Απαντήσεις στα αιτήματά τους ζητούν οι αγρότες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην σημερινή συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τα θέματα αποκατάστασης στον Θεσσαλικό κάμπο. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί νωρίτερα με θεσμικούς παράγοντες της περιοχής.
Από την πλευρά τους οι παραγωγοί εκφράζουν την αγωνία τους για την επιβίωσή τους και χαρακτηρίζουν επικοινωνιακές τις λύσεις που δίνει έως τώρα η κυβέρνηση, ενώ επισημαίνουν ότι υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για την στήριξη της Θεσσαλίας. Βέβαια, στη σημερινή τους συνάντηση με τον πρωθυπουργό θέλουν να πληροφορηθούν σχετικά με το master plan της ολλανδικής εταιρείας HVA International. Θεωρούν επιτακτικής σημασίας και περιμένουν να τους κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακάρλιων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών, καθώς και χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας που είναι απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής.
Παράλληλα, μεταξύ των αιτημάτων είναι να δοθούν νωρίτερα οι αποζημιώσεις των πλημμυρισμένων εκτάσεων και των κτημάτων που δεν θα καλλιεργηθούν, και μέχρι ότου γίνουν παραγωγικά, με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες. Επίσης, ζητούν να δοθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μία προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και οι τελικές αποζημιώσεις να είναι στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι και το επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία, καθώς και να καταβληθεί το έκτακτο βοήθημα των 6.600 ευρώ στους δικαιούχους που δε δόθηκε.
Όσον αφορά το σχέδιο της ολλανδικής εταιρείας ο Διευθύνοντας Σύμβουλος Μιλτιάδης Γκουζούρης αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στις βασικές πτυχές του master plan που παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό. Επεσήμανε ότι το νερό θα έχει φύγει από το μεγαλύτερο μέρος της Κάρλας σε ενάμιση χρόνο. Επίσης, δήλωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει συστήματα προστασίας από πλημμύρες καθώς και συστήματα άρδευσης και ότι θα πρέπει να γίνουν έργα ορεινής υδρονομίας ώστε να συγκρατηθούν όγκοι υδάτων σε διάφορα σημεία στα βουνά όταν συμβαίνει έντονη βροχόπτωση. Παράλληλα, στο σχέδιο περιγράφονται μεταξύ άλλων δράσεις για ενισχύσεις αναχωμάτων και φραγμάτων
Πηγή Αθήνα 984