Πώς θα κυλήσει το δεύτερο μισό της χειμερινής σεζόν; Ο ερχομός της νέας χρονιάς αναθεωρεί την ατζέντα μας καθώς νέες παραγωγές προστίθενται.
«Η καρδιά του σκύλου» στο θέατρο Κιβωτός
Στην περιοχή των δύσβατων έργων επιμένουν η Έφη Μπίρμπα και ο Άρης Σερβετάλης, μεταφέροντας επί σκηνής την πολιτική παραβολή του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ «Η καρδιά του σκύλου». Έργο λογοκριμένο μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980 καθώς ασκούσε σκληρή κριτική στις τεκτονικές δονήσεις που έφερε η Ρωσική Επανάσταση και ο Στάλιν στη χώρα, αφηγείται το διαμόνιο πείραμα του καθηγητή Πρεομπραζένσκι που μαζί με τον βοηθό του, δρ. Μπρομεντάλ μεταμοσχεύουν όργανα ενός νεκρού άνδρα σε έναν αδέσποτο σκύλο με τη φιλοδοξία να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο ανθρώπου. Η ανάγνωση της Μπίρμπα εστιάζει περισσότερο στην οντολογική και λιγότερο στην πολιτική πλευρά του έργου με τον Άρη Σερβετάλη στο ρόλο του σκύλου που εξανθρωπίζεται και τον Αντώνη Μυριαγκό στο ρόλο του γιατρού. Μαζί τους οι Ηλέκτρα Νικολούζου, Μιχάλης Θεοφάνους, Αλεξάνδρα Καζάζου, Χαρά – Μάτα Γιαννάτου και Σπύρος Δέτσικας.
Πρεμιέρα 11 Ιανουαρίου
«Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα» στο Θέατρο Τέχνης
Η σκηνοθεσία της στην «Αντιγόνη» του Ανούιγ, έβαλε την Μαρία Πρωτόπαππα με αξιώσεις και στο χώρο της σκηνοθεσίας, ώστε δύο χρόνια μετά να επιστρέφει με το κλασικό έργο του Λόρκα. Αναθέτοντας τον επώνυμο ρόλο στο Χρήστο Στέργιογλου μελετά την τραγωδία της τυραννικής χήρας που μετά τον θάνατο του δεύτερου συζύγου της, επιβάλλει στις πέντε κόρες της οκτώ χρόνια πένθους και εγκλεισμού. Εκείνες απεγνωσμένα αντιδρούν και με την εμφάνιση ενός νεαρού άντρα ο θάνατος ξαναχτυπάει το σπίτι για να το πνίξει σε δεύτερο κύμα πένθους. Η Μπερνάντα Άλμπα ως φιγούρα της εξουσίας γίνεται αφορμή για ένα διάλογο με τα κοινωνικά στερεότυπα, τη βία, τη γυναικεία σεξουαλικότητα και τον λυρισμό με τον οποίο επιβάλλεται σε όλα αυτά η λυρική φωνή του Λόρκα. Παίζουν επίσης οι Ευγενία Αποστόλου, Δημήτρης Μαργαρίτης, Άννα Καλαϊτζίδου, Κατερίνα Φωτιάδη, Χριστίνα Χειλά- Φαμέλη.
Πρεμιέρα 19 Ιανουαρίου, Υπόγειο Πεσμαζόγλου
«Η αγάπη» στο Θέατρο Τέχνης
Η ανεξερεύνητη κατάσταση των γηρατειών, τα συναισθήματα των ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα σε όσους ‘απομακρύνονται’ μέρα με τη μέρα, ο σπαραγμός των σχέσεων που χάνονται στα βάθη της μνήμης, γίνονται το υλικό για τη νέα σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου. Αντλώντας από την προσωπική της εμπειρία, παρουσιάζει μια παράσταση – αφιέρωμα στη μνήμη της γιαγιάς και του παππού της, οι οποίοι και νόσησαν από νευροεκφυλιστικές νόσους, και στους οποίους αναγνώρισε τη φθορά του νου και του σώματος, αλλά και για τα όρια της αγάπης και τα παιχνίδια της μνήμης. Συνεργάτιδα της στη δραματουργία της παράστασης η Σοφία Ευτυχιάδου.
