Η χθεσινή παρέμβαση του Γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς υπέρ της προώθησης της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας ακόμη και με την χρήση της ειδικής πλειοψηφίας ρίχνει την σκιά της στην σημερινή έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες στην οποία συμμετέχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης .
«Όταν μια χώρα έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. στην περίπτωση της Αλβανίας, πρέπει αυτό να αναγνωρίζεται, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος για εκτεταμένες συνέπειες συνολικά στη διαδικασία διεύρυνσης, κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε», ήταν η σχετική αποστροφή του κ. Σολτς στην ομιλία του στην Μπούντεσταγκ για τον προϋπολογισμό. Ο κ. Σολτς απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην υπόθεση Μπελέρη, αλλά άφησε αιχμές για την Ελλάδα λέγοντας ότι «είναι ο καιρός να δούμε όλοι τη μεγάλη εικόνα και αυτό ισχύει τόσο για τις υποψήφιες χώρες όσο και για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.».
Χθες, ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε στη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντη Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας. Μάλιστα ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ειλικρινή διάθεση της Ελλάδας να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας υπήρξε και παραμένει από τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Ως αποτέλεσμα της Ελληνικής παρέμβασης έχει αφαιρεθεί από το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου του Ευρωπαικού Συμβουλίου το θέμα της Αλβανίας
Όπως μεταφέρουν οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες η Γερμανία είναι αποφασισμένη να προωθήσει την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας πορά τις Ελληνικό βέτο προωθώντας την άποψη για επέκταση της ειδικής πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων ακόμη και για θέματα κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας . Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , απαντώντας εμμέσως στον Γερμανό καγκελάριο επανέλαβε χθες στη Σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντη Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελούν διμερές ζήτημα Ελλάδας – Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους δικαίου, που είναι η κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.
Πηγή: Αθήνα 984