Ισχυρές πιέσεις δέχεται η μισθολογική πυραμίδα σχεδόν στο σύνολο της, εξαιτίας της παρατεταμένη ακρίβειας, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση των επιστημονικών συνεργατών της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) για την πορεία της εθνικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός των επομένων ημερων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- στην έκθεση, οι όποιες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό δεν έχουν αντίκρυσμα στις μέσες αποδοχές, δεδομένου ότι ουσιαστικά έχει “παγώσει” η διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, καθώς μόλις τρεις στους δέκα εργαζόμενους καλύπτονται από αυτές
Για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με εισόδημα από 1.000 έως 1.800 ευρώ, οι οποίοι υπολογίζονται σε τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο, καταγράφεται υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης σε διψήφιο ποσοστό.
Παράλληλα, ενώ διαπιστώνεται μείωση της κατανάλωσης, από τους εργαζόμενους της συγκεκριμένης κατηγορίας, σε τομείς όπως είναι τα βασικά τρόφιμα ή τα καύσιμα, ταυτόχρονα παρατηρείται αύξηση των δαπανών τους.
Εξάλλου, η Συνομοσπονδία Εργατών με προσφυγή της στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας τον περασμένο Οκτώβριο, επισήμανε την επιτακτική ανάγκη άμεσης αποκατάστασης του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας, το οποίο επλήγη από τα μνημονιακά μέτρα, ώστε να υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων.
Όπως υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ στην προσφυγή της, από το 2022, η ελληνική οικονομία αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των τελευταίων 25 ετών.
Μέσα σε έναν χρόνο, σημειώθηκε αύξηση 6,2%, η οποία με τη σειρά της μεταφράζεται σε απώλεια αγοραστικής δύναμης για τους εργαζόμενους άνω του 12% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021.
Από τον Απρίλιο του 2022, η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα είναι περίπου στο 19%.
Ιδιαίτερα επλήγησαν τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα μικρότερο από 750 ευρώ, για τα οποία ο συνδυασμός των αυξήσεων της τιμής κυρίως στα βασικά αγαθά, όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, εκτόξευσε την απώλεια αγοραστικής δύναμης σε ποσοστό που φτάνει το 40%.
Πηγή Αθήνα 984