Πρεμιέρα 22 Ιανουαρίου, Υπόγειο Πεσμαζόγλου
«Οι δύο χέστηδες» στο Θέατρο Τέχνης
Χρονιά κωμωδίας για τον Βασίλη Παπαβασιλείου που μετά τον απολαυστικό «Ιμπρεσάριο» στο Εθνικό μετακομίζει στη σκηνή της Φρυνίχου με τη μονόπρακτη φαρσοκωμωδία του Ευγένιου Λαμπίς. Η γυναικεία χειραφέτηση σε ένα κείμενο του 1860, όπου η νεαρή Σεσίλ πέφτει θύμα της ανδρικής δειλίας: Αφενός του πατέρα της που είναι πρόθυμος να την παντρέψει με έναν δόλιο προικοθήρα και αφετέρου του αγαπημένου της που φοβάται να της κάνει πρόταση γάμου. Η ίδια, όμως, αποφασίζει να πάρει τη ζωή στα χέρια της. Με τους Θέμη Πάνου, Γιώργο Γλάστρα, Άγγελο Μπούρα, Κλέλια Ανδριολάτου, Σμαράγδα Κακκίνου.
Πρεμιέρα 25 Ιανουαρίου
«O άνδρας μου» στο Θέατρο Θησείον
Η συλλογή διηγημάτων της Ρουμένα Μπουζάροφσκα από τη Βόρεια Μακεδονία έχει διαδοθεί από στόμα σε στόμα, από χώρα σε χώρα, σηματοδοτώντας ένα φεμινιστοκό μανιφέστο. Από το αυτό το υλικό αντλεί η ηθοποιός και σκηνοθέτρια Μαρία Μαγκανάρη ποαρακολουθώντας την ανδρική παρουσία ως δύναμη εξουσίας στον οικογενειακό ιστό. Έντεκα γυναίκες μιλούν χωρίς ταμπού για τη σχέση με τους συντρόφους τους, πλάθοντας έντεκα αναγνωρίσιμες παραλλαγές της πατριαρχίας, σκληρές ρεαλιστικές ή και σουρεαλιστικές. Ερμηνεύουν η Μαρία Σκουλά, η Αμαλία Καβάλη και η σκηνοθέτρια της παράστασης.
Πρεμιέρα 26 Ιανουαρίου
«Η προξενήτρα» στο Εθνικό Θέατρο
Μετά την ξεκαρδιστική «Κυρία του Μαξίμ» μια ακόμα κλασική κωμωδία φέρνει το Θωμά Μοσχόπουλο και πάλι στο Εθνικό Θέατρο. Αυτή τη φορά, θα επεξεργαστεί τη φάρσα του Θόρντον Ουάιλντερ, με ηρωίδα την τετραπέρατη Ντόλυ Λεβί που έχει βάλει στόχο της ζωής της ν’ αποκαταστήσει τους μοναχικούς ανθρώπους του περίγυρου της. Γνωστή και από την κινηματογραφική μεταφορά του με τον τίτλο «Hello Dolly» και πρωταγωνίστρια την Μπάρμπρα Στρέιζαντ, η παράσταση μας μεταφέρει στη Νέα Υόρκη του προηγούμενου αιώνα με ήρωες που στην προσπάθεια τους να αποδράσουν από τη μοναξιά και να ζήσουν μια γήινη ευτυχία, μπλέκουν σε μια σειρά από κωμικοτραγικές καταστάσεις. Στον επώνυμο ρόλο να δούμε τη Γαλήνη Χατζηπασχάλη πλαισιωμένη από μια ομάδα αξιώσεων: Ράνια Οικονομίδου, Σίμο Κακάλα, Θανάση Δήμου, Πάνο Παπαδόπουλο, Ευδοκία Ρουμελιώτη κ.α.
