Kαθώς το Ισραήλ σφυροκοπούσε στόχους στη Λωρίδα της Γάζας από αέρος και θαλάσσης χθες Τετάρτη, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου της χώρας απείλησε να ξεκινήσει δράση σε δεύτερο μέτωπο, κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο, όπου η υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει πυραύλους στο Ισραήλ.
«Λέω στους φίλους μας σε όλο τον κόσμο: Η κατάσταση στα βόρεια σύνορα απαιτεί αλλαγή», δήλωσε στους δημοσιογράφους το μέλος του υπουργικού συμβουλίου πολέμου Μπένι Γκαντς. «Ο χρόνος για διπλωματική λύση εξαντλείται. Εάν ο κόσμος και η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν δράσουν για να σταματήσουν τα πυρά και να απομακρύνουν τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα, αυτό θα το κάνουν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις», πρόσθεσε.
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να χτυπήσουμε»
Η απειλή ευρύτερου πολέμου έχει απασχολήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους από την έναρξη της σύγκρουσης στη Γάζα, αναφέρουν οι New York Times σε ανάλυσή τους. Προσθέτουν πως αυτή η απειλή έχει ενισχυθεί, καθώς τρεις οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν –η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και οι Χούθι στην Υεμένη– εξαπολύουν επιθέσεις προς το Ισραήλ, καθώς και εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η ανησυχία αυτή ώθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να στείλουν δύο αεροπλανοφόρα στην Ανατολική Μεσόγειο έπειτα από τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ υπό την ηγεσία της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και την έναρξη της πολέμου στη Γάζα.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι η βόρεια διοίκησή του, κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο, βρισκόταν σε «κατάσταση πολύ υψηλής ετοιμότητας». Ο αρχηγός του στρατιωτικού επιτελείου, αντιστράτηγος Χέρζι Χάλεβι, δήλωσε: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να χτυπήσουμε αν χρειαστεί».
Απειλές για αντίποινα κατά του Ισραήλ
Οι εντάσεις αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο αυτή την εβδομάδα, καθώς το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι σκότωσε τον ταξίαρχο Σαγιέντ Ραζί Μουσαβί, ανώτερο σύμβουλο του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, σε πυραυλική επίθεση στη Συρία.
Χθες, πομπή συνόδευσε τη σορό του στις ιρακινές πόλεις Νατζάφ και Καρμπάλα και εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης, ο Ραμεζάν Σαρίφ, απείλησε και πάλι με αντίποινα κατά του Ισραήλ, όπως ανέφερε το Associated Press.
Ο Σαρίφ ισχυρίστηκε ότι η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου δεν προκλήθηκε λόγω της μακροχρόνιας σύγκρουσης με το Ισραήλ, αλλά σε αντίποινα για τη δολοφονία του υποστράτηγου Κασίμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της επίλεκτης ιρανικής δύναμης Quds Force, σε αμερικανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Ιράκ, το 2020. Η Χαμάς απέρριψε αμέσως τον ισχυρισμό, σε μία πρώτη ένδειξη διχασμού μεταξύ των αντιπάλων του Ισραήλ.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ ηγήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη των προσευχών στην κηδεία του Μουσαβί, η σορός του οποίου κατέληξε στην Τεχεράνη.
Ο Χαμενεΐ απέτισε φόρο τιμής «στον ακούραστο αγώνα αυτού του μάρτυρα και ζήτησε τη συντροφιά του με τους φύλακες του Θεού» ανέφερε η κρατική τηλεόραση.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένα τον θάνατο του Μουσαβί τη Δευτέρα, αλλά δήλωσε ότι έλαβε όποια μέτρα ήταν απαραίτητα για την υπεράσπιση της χώρας.
Από το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ομάδας Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν οργανώσει επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ, ενώ άλλες, συμπεριλαμβανομένων πολιτοφυλακών στο Ιράκ, έχουν απειλήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Το Ισραήλ διεξάγει εδώ και χρόνια επιθέσεις εναντίον στόχων που περιγράφει ως συνδεόμενους με το Ιράν στη Συρία, όπου η επιρροή της Τεχεράνης έχει αυξηθεί από τότε που υποστήριξε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ στον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε στη Συρία το 2011.
Νωρίς την Τρίτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ σε εγκαταστάσεις που, όπως είπαν, χρησιμοποιούνταν από Ιρανούς αντιπροσώπους.
Τα πλήγματα ήρθαν σε συνέχεια σειράς επιθέσεων από ενόπλους στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος μερικές ώρες νωρίτερα σε αεροπορική βάση του Ερμπίλ, κατά την οποία τραυματίστηκαν τρία μέλη αμερικανικών υπηρεσιών.
