Στο Κάιρο θα μεταβούν την Κυριακή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου για να οριστικοποιήσουν και να ανακοινώσουν συμφωνία οικονομικής στήριξης της Αιγύπτου με στόχο ένα νέο πρότυπο διαχείρισης της αυξανόμενης μεταναστευτικής ροής.
Για την επίσκεψη έχει ήδη ενημερώσει η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Βέρλε Νατς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των ανταποκριτών την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες .
Η Αθήνα θεωρεί ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού την βοήθεια ύψους 7,4 δισεκ. που προσφέρει η ΕΕ προς την Αίγυπτο την οποία θεωρεί κομβικό χώρο για τη διαχείριση των ροών προσφύγων και μεταναστών από την πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας κυρίως προς την Κρήτη.
Επίσης η Αίγυπτος , η οποία έχει πληγεί σοβαρά από τη μείωση κατά 60% της εμπορικής κίνησης των πλοίων στην διόρυγμα του Σουέζ, αποτελεί για την Αθήνα, μαζί με τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, προνομιακό σύμμαχο σε πολλά επίπεδα και η ενίσχυσή της είναι «ζωτικής σημασίας» για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη “ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Κάιρο μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και τον Πρωθυπουργού του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρό και θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου αλ Σίσι – σε μια επίσκεψη που συμβολίζει τον σημαντικό και κρίσιμο ρόλο της Αιγύπτου στην περιοχή εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων, καθώς και την στρατηγική σημασία της Αιγύπτου για την Ευρωπαϊκή Ένωση.”
“Η Ελλάδα διατηρεί άριστες σχέσεις με το Κάιρο, με το οποίο μοιράζεται κοινή αντίληψη για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την εξεύρεση λύσεων για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδείξει εδώ και καιρό τη σημασία μιας στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αίγυπτο, ενώ ήταν ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που είχε αναδείξει τη σημασία της Αιγύπτου για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την σταθερότητα στην περιοχή, λίγες μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.
Η αποστολή αναμένεται να λάβει χώρα στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχουν γίνει αναφορικά με ενισχυμένη εταιρική σχέση μεταξύ της Ε.Ε. και της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει πακέτο 7,4 δισεκ. ευρώ για να στηρίξει την οικονομία της Αιγύπτου, εν μέσω φόβων ότι οι συγκρούσεις στη Γάζα και το Σουδάν μπορεί να εντείνουν τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα.
Η ΕΕ θα πρέπει να προσφέρει στους φτωχότερους γείτονές της περισσότερες άδειες εργασίας για τους πολίτες τους σε αντάλλαγμα για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στους FT. «Χρειαζόμαστε έναν μεγάλο φράχτη και μια μεγάλη πόρτα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν στην Ευρώπη μέσω παράτυπων οδών αυξήθηκε κατά 50% πέρσι, όταν ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης κατέγραψε περίπου 288.000 αφίξεις, παρέχοντας τροφή στα εθνικιστικά κόμματα ενόψει ευρωεκλογών.
Για την Αθήνα ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης των αυξανόμενων ροών είναι η συνεργασία με γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος.
Σε αντάλλαγμα, «πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε νόμιμες οδούς μετανάστευσης, προκειμένου να επιτρέψουμε ιδίως στους πολίτες αυτών των χωρών … να έρθουν στην Ευρώπη για να έχουν το δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή», δήλωσε ο Έλληνας π/θ. Η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνία για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού με την Αίγυπτο και σχεδιάζει να συνεργαστεί με άλλες χώρες για την προσέλκυση των αναγκαίων εργαζομένων, καθώς και για τη νομιμοποίηση των ατόμων που βρίσκονται ήδη στη χώρα. «Δεν είμαστε επί της αρχής αντίθετοι στη μετανάστευση», δήλωσε στους FT ο Υπ. Μετανάστευσης Δημήτης Καιρίδης.
Δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, κατά την ενημέρωση της Τετάρτης όταν εκλήθη να σχολιάσει το δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο αναφέρει ότι η επικείμενη επίσκεψη στο Κάιρο της προέδρου της Επιτροπής, μαζί με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου, γίνεται για να οριστικοποιηθεί συμφωνία στο μεταναστευτικό, που θα συνοδεύεται από ένα πακέτο βοήθειας ύψους 7,4 δισ. ευρώ.
«Η Αίγυπτος είναι ένας σημαντικός εταίρος της ΕΕ σε πολλούς τομείς», τόνισε ο Ερίκ Μαμέρ. «Ένας από αυτούς είναι το μεταναστευτικό, αλλά και η ενέργεια, η πράσινη ατζέντα και οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», ανέφερε ο ίδιος.
Ερωτηθείς αν σκοπός της επίσκεψης είναι, εκτός από το μεταναστευτικό, και μια σύναψη συμφωνίας ΕΕ-Αιγύπτου στο θέμα της ενέργειας, ο Ερίκ Μαμέρ απάντησε: «Σκοπός είναι η ενίσχυση της συνολικής εταιρικής σχέσης με την Αίγυπτο και είναι σαφές ότι η ενέργεια είναι μια σημαντική διάσταση. Η πρόεδρος της Επιτροπής έχει επισκεφτεί και παλαιότερα την Αίγυπτο, ιδίως για να συζητήσει πώς να αναπτυχθούν οι ενεργειακές σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Αιγύπτου, για παράδειγμα στον τομέα του καθαρού υδρογόνου και της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές γενικότερα. Ναι, η ενέργεια είναι στο μενού των συζητήσεων με την Αίγυπτο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας εκεί αυτό το Σαββατοκύριακο».
Συμφωνία στο μεταναστευτικό, στα πρότυπα της Τυνησίας;
Απαντώντας στα επικριτικά σχόλια ευρωβουλευτών ότι η Επιτροπή ετοιμάζεται να συνάψει συμφωνία στο μεταναστευτικό με την Αίγυπτο, στα πρότυπα της συμφωνίας με την Τυνησία, ο Ερίκ Μαμέρ απάντησε: «Είμαστε πεπεισμένοι για την ανάγκη συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες. Γνωρίζουμε την κριτική σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αυτές τις χώρες και αυτό είναι ένα από τα θέματα που συζητάμε με τις χώρες αυτές. Όμως αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σπάσουμε τους δεσμούς μας; Ή μήπως πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν τρόπο συνεργασίας με αυτές τις χώρες προκειμένου να βελτιώσουμε την κατάσταση επί τόπου;».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε, επίσης, ότι κατά την Επιτροπή, πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία για τη σταδιακή βελτίωση της κατάστασης, όπως έγινε στην περίπτωση της Τυνησίας και της Μαυριτανίας. Σημείωσε, δε, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του, χαιρέτησε τη συμφωνία με την Τυνησία και ζήτησε την υπογραφή και άλλων τέτοιων εταιρικών σχέσεων με άλλες χώρες. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με άλλα θεσμικά όργανα, ιδίως με τα κράτη-μέλη στο Συμβούλιο για τις συζητήσεις που διεξάγονται», είπε.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