Πρεμιέρα 14 Φεβρουαρίου, Rex
«Περλιμπλίν και Μπελίσα» στο θέατρο Πορεία
Η δεύτερη, για φέτος, σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου – μετά το ντοστογιεφσκικό «Έγκλημα και τιμωρία» – μας εισάγει στον ονειρικό κόσμο του Λόρκα. Ο Ισπανός ποιητής και δραματουργός υπογράφει ένα μονόπρακτο για τον ανεκπλήρωτο έρωτα, μια θεματική που χαρακτηρίζει καθολικά το έργο του. Εδώ, ο μεσόκοπος Περλιμπλίν πείθεται να παντρευτεί μια νεαρή γειτόνισσά του, για να μη μείνει μόνος στα γεράματά. Με τη σειρά της, η Μπελίσα πείθεται να παντρευτεί τον πλούσιο γείτονά της για να αποκτήσει κύρος χάρη στα πλούτη του άντρα της. Λαχταρώντας, όμως, ένα σώμα που ταιριάζει στη νιότη της, γοητεύεται από το μυστηριώδη άντρα που της γράφει φλογερές επιστολές. Ένα έργο «γέλιου και θρήνου», τρυφερό και τραγικό, ποιητικό και ρεαλιστικό με πρωταγωνιστές τους Χρήστο Σαπουντζή, Μαριάννα Πουρέγκα, Γιολάντα Μπαλαούρα, Δανάη Σαριδάκη.
Πρεμιέρα 19 Φεβρουαρίου
«Αγρυπνία» στη σκηνή «Συγγρού 33″
Σ’ ένα νεότευκτο χώρο στην κορυφή της λεωφόρου Συγγρού, ο Αντώνης Καλογρίδης τοποθετεί το νέο του θεατρικό στοίχημα. Και κάνει ντεμπούτο με το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Αγρύπνια» που κυκλοφόρησε το 2019 με τον πρωτότυπο τίτλο «Τα δώρα της νύχτας». Ωστόσο, τώρα είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει επί σκηνής με πρωταγωνιστές τους Τάκη Σακελλαρίου, Ιωάννα Ασημακοπούλου, Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Σταύρο Τσουμάνη, Ντένη Μακρή, Δημήτρη Δρόσο, Νικόλα Χαλκιαδάκη. Την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Κωνσταντίνος Βήτα.
Πρεμιέρα το Φεβρουάριο
«Τα μαγικά βουνά» στο Θέατρο Νέου Κόσμου
Ο Γιώργος Κοτζιούλας ήταν ο ιδρυτής τη Λαϊκής Σκηνής στην Ήπειρο με ηθοποιούς τους αντάρτες της VIII μεραρχίας του ΕΛΑΣ. Το έργο του γύρω από το Θέατρο του Βουνού αναδεικνύει η ομάδα των Εlephas tiliensis (Δημήτρης Αγαρτζίδης και Δέσποινα Αναστάσογλου). Μιλώντας για την ιστορία του αντάρτικου θεάτρου κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, στο οποίο «θήτευσαν» και πολλοί γνωστοί μετέπειτα πρωταγωνιστές, οι ηθοποιοί Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Βίκυ Κατσίκα και Άρης Λάσκος μας μεταφέρουν στο Βουργαρέλι της Πίνδου όπου πρωτοπαίχτηκαν τα έργα και ανασύρουν ένα, εν πολλοίς, άγνωστο υλικό για την εθνική μας ταυτότητα και τα τραύματα της σύγχρονης Ιστορίας μας.
