Πολιτικούς και δη εκλογικούς υπολογισμούς καταδεικνύει η πρωτοφανής πράξη ακύρωσης από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ του προγραμματισμένου ραντεβού που είχε για σήμερα στις 12:45 με τον Έλληνα ομόλογο του Κυριάκο Μητσοτάκη .
Η ακύρωση μάλιστα γνωστοποιήθηκε κατά την διάρκεια της συνάντηση του κ Μητσοτάκη με τον αρχηγό της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στράμερ, ο οποίος προηγείται κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις του Ρίσι Σούνακ . Προφανής λόγος της ακύρωσης ήταν οι δηλώσεις του Κυριάκου Ματσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα , για την επιστροφή των οποίων ο αρχηγός των Εργατικών δήλωσε από την πλευρά του ” ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο¨ .
Η αναφορά, η οποία φαίνεται ότι ενόχλησε τη βρετανική πλευρά είναι η παρομοίωση από τον κ. Μητσοτάκη, κατα την συνένετυξή του στο BBC, της αρπαγής των Γλυπτών και της μεταφοράς τους στο Λονδίνο με το “να κόβαμε στη μέση τη Μόνα Λίζα”. Ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει την Κυριακή στο BBC πως “θεωρούμε ότι ” τα Γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν, άρα αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους”, ενώ είχε επισημάνει πως “θα ήταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα υπερσύγχρονο μουσείο που χτίστηκε γι’ αυτόν τον σκοπό”.
Πέραν όμως από τις δηλώσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ο Ρίσι Σούνακ πιθανώς να ενοχλήθηκε σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Guardian η οποία επικαλείται πληροφορίες από την Αθήνα , και από το ότι ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον αρχηγό των Εργατικών Κιρ Στράμερ πριν από τον ίδιο.
Για την ακύρωση της συνάντησης η ελληνική πλευρά ενημερώθηκε όταν ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Μάθιου Λοτζ ενημέρωσε τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αννα Μαρία Μπούρα ότι ο Ρίσι Σούνακ έλαβε αυτή την απόφαση. Αμέσως μετά δόθηκε στην δημοσιότητα η σφοδρή αντίδραση της ελληνικής πλευράς, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει:
«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ. Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές», είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας:
«Ηλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, κλιματική κρίση, μετανάστευση», ενώ κατέληξε σημειώνοντας πως «όποιος πιστεύει στην ορθότητα και στο δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».
Πηγές στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ούτε την προσπάθεια ούτε τις θέσεις της για τα Γλυπτά του Παρθενών
Στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι η ακύρωση της συνάντησης ήταν φάουλ και πολιτικά απρεπής. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το βρετανικό μουσείο “με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε”.
Εκ μέρους της Ντάουνινγκ Στριτ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση όταν ερωτήθηκε για την ακύρωση
«Η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου – Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική. Από τη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η παράνομη μετανάστευση, μέχρι τις κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία», ανέφερε η δήλωση του βρετανικού πρωθυπουργικού γραφείου το βράδυ της Δευτέρας. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι«ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήταν διαθέσιμος να συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό για να συζητήσουν αυτά τα σημαντικά θέματα».
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ ανέφερε ότι η βρετανική κυβέρνηση «δεν έχει κανένα σχέδιο να αλλάξει το νόμο που απαγορεύει να φύγουν οριστικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και θεωρεί πως το λονδρέζικο ίδρυμα είναι «το σωστό μέρος» για τη στέγασή τους, όταν ρωτήθηκε για την αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού στις δηλώσεις Μητσοτάκη στο BBC.
«Δεν σχεδιάζουμε να αλλάξουμε την προσέγγιση μας», είπε. Πρόσθεσε ότι δεν έχει ρωτήσει τον κ. Σούνακ περί συγκεκριμένων βραχυπρόθεσμων ή νέων ιδεών αλλά σημείωσε ότι δε θεωρεί πως έχει αλλάξει η θέση του Βρετανού πρωθυπουργού.
Απάντησε επίσης ότι «δεν συμφωνούμε με τον χαρακτηρισμό αυτό» σε ερώτηση για την παρομοίωση του κ. Μητσοτάκη των κατακερματισμένων Γλυπτών με μία σκισμένη Μόνα Λίζα.
Συμπλήρωσε πως τα Γλυπτά αποκτήθηκαν νόμιμα.
Πηγή Αθήνα 984