1912-1985) με το μυθιστόρημα «Ψέμα και μάγια» δημιουργεί ένα έργο που ισορροπεί μεταξύ ηθογραφικής κωμωδίας και τραγωδίας. Η ηρωίδα της, μια ορφανή κοπέλα που προσπαθεί να κατανοήσει τον κόσμο και να αφηγηθεί την ιστορία της οικογένειάς της, δίνει στα πρόσωπα της ζωής της μυθικές διαστάσεις.
Τα μάτια τους κοιτούσαν τον Θεό, Ζόρα Νιλ Χέρστον, εκδ. Αίολος
Το μυθιστόρημα της μαύρης συγγραφέα, ανθρωπολόγου, σκηνοθέτιδας και δοκιμιογράφου Ζόρα Νιλ Χέρστον από την Αλαμπάμα, σήμερα είναι το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο της αφροαμερικανικής λογοτεχνίας, αλλά όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 1937 αγνοήθηκε πλήρως και έμεινε στην αφάνεια μέχρι το 1978 που επανακυκλοφόρησε και καθιερώθηκε ως ένα από τα πιο σπουδαία μυθιστορήματα του 20ού αιώνα. Σε αυτό, η συγγραφέας, η οποία υπήρξε μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του κινήματος της Αναγέννησης του Χάρλεμ, αφηγείται την ιστορία μιας τολμηρής γυναίκας που παρά το γεγονός ότι την πάντρεψαν με το ζόρι στα 16 της χρόνια με έναν εξηντάχρονο, κατάφερε να βρει την δική της ταυτότητα και να βγει στον κόσμο ολομόναχη για να αναζητήσει την ευτυχία.
Περί θανάτου, Τζωρτζ Στάινερ, εκδ. Αντίποδες
Δύο από τα τελευταία κείμενα του Τζωρτζ Στάινερ, του σπουδαίου Εβραίου διανοητή, κριτικού λογοτεχνίας, συγγραφέα και καθηγητή συγκριτικής λογοτεχνίας στα πανεπιστήμια Πρίνστον, Γενεύης, Οξφόρδης και Κέιμπριτζ, που έφυγε από τη ζωή το 2020, κυκλοφόρησαν σε έναν μικρό τόμο από τις εκδόσεις Αντίποδες, σε μετάφραση Σεραφείμ Βελέντζα, υπό τον τίτλο Περί Θανάτου. Σε αυτά τα κείμενα που λειτουργούν ως μια πνευματική διαθήκη, ο Στάινερ καταγράφει τις σκέψεις που τον απασχόλησαν μια ολόκληρη ζωή.
Η καρδιά του σκότους, Τζόζεφ Κόνραντ, εκδ. Δώμα
Οι εκδόσεις Δώμα και η σπουδαία μεταφράστρια Μαργαρίτα Ζαχαριάδου προσφέρουν στο ελληνικό κοινό σε μια καλαίσθητη έκδοση μια νέα μετάφραση στο πιο σημαντικό έργο του Τζόζεφ Κόνραντ, το σύντομο μυθιστόρημα «Η καρδιά του σκότους». Σε αυτό, ο πολωνικής καταγωγής Βρετανός συγγραφέας, μέσα από την ιστορία που αφηγείται στους φίλους του ο ναυτικός Τσάρλι Μάρλοου, παρασύρει τον αναγνώστη σε μια πολυεπίπεδη κατάβαση στα σκοτάδια του κόσμου αυτού και της ανθρώπινης ύπαρξης.
Δεν είμαι η Μαρία… είμαι η Κάλλας: Η πραγματική της ζωή και οι μύθοι 100 χρόνων, Μιχάλης Δημητρίου, εκδ. Bell
O καθηγητής δημοσιογραφίας και πολιτικής επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Μιχάλης Δημητρίου, με αυτή τη βιογραφία, η οποία είναι απότοκο πολυετούς ερευνητικής δημοσιογραφίας. ξεκαθαρίζει τις κρυμμένες αλήθειες από τους πάμπολους μύθους που έχουν υπάρξει για τη θρυλική Μαρία Κάλλας.]Το κείμενο εμπλουτισμένο με μαρτυρίες, ντοκουμέντα, στοιχεία από πρωτογενείς πηγές, τεκμήρια, αποκαθιστά την αλήθεια για μια γυναίκα η οποία αποθεώθηκε αλλά και κανιβαλίστηκε, εξυμνήθηκε αλλά και διασύρθηκε.
Ανήσυχο αίμα, Ρόμπερτ Γκαλμπρέιθ, εκδ. Ψυχογιός
Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, με το ψευδώνυμο Ρόμπερτ Γκαλμπρέιθ έχει γράψει μια σειρά από αστυνομικά μυθιστορήματα που έχουν αποσπάσει πολύ καλές κριτικές. Στο νέο της δίτομο βιβλίο, το «Ανήσυχο Αίμα», το πέμπτο κατά σειρά με ήρωα τον ιδιωτικό ερευνητή Κόρμοραν Στράικ, βοηθά μια μια γυναίκα στην Κορνουάλη να βρει τη μητέρα της που έχει εξαφανιστεί μυστηριωδώς από το 1974 και μαζί με τη συνεργάτιδά του Ρόμπιν Έλακοτ, βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν ψυχοπαθή serial killer.
Οι χάρτες των υπέροχων σωμάτων μας, Maddie Mortimer, εκδ. Διόπτρα
Με το πρώτο της μυθιστόρημα η 27χρονη Βρετανίδα Maddie Mortimer κατάφερε να μπει στη μακρά λίστα για το βραβείο Booker του 2022 αλλά και να αποσπάσει το βραβείο Sesmond Elliott της ίδιας χρονιάς. Σε αυτό αφηγείται την ιστορία της Λία, μιας νεαρής μητέρας και ευτυχισμένης συζύγου που βλέπει τη ζωή της να απειλείται από μια σοβαρή ασθένεια.
Η αναδιαμόρφωση του νεωτερικού κόσμου 1900-2015: Παγκόσμιες διασυνδέσεις και συγκρίσεις, C.A. Bayly, εκδ. Αλεξάνδρεια
Μια ευφυής επισκόπηση της ιστορίας του 20ού αιώνα σε κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό, και πολιτισμικό επίπεδο από τον σερ Κρίστοφερ Μπέιλι (1945-2015), τον διάσημο καθηγητή Αυτοκρατορικής και Ναυτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Αποφεύγοντας τα στερεότυπα αλλά και την εξαγωγή απλοϊκών μαθημάτων από το παρελθόν ο Βρετανός ιστορικός διερευνά τα αίτια πίσω από τα αδιέξοδα της σύγχρονης ζωής στο πρόσφατο παρελθόν. Το βιβλίο συμπληρώνει το γνωστό του έργο «Η γέννηση του νεωτερικού κόσμου, 1780-1914».
Πηγή: www.iefimerida.gr