Πρεμιέρα 2 Μαρτίου
«Τανκ/Όλη νύχτα εδώ» στο Θέατρο Τέχνης
Με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από τα γεγονότα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο Μάνος Βαβαδάκης και η ομάδα RMS Mataroa επιχειρούν μια λεπτομερή σκηνική ανασύνθεση της πολιορκίας τεσσάρων ημερών. Αφετηρία της δραματουργίας αποτελεί το βιβλίο «Όλη Νύχτα Εδώ» σε επιμέλεια Ιάσονα Χανδρινού, με 84 προφορικές μαρτυρίες πρωταγωνιστών. Είναι η δεύτερη φορά που η ομάδα παρουσιάζει στη σκηνή του Τέχνης μια παράσταση εξερεύνησης της ιστορικής αλήθειας μετά τους «Ανθρωποφύλακες» του Περικλή Κοροβέση που παρουσιάστηκαν με μεγάλη στο Υπόγειο το 2020. Παίζουν οι Στέλλα Βιογιατζάκη, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Κατερίνα Ζησούδη, Κατερίνα Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Πλεμμένος και ο ίδιος ο σκηνοθέτης.
Πρεμιέρα 4 Μαρτίου, Σκηνή Φρυνίχου
«Generation Lost» στο Εθνικό Θέατρο
Η φετινή υπεύθυνη της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, σκηνοθέτρια Κατερίνα Γιαννοπούλου ανεβάζει το νεόκοπο έργο του συγγραφέα και σταθερού συνεργάτη της Γρηγόρη Λιακόπουλου. Ως αποτέλεσμα του προγράμματος «New Stages Southeast», του Ινστιτούτου Γκαίτε Θεσσαλονίκης, το κείμενο προσπαθεί να δώσει απαντήσεις για τους Millennials, μια γενιά με πολλά προσόντα, όνειρα μα και απογοητεύσεις και δυσοίωνο μέλλον. Ένα κείμενο που προέκυψε από έρευνα και συνεντεύξεις με νέους από έξι διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης και συνδυάζει στοιχεία μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης. Πρωταγωνιστούν οι Γιώργος Κισσανδράκης, Βασίλης Σαφός, Δάφνη Δρακοπούλου, Γωγώ Παπαϊωάννου, Μιχάλης Πητίδης.
Πρεμιέρα 13 Μαρτίου, Νέα Σκηνή – Κτήριο Τσίλερ
«Ονειρόδραμα» στο Εθνικό Θέατρο
Με τελευταίο δείγμα εργασίας για το Εθνικό την συν-σκηνοθεσία της «Ορέστειας» στην Επίδαυρο του 2019, η Γεωργία Μαυραγάνη αναλαμβάνει ένα ακόμα δύσκολο εγχείρημα: Το ονειρικό έπος του Αυγούστου Στρίντμπεργκ. Γραμμένο στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Στρίντμπεργκ μεταφέρει στη σκηνή την ανορθόδοξη δομή ενός ονείρου, εκεί όπου ο χώρος και ο χρόνος καταργούνται και τα πρόσωπα είναι όλα διαφορετικές όψεις του ατόμου που ονειρεύεται. Στο όνειρο αυτό, η Αγνή, κόρη των θεών, έρχεται στη Γη για να γνωρίσει την ανθρώπινη φύση. Τα πολλά και διαφορετικά πρόσωπα που εμφανίζονται στο δρόμο της γνωστοποιούν το καθένα ένα διαφορετικό κόσμο και καθώς συμπορεύεται μαζί τους αρχίζει να γίνεται ολοένα και περισσότερο άνθρωπος. Με σκοπό να παρουσιάσει μια παράσταση μεγάλης κλίμακας αλλά χειροποίητης υφής, η Μαυραγάνη καλεί επί σκηνής ένα 18μελή θίασο, μεταξύ των οποίων συναντάμε τους: Αλίκη Αλεξανδράκη, Θανάση Δόβρη, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Παναγιώτη Παναγόπουλο, Ελίνα Ρίζου, Μαρία Τσιμά.
