Την “ακτινογραφία” του δανείου τους δηλαδή το ύψος και την ημερομηνία καταβολής της μηνιαίας δόσης, τον υπολειπόμενο αριθμό δόσεων, τους τόκους και το υπόλοιπο του δανείου τους προς τους διαχειριστές Δανείων και Πιστώσεων (Servicers) θα μπορούν να γνωρίζουν, μεταξύ άλλων, από σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που διατηρούν “κόκκινα” δάνεια μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας την οποία θα θέσουν σε λειτουργία οι servicers.
Οι τελευταίοι διαχειρίζονται, ως γνωστόν, “πράσινα” και “κόκκινα” δάνεια (μη εξυπηρετούμενα) τα οποία εκταμιεύτηκαν, τα προηγούμενα χρόνια, από τις τράπεζες και χορηγήθηκαν σε 1,2 εκατομμύρια δανειολήπτες και τα οποία περιλαμβάνουν επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά και επαγγελματικά δάνεια.
Τα δάνεια συνολικού ύψους 91 δισ. ευρώ που διαχειρίζονται οι servicers κατά ένα σημαντικό μέρος τους (73 δις ευρώ) μεταβιβάστηκαν από τις τράπεζες σε ξένα funds μέσω του σχεδίου “Ηρακλής” ενώ τα υπόλοιπα συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ παραμένουν σε χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Η ηλεκτρονική εφαρμογή που θα ξεκινήσει να λειτουργεί από σήμερα,μετά από νομοθετική ρύθμιση στην οποία προχώρησε τον περασμένο Δεκέμβριο το υπουργείο Οικονομικών, θα είναι τύπου “e-banking ” και έχει ως στόχο την πληρέστερη και σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση των “κόκκινων” δανειοληπτών για την παρούσα και μελλοντική “εικόνα” εξόφλησης του δανείου τους.
Η πλατφόρμα την οποία θα λειτουργήσουν οι servicers επιδιώκεται να δώσει λύση στα χρόνια προβλήματα διαφάνειας και ενημέρωσης που αντιμετώπιζαν τα προηγούμενα χρόνια οι “κόκκινοι” δανειολήπτες, οι οποίοι δεν γνώριζαν η γνώριζαν μερικώς από πλευράς servicers τι χρωστούν για την εξόφληση του δανείου και τι ακόμη τους απομένει.
Αποτέλεσμα να πέφτουν “βροχή” τα παράπονα προς την εποπτεύουσα της όλης διαδικασίας Τράπεζα της Ελλάδας. Το γεγονός αυτό υποχρέωσε εν τέλει την Κυβέρνηση να παρέμβει νομοθετικά ώστε οι εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες επιχειρηματικών, στεγαστικών,καταναλωτικών και επαγγελματικών μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ επί συνόλου δανείων ύψους 91 δισ.ευρώ, να ενημερώνονται ανελλιπώς για πλήθος στοιχείων που αφορούν την εξέλιξη του δανείου τους.
Οπως το υπόλοιπο του δανείου τους, τους τόκους, τις προμήθειες, τυχόν άλλες χρεώσεις, το ύψος και την ημερομηνία πληρωμής των μηνιαίων δόσεων και το ισχύον επιτόκιο.
Η σύνδεση των “κόκκινων” δανειοληπτών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα γίνεται είτε με κωδικούς του taxisnet (μέσω του gov.gr), είτε με κωδικούς που θα λαμβάνουν από τον διαχειριστή του δανείου τους.
Αθήνα 984