Ο πόλεμος στο Ισραήλ δεν άφησε ανεπηρέαστη την Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης καθώς στο επίκεντρό της βρέθηκε η Παλαιστίνια συγγραφέας Αντάνια Σίμπλι, η οποία επρόκειτο να βραβευθεί.
Η έκθεση ξεκινάει επίσημα αύριο, με τους διοργανωτές να έχουν πάρει σαφή θέση υπέρ του Ισραήλ μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς το Σάββατο 7 Οκτωβρίου. Ο διευθυντής, Γιούργκεν Μπους σε ανακοίνωσή του τόνισε πως η έκθεση είναι «πλήρως αλληλέγγυα προς το Ισραήλ», ενώ μέχρι και το πρόγραμμα τροποποιήθηκε προκειμένου να δώσει περισσότερο βήμα στις εβραϊκές φωνές. Την ίδια ώρα όμως, προκάλεσε αντιδράσεις η αναβολή της τελετής βράβευσης της Αντάνια Σίμπλι.
Η συγγραφέας επρόκειτο να τιμηθεί στη διάρκεια της Έκθεσης Βιβλίου με το λογοτεχνικό βραβείο «LiBeraturpreis», το οποίο απονέμει η οργάνωση Litprom, που προωθεί ξένους συγγραφείς που εκδίδονται στα γερμανικά. «Λόγω του πολέμου που ξεκίνησε η Χαμάς, εξαιτίας του οποίου υποφέρουν εκατομμύρια άνθρωποι στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, η διοργανώτρια Litprom e.V. αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει την τελετή βράβευσης για το LiBeraturpreis στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.
Περισσότερες από 1.000 προσωπικότητες από τον κόσμο της λογοτεχνίας και των εκδόσεων αντέδρασαν στη συγκεκριμένη απόφαση και δημοσίευσαν χθες ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας καταγγέλλοντας πως οι διοργανωτές «φιμώνουν μια παλαιστινιακή φωνή». «Η Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης έχει ευθύνη, ως μια μεγάλη έκθεση βιβλίου, να δημιουργεί χώρο για τους Παλαιστίνιους συγγραφείς, ώστε να μοιράζονται τις σκέψεις, τα αισθήματα, τους στοχασμούς τους για τη λογοτεχνία αυτή τη φρικτή και σκληρή περίοδο και όχι να τους φιμώνουν», τονίζουν στην επιστολή. Μεταξύ αυτών που υπογράφουν την επιστολή είναι ο συγγραφέας από την Τανζανία Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, η Πολωνή Όλγκα Τοκαρτσούκ – και οι δύο βραβευμένοι με Νόμπελ Λογοτεχνίας– αλλά και άλλοι συγγραφείς, όπως ο Κονγκολέζος Εμάνουελ Ντονγκαλά και η Καναδή Ναόμι Κλάιν.
Πολλοί αραβικοί εκδοτικοί οίκοι ανακοίνωσαν εξάλλου ότι θα μποϊκοτάρουν την Έκθεση. Ανάμεσα σε αυτούς είναι η Αρχή Βιβλίου της Σαρζάχ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία επεσήμανε ότι υπερασπίζεται «τον ρόλο του πολιτισμού και των βιβλίων στην ενθάρρυνση του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των λαών». Η Ένωση Εκδοτών των Εμιράτων εξέδωσε αντίστοιχη ανακοίνωση, ενώ η εφημερίδα National, με έδρα τα ΗΑΕ, έγραψε ότι η Ένωση Αράβων Εκδοτών της Αιγύπτου αποσύρθηκε επίσης από την Έκθεση Βιβλίου.
Από την πλευρά της ο εκδότης της Σίμπλι στη Βρετανία, ο Ζακ Τεστάρ του εκδοτικού οίκου Fitzcarraldo, ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Ένας από τους στόχους της λογοτεχνίας είναι να προωθεί την κατανόηση και τον διάλογο μεταξύ των πολιτισμών. Σε μια περίοδο τέτοιας φρικτής βίας και σπαραγμού η μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου στον κόσμο έχει καθήκον να στηρίξει φωνές από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με την Αντάνια Σίμπλι και τους Γερμανούς εκδότες της, τον οίκο Berenberg Verlag».
Να σημειωθεί πως η Αντάνια Σίμπλι κέρδισε φέτος το βραβείο με το βιβλίο της «Ασήμαντη λεπτομέρεια» στο οποίο αναφέρεται σε μια γνωστή υπόθεση που αφορά τον βιασμό και τον φόνο ενός κοριτσιού Βεδουίνων το 1949 από μονάδα του ισραηλινού στρατού. Το βιβλίο κυκλοφόρησε αρχικά το 2017, ενώ τρία χρόνια αργότερα μεταφράστηκε στα αγγλικά και ήταν υποψήφιο για το βραβείο Booker και το National Book Award. Το 2022 μεταφράστηκε στα γερμανικά και φέτος κέρδισε το LiBeraturpreis, ένα ετήσιο βραβείο που απονέμεται σε γυναίκες συγγραφείς από την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Κάθε χρόνο πραγματοποιείται στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης η τελετή βράβευσης.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