Πρεμιέρα 20 Μαρτίου, Κτήριο Τσίλερ
«Καύσωνας» στη Στέγη
Στη διάρκεια μιας καυτής καλοκαιρινής μέρας, σε ένα παραμελημένο εξοχικό, μια ελληνική οικογένεια – αγία οικογένεια κατά τα γνωστά – κάνει μπάνιο και κήρυγμα, πουλιέται και αγοράζεται σε προσιτή τιμή. Αντλώντας δραματουργικό υλικό από τις συλλογές διηγημάτων της Βίβιαν Στεργίου, «Μπλε Υγρό» και «Δέρμα», ο Γιάννης Παναγόπουλος συνθέτει και σκηνοθετεί μια φαντασιακή, αντι-ηρωϊκή εθνογραφία για έναν κόσμο που οδεύει με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς το τέρμα, πάντα μέσα από καλειδοσκόπιο του θρυλικού ελληνικού καλοκαιριού. Παίζουν οι Γιάννης Μπάστας, Ζωή Μυλωνά, Νατάσσα Σφενδυλάκη, Γιάννης Καράμπαμπας κ.α.
Πρεμιέρα 30 Μαρτίου, Μικρή Σκηνή
«Lapis Lazuli» στη Στέγη
Τέσσερα χρόνια μετά το «Elenit» φτάνει η στιγμή για την επίσημη πρώτη της νέας παράστασης του Ευριπίδη Λασκαρίδη στην Αθήνα. Ο δημιουργός που έχει κατασκευάσει μια μοναδική γλώσσα αντλώντας από το θέατρο, την περφόρμανς και τα εικαστικά εμπνέεται από τις ιδιότητες του λίθου lapis lazuli που παρουσιάζει απρόβλεπτη συμπεριφορά κάτω από συνθήκες μεγάλης πίεσης. Αυτή θα είναι η αφορμή του Λασκαρίδη προκειμένου να σχολιάσει την σχέση του ανθρώπου με το φόβο και τον τρόπο, πάντα μέσα από τα μάτια μυστηριωδών, ευαίσθητων μα και αστείων χαρακτήρων.
Πρεμιέρα 4 Απριλίου
«Και λέγε-λέγε» στο Θέατρο Τέχνης
Το νέο έργο της Λένας Κιτσοπούλου, τακτικής επισκέπτριας του Θεάτρου Τέχνης, θα μιλήσει μέσα από ένα σκηνικό εποχής για τον έρωτα. Ποια εποχή, άγνωστο. Το μόνο σίγουρο είναι πως η εκρηκτική, αθυρόστομη και ιδιοσυγκρασιακή η γραφή της Κιτσοπούλου – που φυσικά και θα σκηνοθετήσει την παράσταση – έλκεται αυτή τη φορά από το πιο δημοφιλές θέμα της ιστορίας. Τη δική της ιστορία θα αφηγηθούν σταθεροί της συνεργάτες, οι ηθοποιοί Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης.
Πρεμιέρα 4 Μαϊου, Σκηνή Φρυνίχου
Παραστάσεις Χορού «Κάρμεν» στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Ο Σουηδός χορογράφος Γιόαν Ίνγκερ του φημισμένου Nederlands Dans Theater συμπράττει με το Μπαλέτο της ΕΛΣ σε μια νέα χορογραφία της «Κάρμεν», η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε το 2015 στη Μαδρίτη από το Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας. Η ματιά του επικεντρώνεται στο θέμα της βίας, λαμβάνοντας υπόψη και την πρωτότυπη νουβέλα του Μεριμέ. Στη χορογραφία του Ίνγκερ, η μπαλετική εκδοχή της Κάρμεν των Ροντιόν Σεντρίν και Ζωρζ Μπιζέ «συνομιλεί» με τη μουσική σύνθεση του Μαρκ Άλβαρες. Στον επώνυμο ρόλο θα δούμε τις Έλενα Κέκκου και Ελευθερία Στάμου σε διπλή διανομή.
