Συνέντευξη παραχώρησε o Κυριάκος Μητσοτάκης στο BBC όπου υπογράμμισε ότι η Αθήνα θα συνεχίζει να ασκεί πιέσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα .
Στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Λονδίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο βρετανικό δίκτυο και μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα «αναμφίβολα» θα φαίνονταν καλύτερα στο μουσείο της Ακρόπολης, που κατασκευάστηκε για αυτό τον σκοπό.
«Δεν είναι θέμα επιστροφής εκθεμάτων των οποίων αμφισβητείται η ιδιοκτησία. Αυτά τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και ουσιαστικά εκλάπησαν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Είναι ένα ζήτημα επανένωσης. Πού μπορεί να εκτιμήσει κανείς περισσότερο την ομορφιά των εκθεμάτων. Αν σας έλεγα ότι θα κόψουμε στα δύο τη Μόνα Λίζα και η μισή θα ήταν στο Λούβρο και η μισή στο Βρετανικό Μουσείο, θα μπορούσαν οι άνθρωποι να εκτιμήσουν την ομορφιά αυτού του πίνακα; Το ίδιο ισχύει με τα Γλυπτά του Παρθενώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Για αυτό συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση, ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία, που θα ήταν μια συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βρετανικού Μουσείου», είπε ο πρωθυπουργός. Αυτή η συμφωνία, σημείωσε «θα επέτρεπε να δούμε την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα και να θαυμάζουν οι άνθρωποι την ομορφιά τους στη γενέτειρά τους».
Ερωτηθείς αν είναι σίγουρος ότι θα επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, απάντησε: «Δεν έχουμε κάνει όση πρόοδο θα θέλαμε στις διαπραγματεύσεις, αλλά είμαι υπομονετικός. Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε». Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι θα επιτευχθεί η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα κατά τη διάρκεια της θητείας του, είπε: «Το ελπίζω. Μόλις επανεξελέγην, έχω ολόκληρη τη θητεία μπροστά μου».
Σήμερα ο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ και την Τρίτη με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα και στις δύο συναντήσεις.
Στη συνέντευξη στο BBC ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το μεταναστευτικό και ιδιαίτερα για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.
«Διερευνούμε το περιστατικό. Η ακτοφυλακή έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωών, πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για το έργο που προσφέρει. Έχουμε το δικαίωμα να σταματάμε πλοιάρια στη θάλασσα και να τα βοηθάμε να επιστρέψουν στην ακτή από την οποία ξεκίνησαν», απάντησε αρχικά ο πρωθυπουργός.
«Προσφέραμε βοήθεια, την αρνήθηκαν. Στο τέλος, αυτοί που πρέπει να κατηγορηθούν είναι οι διακινητές και όχι η ακτοφυλακή», συμπλήρωσε αναφερόμενος στο ναυάγιο στην Πύλο.
Ερωτηθείς για τις επικρίσεις από την Ευρώπη για το πολύνεκρο ναυάγιο, απάντησε ότι το συμβάν «διερευνάται από την ελληνική δικαιοσύνη» και επανέλαβε ότι οι διακινητές είναι υπεύθυνοι, γιατί δεν εξηγούν σε πάρα πολλούς απελπισμένους ανθρώπους τους κινδύνους του ταξιδιού.