Η Γιούλια Ναβάλναγια, χήρα του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα τη Δευτέρα ότι θα συνεχίσει το έργο του συζύγου της και θα αγωνιστεί για μια ελεύθερη Ρωσία. Η ίδια κατηγόρησε για το θάνατο του συζύγου της τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν προσθέτοντας ότι ο θάνατος του Αλεξέι Ναβαλνι οφείλεται στην ουσία νόβιτσοκ.
Η χήρα του κορυφαίου Ρώσου αντικαθεστωτικού κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κρύβει τη σορό του συζύγου της καθώς, όπως υποστήριξε, αυτό που περιμένει η Μόσχα είναι να εξαφανιστούν τα ίχνη του νόβιτσοκ από τον οργανισμό του.
Στο βίντεο η χήρα Ναβάλνι ορκίζεται, επίσης, να φέρει στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων εμπλέκονται στον θάνατο του συζύγου της και τον λόγο για τον οποίο άφησε την τελευταία του πνοή στην «φυλακή του λύκου».
«Θέλω να ζήσω σε μια ελεύθερη Ρωσία, θέλω να δημιουργήσω μια ελεύθερη Ρωσία, θα συνεχίσω το έργο του Αλεξέι Ναβάλνι» πρόσθεσε η Γιούλια Ναβαλνάγια.
“Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σκότωσε τον σύζυγό μου”, είπε η Ναβάλνια και πρόσθεσε ότι θα συνεργαστεί με τον ρωσικό λαό για να πολεμήσει το Κρεμλίνο για να δημιουργήσει μια νέα Ρωσία.
Η Navalnaya κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές ότι έκρυψαν τη σορό του Navalny και ότι περίμεναν να εξαφανιστούν τα ίχνη του νευροπαραλυτικού παράγοντα Novichok από το σώμα του.
Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι γνωρίζουν γιατί σκοτώθηκε ο σύζυγός της και σύντομα θα αποκαλύψουν τις λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των ατόμων που εμπλέκονται στη δολοφονία του.
Ο νευροτοξικός παράγοντας νόβιτσοκ (Novichok)
Ο νευροτοξικός παράγοντας νόβιτσοκ (Novichok) θεωρείται ένα από τα πλέον θανατηφόρα χημικά όπλα που έχουν αναπτυχθεί ποτέ. Το νόβιτσοκ είναι τόσο ασυνήθιστο που μόνο ελάχιστοι επιστήμονες εκτός της Ρωσίας είχαν ποτέ κάποια πραγματική εμπειρία με αυτό.
Η ουσία, που σημαίνει «νεοφερμένος» ή «νεοσύλλεκτος» στα ρωσικά, αναπτύχθηκε για πρώτη φορά κρυφά από τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου τη δεκαετία του ’80 από τον δυσαρεστημένο σοβιετικό επιστήμονα Vil Mirzayanov. Ακόμα μέχρι σήμερα, καμιά χώρα εκτός της Ρωσίας δεν έχει παράγει αυτή την ουσία.
Είναι άχρωμο, άοσμο και άγευστο υγρό, είναι εύκολο στη μεταφορά και πιθανότατα δεν θα ήταν ανιχνεύσιμο σε ένα αεροδρόμιο, σε λιμάνι ή ακόμα και στο ταχυδρομείο. Όπως οι άλλοι νευροτοξικοί παράγοντες, το Novichok και τα παράγωγά του, λειτουργούν προκαλώντας επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού και στένωση των αεραγωγών των πνευμόνων, οδηγώντας σε αργό και συχνά επώδυνο θάνατο με ασφυξία.
Ο καθηγητής χημείας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Αντρέα Σέλλα, περιέγραψε το Νόβιτσοκ ως προκαλώντας «συστηματική κατάρρευση πολλών σωματικών λειτουργιών».
Δεν υπάρχει καμιά θεραπεία, μόνο υποστηρικτική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένου του οξυγόνου, του φαρμάκου κατά των κρίσεων, της ατροπίνης, που χρησιμοποιείται για ορισμένους ασθενείς με δηλητηρίαση και του χλωριούχου πραλιδοξίμης, που χορηγείται για αναστολή της δηλητηρίασης συμπεριλαμβανομένων και των νευροτοξικών παραγόντων. Ακόμα και μόνο οι μικρές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και υπνηλία.
Ιχνη Νόβιτσοκ βρέθηκε στον οργανισμό του Ναβάλνι στις 20 Αυγούστου του 2020, κατά τη διάρκεια πτήσης από τη Σιβηρία προς τη Μόσχα, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Βερολίνο, όπου οι γιατροί τόνισαν πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ασθένειά του οφειλόταν σε δηλητηρίαση ενώ η ίδια ουσία χρησιμοποιήθηκε στο περιστατικό δηλητηρίασης του διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, στο Σάλσμπουρι της Μεγάλης Βρετανίας.
Κρεμλίνο: “Απαράδεκτη” την αντίδραση της Δύσης στο θάνατο Ναβάλνι
Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε “απαράδεκτη” την αντίδραση της Δύσης στο θάνατο του Αλεξέι σημειώνοντας ότι οι “απεχθείς” δηλώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη “δεν θα βλάψουν τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν”.
«Θεωρούμε εντελώς απαράδεκτο να γίνονται τόσο απεχθείς δηλώσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Οι δηλώσεις αυτές φυσικά δεν μπορούν να προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά στον αρχηγό του κράτους μας», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου πρόσθεσε πως η έρευνα για το θάνατο του Ναβάλνι συνεχίζεται και διεξάγεται σύμφωνα με τον ρωσικό νόμο.
