Η ανακάλυψη εξωπλανητών είναι πλέον ρουτίνα χάρις στο στόλο των διαστημικών τηλεσκοπίων, ορισμένα εκ των οποίων είναι σχεδιασμένα για αυτόν ακριβώς τον σκοπό, στα ολοένα και πιο ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια αλλά και σε νέες επαναστατικές μεθόδους εντοπισμού πλανητών μακριά από το ηλιακό μας σύστημα. Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί περισσότεροι από πέντε χιλιάδες εξωπλανήτες στο γαλαξία μας και έχουμε σχεδόν κάθε μήνα ανακοινώσεις ανακάλυψης κάποιου νέου εξωπλανήτη.
Με ανακοίνωση της η NASA έκανε γνωστό ότι ομάδα επιστημόνων της έριξε φως σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά πλανητικά συστήματα που έχουν ανακαλυφθεί. Πρόκειται για το σύστημα Kepler-385 που βρίσκεται σε απόσταση 4,670 χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη. Το σύστημα είχε εντοπιστεί από την αποστολή Kepler, το διαστημικό παρατηρητήριο της οποίας εντόπισε χιλιάδες εξωπλανήτες ενώ ο τεράστιος όγκος δεδομένων που κατέγραψε συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας με αποτέλεσμα να αποκαλύπτεται είτε η ύπαρξη νέων εξωπλανητών είτε νέα στοιχεία για κάποιους που έχουν ήδη εντοπιστεί.
Η νέα μελέτη του συστήματος αποκαλύπτει την παρουσία επτά συνολικά εξωπλανητών που είναι όλοι μεγαλύτεροι από τη Γη αλλά ο καθένας εξ αυτών δέχεται περισσότερη ακτινοβολία από το μητρικό του άστρο από την ακτινοβολία που δέχονται οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος από τον Ήλιο. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα οι επτά πλανήτες έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από αυτό της Γης αλλά μικρότερο από αυτό του Ποσειδώνα.
Το άστρο του συστήματος μοιάζει με Ήλιο αφού είναι περίπου 10% μεγαλύτερο και 5% θερμότερο από το μητρικό μας άστρο. Οι δύο εσωτερικοί πλανήτες, και οι δύο ελαφρώς μεγαλύτεροι από τη Γη, είναι πιθανώς βραχώδεις και μπορεί να έχουν λεπτές ατμόσφαιρες. Οι άλλοι πέντε πλανήτες είναι μεγαλύτεροι, ο καθένας με ακτίνα περίπου διπλάσια από αυτή της Γης, και είναι πιθανό να περιβάλλονται από πυκνές ατμόσφαιρες.
Αν και η διαπίστωση ότι οι πλανήτες του συστήματος βομβαρδίζονται από ακτινοβολία υποδεικνύει ότι οι συνθήκες που επικρατούν σε αυτούς είναι αφιλόξενες για τη ζωή εντούτοις πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνουν νέες παρατηρήσεις στο σύστημα Kepler-385 για να αποκαλυφθούν νέα στοιχεία για τους πλανήτες του.
ΠΗΓΗ: Naftemporiki.gr