Νέα επίσκεψη Μπλίνκεν στο Ισραήλ
Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν σχεδιάζει να επισκεφθεί το Ισραήλ στις αρχές Ιανουαρίου για να συζητήσει για τον πόλεμο στη Γάζα και για τα σχέδια για το πώς θα κυβερνηθεί το παλαιστινιακό έδαφος όταν λήξει η σύγκρουση.
Η επίσκεψη θα είναι η τέταρτη του Μπλίνκεν στην περιοχή μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Σε καθένα από τα προηγούμενα ταξίδια του, ο Μπλίνκεν έχει επίσης σταματήσει σε διάφορες αραβικές πρωτεύουσες.
Το Ισραήλ δέχεται πιέσεις από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα Ηνωμένα Εθνη να συμφωνήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, καθώς Χαμάς και Ισραήλ θέτουν δημοσίως φαινομενικά δύσκολους όρους για την επίτευξή της, διπλωμάτες ανέφεραν πως μία συμφωνία για διαρκή εκεχειρία παραμένει δύσκολη.
Ανθεκτικές οι δυνάμεις της Χαμάς
Στο Ισραήλ χθες, μία ημέρα αφότου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επέκτεινε τις επιχειρήσεις σε περιοχές στην κεντρική Γάζα, οι σειρήνες αεροπορικών επιδρομών ήχησαν κατά μήκος των συνόρων τουλάχιστον τρεις φορές, καθώς οι δυνάμεις της Χαμάς αποδεικνύονται ανθεκτικές στον πόλεμο κατά του Ισραήλ.
Από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, η οποία εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους, η Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες έχουν εκτοξεύσει περίπου 12.000 ρουκέτες, το ένα τέταρτο από αυτές στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση.
Το Ισραήλ έχει πλήξει τη Γάζα με ένα σχεδόν αδιάκοπο μπαράζ επιθέσεων, σκοτώνοντας, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας, περισσότερους από 20.000 ανθρώπους.
Πάνω από 11 εβδομάδες μετά την επίθεση υπό την ηγεσία της Χαμάς που πυροδότησε τον πόλεμο, το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το Ισραήλ επέστρεψε τις σορούς 80 Παλαιστινίων στη Γάζα.
Μάχες σώμα με σώμα στη Γάζα
Εξω από την πόλη της Γάζας, Ισραηλινοί στρατιώτες ενεπλάκησαν σε μάχες σώμα με σώμα από σπίτι σε σπίτι, όπου οι συγκρούσεις συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες, ανακοίνωσε ο στρατός του Ισραήλ.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο στρατηγός Χαλεβί δήλωσε ότι ο στρατός ήταν «κοντά στην ολοκλήρωση» της εξάρθρωσης των ταγμάτων της Χαμάς στη βόρεια Γάζα, αλλά δεδομένου του πυκνού αστικού περιβάλλοντος, «δεν μπορεί να ειπωθεί ότι τους σκοτώσαμε όλους».
Ο πόλεμος, είπε, «θα συνεχιστεί για πολλούς ακόμη μήνες».
Από την έναρξη της σύγκρουσης, τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς έχουν κάνει σκληρές δηλώσεις δημοσίως, ενώ οι συνομιλίες συνεχίζονται κατ’ ιδίαν, συχνά μέσω της κυβέρνησης του Κατάρ, η οποία μεσολάβησε για την εκεχειρία του Νοεμβρίου, που επέτρεψε την ανταλλαγή ομήρων με φυλακισμένους Παλαιστινίους και την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει κυκλοφορήσει πρόταση που καλεί σε περαιτέρω ανταλλαγές ομήρων και αιχμαλώτων. Ωστόσο οι διπλωμάτες προειδοποίησαν ότι ούτε το Ισραήλ ούτε η Χαμάς είναι κοντά στο να συμφωνήσουν.
Προτάσεις εκεχειρίας
Τη Δευτέρα το βράδυ, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συζήτησε διάφορες προτάσεις εκεχειρίας που βρίσκονται στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης της αιγυπτιακής, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο. Δημοσίως, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι τονίζουν πως ο πόλεμος θα είναι μακρύς και δύσκολος.
Η Χαμάς, σε δημόσιες ανακοινώσεις της, φάνηκε να απορρίπτει οποιαδήποτε συμφωνία για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων, εάν αυτή δεν περιλαμβάνει συμφωνία για βιώσιμο τερματισμό των εχθροπραξιών.
Σε συνέντευξή του στους New York Times την Τετάρτη, ο Ζαχέρ Τζαμπαρίν, μέλος της πολιτικής ηγεσίας της οργάνωσης, δήλωσε ότι το πρώτο βήμα πρέπει να είναι ο τερματισμός της δολοφονίας ανθρώπων στη Γάζα.
«Η θέση μας, την οποία κοινοποιήσαμε σε όλα τα μέρη, είναι ότι ζητάμε συνολική κατάπαυση του πυρός πριν μιλήσουμε για άλλα θέματα», ανέφερε.
Πηγή: NYT, Reuters, BBC, kathimerini.gr