Ερωτηθείς πώς αντέδρασε ο Πούτιν στην είδηση του θανάτου του Ναβάλνι, ο Πεσκόφ δήλωσε: «Δεν έχω τίποτα να προσθέσω».
Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι δήλωσε εξάλλου σήμερα πως οι ρώσοι ερευνητές δεν έχουν ακόμα προσδιορίσει την επίσημη αιτία θανάτου του αντιπολιτευόμενου.
Η μητέρα του Ναβάλνι, η Λιουντμίλα, ενημερώθηκε το Σάββατο στη σωφρονιστική αποικία, όπου ήταν φυλακισμένος ο γιος της, πως έχασε τη ζωή του από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου» – ένας αόριστος όρος για διάφορες καρδιακές παθήσεις που οδηγούν στο θάνατο, σύμφωνα με την ομάδα του Ναβάλνι.
Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι Κίρα Γιάρμις είπε ότι η 69χρονη μητέρα του και δικηγόροι ενημερώθηκαν πως η επίσημη εξακρίβωση της αιτίας του θανάτου του παρατάθηκε και είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει.
«Η αιτία είναι ‘ακαθόριστη’», δήλωσε η Γιάρμις, η οποία κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές ότι ψεύδονται και χρονοτριβούν.
Εν τω μεταξύ ούτε σήμερα δεν επετράπη στη μητέρα του και σε δικηγόρους η είσοδος στο νεκροτομείο στην κωμόπολη της Αρκτικής κοντά στην σωφρονιστική αποικία όπου οι αρχές είπαν πως έχασε τη ζωή του, δήλωσε η Γιάρμις.
«Το προσωπικό δεν απάντησε στην ερώτηση αν το πτώμα του Αλεξέι βρίσκεται εκεί», δήλωσε η Γιάρμις.
Η μητέρα του Ναβάλνι ενημερώθηκε αρχικά ότι η σορός του γιου της μεταφέρθηκε στο Σαλεκχαρντ, μία πόλη κοντά στη σωφρονιστική αποικία αλλά όταν, το Σάββατο, έφτασε στο νεκροτομείο, αυτό ήταν κλειστό. «Μας έκαναν γύρους με το αμάξι καλύπτοντας τα ίχνη τους», ανέφερε η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις.
Δημοσίευμα της ανεξάρτητου ιστοτόπου Novaya Gazeta Europe ανέφερε ότι η σορός του Ναβάλνι είχε μεταφερθεί στο νεκροτομείο του νοσοκομείου της πόλη Σαλεκχανρτ και μάλιστα, επικαλούμενη και μαρτυρία, υγειονομικού ανέφερε ότι αυτή έφερε μώλωπες – οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν προέλθει από σπασμούς – καθώς και σημάδια που θα μπορούσαν να έχουν προέλθει από προσπάθειες καρδιακής ανάταξης. Ωστόσο, υπάλληλος του νεκροτομείου μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς αρνήθηκε τις παραπάνω αναφορές τονίζοντας ότι η σορός του Ναβάλνι δεν έχει μεταφερθεί σε αυτό.
Πέπλο μυστηρίου καλύπτει, επίσης, τις τελευταίες ώρες του Αλεξέι Ναβάλνι με τους συμμάχους και υποστηρικτές του να ζητούν από τη Μόσχα να παράσχει περισσότερες πληροφορίες.
Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) o συνεργάτης του Αλεξέι Ναβάλνι, Λεονίντ Βολκόφ, τόνισε ότι σε αυτή τη σωφρονιστική αποικία οι κάμερες καταγράφουν τα πάντα. «Κάθε βήμα που έκανε αποτυπωνόταν από κάθε γωνία όλα αυτά τα χρόνια (…) Εδώ και δύο ημέρες δεν έχει διαρρεύσει ή δημοσιευθεί ούτε ένα βίντεο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά τους, οι ρωσικές Αρχές αναφέρουν ότι ο Ναβάλνι αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά από προαυλισμό και σχεδόν αμέσως έχασε τις αισθήσεις του σε φυλακή στην πόλη Χαρπ. Αναφέρουν επίσης ότι παρά το γεγονός ότι έφτασε ασθενοφόρο και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες δεν κατέστη δυνατή η ανάνηψή του και ότι τα αίτια θανάτου του ερευνώνται.
«Δεν ξέρω τι ακριβώς συνέβη στον Ναβάλνι αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο θάνατός του ήταν συνέπεια (των πράξεων) του Πούτιν και των φονιάδων του», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί το ρωσικό καθεστώς ως αποκλειστικό υπεύθυνο γι’ αυτόν τον τραγικό θάνατό» ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είχε επισημάνει ότι πρόκειται για μία «ζοφερή υπενθύμιση του τι είναι ο Πούτιν και το καθεστώς του».
Η σύζυγος του Ναβάλνι, Γιούλια σήμερα θα παραστεί στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες και στις 12:00 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 350 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στη Ρωσία για συμμετοχή σε εκδηλώσεις μνήμης για τον Ναβάλνι και πολλοί εξ αυτών έχουν καταδικαστεί ήδη σε 14 ημέρες φυλάκισης. Όλοι ζητούν απαντήσεις. Ωστόσο, ο κόσμος – ίσως – να μην μάθει ποτέ τι συνέβη σφοδρότερο επικριτή της ηγεμονίας του Βλάντιμιρ Πούτιν.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