Ο πολεμικές συγκρούσεις του Ισραήλ με την Παλαιστίνη συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και πέρα από το παγκόσμιο αντίκτυπο, επηρεάζουν και τον κόσμο του αθλητισμού.
Αμέσως μετά το δολοφονική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η UEFA ανέβαλε όλους τους ποδοσφαιρικούς αγώνες που είχαν προγραμματιστεί στο Ισραήλ, η Μακάμπι Τελ Αβίβ αναγκάστηκε να ξεσπιτωθεί για τους αγώνες της Euroleague στο μπάσκετ, ενώ το ίδιο συνέβη και με τις ομάδες από το Ισραήλ που συμμετέχουν στο Basket Champions League.
Έντονες ανησυχίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι
Και μπορεί έως τώρα να θεωρούνται αντιμετωπίσιμα τα προβλήματα σχετικά με τους αγώνες στο μπάσκετ και το ποδόσφαιρο, αλλά τα σύννεφα έχουν αρχίσει να πυκνώνουν επάνω από την κορυφαία διοργάνωση του επόμενου καλοκαιριού, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.
Κίνδυνος μποϊκοτάζ από τις αραβικές χώρες
Χωρίς να υπάρχει κάτι επίσημο, είναι πολλές οι φωνές από τις αραβικές χώρες που θεωρούν αδιανόητη τη συνύπαρξη στα στάδια του Παρισιού, των αθλητών τους με τους αθλητές από το Ισραήλ, την ίδια ώρα που οι Ολυμπιακές Επιτροπές της Παλαιστίνης και του Ισραήλ τηρούν σιγή ιχθύος.
Για κάποιους είναι πρόωρη οποιαδήποτε πρόβλεψη, αλλά και άμεσα να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και οι θάνατοι αθώων, η πληγή που έχει ανοίξει στη Μέση Ανατολή είναι άγνωστο αν και πότε θα κλείσει.
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει αναλάβει το ρόλο του ειρηνοποιού και επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα καθώς δεν θέλει να σκέφτεται ούτε ως αστείο, το ενδεχόμενο ενός μποϊκοτάζ.
Τελευταία φορά που χώρες απείχαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες για πολιτικούς λόγους ήταν το 1988 στη Σεούλ, όταν η Βόρεια Κορέα δεν συμμετείχε λόγω της έχθρας με τη Νότια Κορέα και μαζί της ενώθηκαν η Κούβα με τη Νικαράγουα που δεν έστειλαν ως ένδειξη συμπαράστασης.
Η ανησυχία της ΔΟΕ
Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ δεν έχει αναφέρει κάτι έως τώρα, αλλά το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA δημοσίευσε δήλωση εκπροσώπου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, διαβεβαιώνοντας ότι η ΔΟΕ δεν θα προβεί σε καμία μεροληπτική συμπεριφορά εναντίον Ισραηλινών αθλητών.
Επίσης επανέλαβε την πάγια θέση ότι «η ΔΟΕ ενισχύει την ατομική ευθύνη και πιστεύει ότι οι αθλητές δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις ενέργειες των κυβερνήσεων τους.»
Η θέση αυτή ισχύει έως τώρα και για τους αθλητές από τη Ρωσία, μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία και τον αποκλεισμό της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ρωσίας.
Στις διοργανώσεις της ΔΟΕ οι Ρώσοι αθλητές μετέχουν ως ουδέτεροι και όπως φαίνεται, υπό αυτό το καθεστώς θα αγωνιστούν και το καλοκαίρι στο Παρίσι, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Ρωσίας και προσφάτως του Υπουργού Εξωτερικών της Σεργκέι Λαβρόφ.
Αλλωστε το ίδιο είχε συμβεί και στο Τόκιο το 2021, όταν οι Ρώσοι αθλητές συμμετείχαν στους Αγώνες υπό τη σημαία της Ολυμπιακής Επιτροπής («ROC») και όχι με τη σημαία της, μετά την τιμωρία που αποφάσισε η ΔΟΕ για την αποκάλυψη μιας κρατικής πολιτικής χορήγησης αναβολικών στους Ρώσους αθλητές, ιδίως κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι το 2014.
Άλλο Ουκρανία, άλλο Παλαιστίνη
Το πρόβλημα της ΔΟΕ είναι ότι το διεθνές αθλητικό κίνημα δεν είναι ενωμένο, καθώς υπάρχουν κάποιες Διεθνείς Αθλητικές Ομοσπονδίες – φιλικά διακείμενες στη Ρωσία – που επιτρέπουν κανονικά τη συμμετοχή αθλητών από τη χώρα αλλά και από τη Λευκορωσία, στις διεθνείς διοργανώσεις, όπως για παράδειγμα η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ξιφασκίας.
Τουλάχιστον, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ολυμπιακής επιτροπής, Στάνισλαβ Ποζντνιάκοφ απέκλεισε το ενδεχόμενο μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, τονίζοντας ότι «το μποϊκοτάζ των Αγώνων δεν οδηγεί πουθενά».
Η κατάσταση, όμως, με τη Ρωσία είναι διαφορετική σε σχέση με τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, όπου υπάρχουν ήδη χιλιάδες θύματα αθώων πολιτών και όπου εμπλέκονται αρκετά περισσότερες χώρες.
ΠΗΓΗ: in.gr/2023/11/07/sports/on-field/o-polemos-sti-gaza-apeilei-tous-olympiakous-tou-2024/