Στο «κόκκινο» η παραβατικότητα στον τομέα εμπορίας καυσίμων, καθώς ελλειμματικές παραδόσεις, νοθεία και λαθρεμπόριο βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη με αποτέλεσμα να χάνει ο καταναλωτής, η εθνική οικονομία αλλά και οι υγιείς εταιρείες του κλάδου.
Σύμφωνα με στοιχεία του συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) τα πρατήρια που κλείνουν περνούν στα χέρια παραβατικών, οι οποίοι με νοθείες και κλεψιές στην αντλία πωλούν κάτω του κόστους με αποτέλεσμα οι νόμιμοι πρατηριούχοι να ασφυκτιούν οικονομικά.
Η απόκλιση στην αντλία σε σχέση με τις ποσότητες παράδοσης εκτιμάται ότι μπορεί και να ξεπερνάει το 10% και καταγράφεται σε τουλάχιστον ένα στα δέκα πρατήρια καυσίμων στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το ΕΜΠ σχετικά με τις ελλειμματικές παραδόσεις στην Αττική, φαίνεται ότι υπάρχει σημαντικά αυξητική τάση σε σχέση με το 2021. Η απόκλιση στην αντλία σε σχέση με τις ποσότητες παράδοσης εκτιμάται ότι μπορεί και να ξεπερνάει το 10% και καταγράφεται σε τουλάχιστον ένα στα δέκα πρατήρια καυσίμων στην Ελλάδα, όταν η φυσιολογική μέση απόκλιση πρέπει να είναι στο 1%..
Συσσωρευμένες ζημιές 450 εκατ. ευρώ για τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) για το 2022, το μικτό περιθώριο κέρδους των εταιριών στην εσωτερική αγορά δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητά τους, καθώς από το 2016 συμπιέζεται σε επίπεδα χαμηλότερα του 5% (4,6% το 2017, 4% το 2018, 4,3% το 2019, 4,5% το 2020, 4,4% το 2021, 3% το 2022). Σήμερα το καθαρό περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων του κλάδου αγγίζει μόλις το 0,5%.
Εξάλλου για επτά συνεχή έτη από το 2010 έως το 2016 ο κλάδος σημείωνε διαρκώς ζημιές (καθαρά κέρδη μετά από φόρους χωρίς αεροπορικά καύσιμα και διεθνείς πωλήσεις). Από το 2020 ο κλάδος πέρασε και πάλι σε αρνητική θέση (ζημιές 34,5 εκατ. ευρώ), εξαιτίας της πανδημίας, ενώ οι συσσωρευμένες ζημιές από το 2010 φθάνουν τα 450 εκατ ευρώ.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Χρήστο Τζιόλα παρά το γεγονός ότι η ελληνική αγορά έχει τον τρίτο υψηλότερο συντελεστή πρατηρίων ανά 1000 αυτοκίνητα στην Ευρώπη (1,1), πρόκειται για μία ιδιαίτερα προβληματική και μικρή αγορά που έχει κύρια χαρακτηριστικά την αυξημένη παραβατικότητα και την ισχυρή κρατική παρέμβαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον στη χώρα μας δεν δραστηριοποιείται ούτε μία πολυεθνική εταιρία ενώ έχει καταγραφεί δραστική μείωση των πρατηρίων από 8.500 το 2012 σε 5.500 σήμερα.
Για την αντιμετώπιση αυτή της ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί ο ΣΕΕΠΕ θεωρεί ότι το κράτος πρέπει να ενεργήσει άμεσα σε τρία επίπεδα:
-Στην άρση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους το οποίο δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά με αποτέλεσμα τελικά ο καταναλωτής να πληρώνει πιο ακριβά το προϊόν.
-Αντιμετώπιση και περιορισμό της παραβατικότητας τόσο στο παράνομο εμπόριο καυσίμων όσο και στην απόκλιση στις ποσότητες μεταξύ δεξαμενής και αντλίας
-Αυστηροποίηση των ποινών για όσους παρανομούν.
Χριστιάννα Κούσιου