Πρεμιέρα 7 Φεβρουαρίου
«All of my love» στη Στέγη
Η Ιωάννα Παρασκευοπούλου, η πιο περιζήτητη Ελληνίδα χορεύτρια και χορογράφος αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό επιστρέφει στη Στέγη με τη νέα της δουλειά. Μια ηχο-χορογραφική κατασκευή, που προκύπτει από την ανάκληση βιωμάτων, κειμένων, αντικειμένων, χειροτεχνικών πρακτικών και χειρωνακτικών εργασιών. Μια επιστολή αγάπης, αναπόλησης και φόρου τιμής σε όλα εκείνα που δεν είναι πια μαζί μας. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του χορευτικού θεσμού για νέους χορογράφους Onassis Dance Days μαζί με την προηγούμενη χορογραφία της το «Mos» που περιοδεύει σε όλη την Ευρώπη.
Πρεμιέρα 23 Φεβρουαρίου
«Κοπέλλια» στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Ο διακεκριμένος Σλοβένος χορογράφος Έντουαρντ Κλουγκ παραλαμβάνει το κλασικό μπαλέτο του Ντελίμπ βασισμένο στο διήγημα του Χόφμαν και το προσαρμόζει διατηρώντας ορισμένα από τα στοιχεία της πλοκής του. Παρουσιάζει, λοιπόν, το έργο με ένα νέο λιμπρέτο και συνεργάζεται με το συνθέτη Μίλκο Λαζάρ που υπογράφει συμπληρωματική μουσική, για να δώσει έμφαση στην ατμόσφαιρα του σκοτεινού ρομαντισμού του Χόφμαν. Θα δούμε λοιπόν, το ζευγάρι της Σουανίλντα και τους Φραντς να ετοιμάζονται να παντρευτούν, αλλά ο δεύτερος να ανταποκρίνεται στο φλερτ μιας καλλονής που δεν είναι παρά μια μηχανική κούκλα!
Πρεμιέρα 11 Μαϊου
Παραστάσεις Λυρικού και Μουσικού Θεάτρου «Καβαλλερία Ρουστικάνα – Παλιάτσοι» στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Με δύο κορυφαία δείγματα ρεαλισμού της ιταλικής όπερας κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στο είδος του λυρικού θεάτρου ο Νίκος Καραθάνος. Κι αναλαμβάνει ένα έργο ταιριαστό με το δείγμα γραφής του στο θέατρο: Το δημοφιλέστερο δίπτυχο στην ιστορία της όπερας, με τις διάσημες άριες, που εξιστορεί τα δεινά ταπεινών, λαϊκών ανθρώπων του ιταλικού Νότου μέσα από, γεμάτη πάθος, μουσική. Στη διανομή θα δούμε κορυφαίους ερμηνευτές: Τη μέτζο σοπράνο Εκατερίνα Γκουμπάνοβα, ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς και η υψίφωνος Τσέλια Κοστέα.
Πρεμιέρα 25 Ιανουαρίου
«Περσεφόνη» στο Μέγαρο Μουσικής και στο Σινέ Ελευσίς
Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραγκόπουλος συναντά τη σκηνοθέτρια Έλλη Παπακωνσταντίνου στη σκηνή του Μεγάρου στην έκτη του σύνθεση όπερας. Μαζί κατασκευάζουν μια παράσταση που διερευνά τη σχέση ζωής και θανάτου. Η Περσεφόνη, η Δήμητρα, ο Πλούτωνας και ο Ερμής μας οδηγούν στα σταυροδρόμια αρχαίων μύθων, ψυχανάλυσης, οικολογίας και φεμινισμού. Η ποιητική αφήγηση εξελίσσεται σε ένα εικαστικό περιβάλλον όπου το ζωντανό βίντεο και η όπερα αλληλεπιδρούν. Φωνές του κόσμου διαπλέκονται με τις φωνές λυρικών τραγουδιστών και χορωδών, αλλά και με απόκοσμους, φορτισμένους ηλεκτρονικούς και οργανικούς ήχους. Ερμηνεύουν οι Σαββίνα Γιαννάτου, ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, η Άννα Σμέρου και ο Ίλια Αλγκέρ.
Πρεμιέρα 1η Φεβρουαρίου (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) 24-25 Φεβρουαρίου (Σινέ Ελευσίς)
«Salo, 120 μέρες στα Σόδομα» στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ
Σχεδόν πενήντα χρόνια μετά την κυκλοφορία της εμβληματικής ταινίας του Πιερ Πάολο Παζολίνι θεατροποιείται μουσικά και παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη. Βασισμένη στο ημιτελές μυθιστόρημα του Μαρκησίου ντε Σαντ διαδραματίζεται στη Δημοκρατία του Σαλό, ένα κρατίδιο-μαριονέτα της ναζιστικής Γερμανίας στην Ιταλία όπου, μεταξύ άλλων, οι φασίστες αναλαμβάνουν τη διαπαιδαγώγηση εννέα κοριτσιών και εννέα αγοριών και, αφού τα παραλαμβάνουν με τη συγκατάθεση των οικογενειών τους, τα μετατρέπουν σε δούλους και τα υποβάλλουν σε ακραία σωματικά και ψυχικά βασανιστήρια. Το εγχείρημα αναλαμβάνει ο Άρης Μπινιάρης σε συνεργασία με τον συνθέτη Τζεφ Βάνγκερ με βασικούς ερμηνευτές τους Κώστα Μπερικόπουλο, Ιωάννα Μαυρέα, Αγορίτσα Οικονόμου, Γιάννη Κότσιφα, Ιερώνυμο Καλετσάνο, Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου κ.α. Πρεμιέρα 10 Φεβρουαρίου
«Η Βαλκυρία» στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Σε διεθνή συμπαραγωγή της ΕΛΣ με τη Βασιλική Όπερα της Δανίας, ανεβαίνει – για πρώτη φορά από τον οργανισμό – μια από τις σημαντικότερες όπερες του Ρίχαρντ Βάγκνερ. Έργο έντονα δραματικό με πολλές μουσικές καινοτομίες που προσδιόρισαν την εξέλιξη της μουσικής, αποτέλεσε αφορμή για το Βάγκνερ να ασκήσει κριτική στην πρωτοβιομηχανική κοινωνία της εποχής του, στον θεσμό του γάμου και στις σχέσεις εξουσίας. Την παράσταση διευθύνει ο Φιλίπ Ωγκέν και σκηνοθετεί ο διακεκριμένος Βρετανός σκηνοθέτης Τζον Φούλτζεϊμς, τοποθετώντας τον τόπο εξέλιξης της σ’ ένα φανταστικό σύμπαν που εξισορροπεί το μυθικό με το πραγματικό στοιχείο.
Πρεμιέρα 10 Μαρτίου
«Ο αποτυχημένος» στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ
Το μυθιστόρημα του κορυφαίου Αυστριακού Τόμας Μπέρνχαρντ παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη σε διασκευή και σκηνοθεσία του Έκτορα Λυγίζου. Πρόκειται για μια θεατρική διασκευή που μετασχηματίζει τη μονολογική αφήγηση του πρωτότυπου σε μουσικοθεατρικό έργο για τέσσερις φωνές και ένα πιάνο. Η ιστορία αφηγείται την επινοημένη φιλία ανάμεσα στον θρυλικό Καναδό πιανίστα Γκλεν Γκουλντ και δύο Αυστριακούς πρώην συμμαθητές του στην τάξη του Βλαντιμίρ Χόροβιτς, που έζησαν τη ζωή τους ως αποτυχημένοι πιανίστες: Μια βιτριολική πραγματεία πάνω στον φθόνο, τη φιλοδοξία, τη φήμη, την ιδιοφυΐα, την τελειοθηρία, τη ματαίωση. Παίζουν οι Αμαλία Μουτούση, Άρης Μπαλής, Γιάννης Νιάρρος και ο ίδιος ο σκηνοθέτης.
Πρεμιέρα 11 Απριλίου
«Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόνυ» στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Πέντε χρόνια μετά την «Υπόθεση Μακρόπουλου» του Γιάνατσεκ, ο Γιάννης Χουβαρδάς επιστρέφει στο είδος της όπερας για να σκηνοθετήσει τοι αριστούργημα των Μπέρτολτ Μπρεχτ και Κουρτ Βάιλ. Η πολιτική-σατιρική όπερα για τη «χρυσή πόλη των ονείρων μας» περιγράφει την άνοδο και την πτώση μιας πόλης του κέρδους και των ηδονών, ασκώντας δριμεία κριτική στο καπιταλιστικό σύστημα της μεσοπολεμικής Γερμανίας και της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Για την όπερα αυτή ο Βάιλ συνέθεσε μερικά από τα γνωστότερα τραγούδια του, όπως το «Τραγούδι της Αλαμπάμα» και το «Τραγούδι του Μπενάρες», τα οποία στη συνέχεια αυτονομήθηκαν, καθώς διασκευάστηκαν από καλλιτέχνες του διαμετρήματος των Doors και του David Bowie. Ο Μίλτος Λογιάδης αναλαμβάνει τη μουσική διεύθυνση της παράστασης και ερμηνεύουν οι Άννα Αγάθωνος, Χρήστος Κεχρής, Τάσος Αποστόλου, Μαρισία Παπαλεξίου, Γιάννης Καλύβας, Χάρης Ανδριανός, Γιάννης Γιαννίσης.
Πρεμιέρα 12 Απριλίου
Διεθνείς μετακλήσεις «Περιμένοντας τον Γκοντό» στη Στέγη
Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος κάνει το ντεμπούτο του στη σκηνή της Στέγης με την θριαμβική σκηνοθεσία του για το Emillia Romagna Teatro πάνω στο εμβληματικό κείμενο του Μπέκετ. Το βλέμμα του για την ανικανοποίητη αναμονή του Βλαδίμηρου και ο Εστραγκόν φιλτράρεται μέσα από την τραγικότητα του πολέμου και την αιωνιότητα του άδικου θανάτου. Μέσα σε αυτή την κατάσταση, ολότελα απεγνωσμένοι, ελπίζουν για ένα σωτήρα ενώ πάνω από τα κεφάλια τους αιωρείται ένας φωτεινός σταυρός, ένα μνημείο θυσίας. Ο διεθνής Έλληνας σκηνοθετεί τους βετεράνους Σισιλιάνους ηθοποιούς Εντσο Βετράνο και Στέφανο Ραντίζι σε ένα σχήμα που, κατά την παγκόσμια περιοδεία του, συγκεντρώνει διθυραμβικά σχόλια.
Πρεμιέρα 15 Μαΐου
«Respublika» στη Στέγη
Ένα χρόνο μετά τη μαγική γνωριμία του με το αθηναϊκό κοινό μέσω του «Rothko», ο Πολωνός Λούκας Ταρκόβσκι επιστρέφει στην πόλη με ένα ακόμα πολυπρισματικό έργο πάνω στο οποίο χτίζει ήδη τη διεθνή του φήμη. Ένα υβριδικό θέαμα μέσα στο χώρο και το χρόνο που συντίθεται από την techno μουσική, το θέατρο, την περφόρμανς-εγκατάσταση, το χορό, το σινεμά, τις εικαστικές τέχνες. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα το 2020, ακολουθώντας ένα κοινωνιολογικό πείραμα: Για, σχεδόν, έναν χρόνο, εν μέσω lockdown, ο ίδιος και μια ομάδα 20 συντελεστών της παραγωγής απομονώθηκαν σε ένα δάσος της Λιθουανίας. Και μέσα στην κοινοβιακή συνθήκη διερεύνησαν μια σύγχρονη ουτοπία όπου η κοινότητα αποκόπτεται από την κοινωνία και την εργασία και το βασικό εισόδημα. Μια μικρή εκδοχή του πειράματος επαναλαμβάνουν για το ελληνικό κοινό στο εξάωρο project όπου η συγκολλητική ουσία για συμμετέχοντες και θεατές θα είναι ο χορός, η μουσική και η πίστη σε μιαν άλλη κοινωνική πραγματικότητα.
Πρεμιέρα 14 Ιουνίου, πάρκο Terravib
Πηγή monopoli.gr