Στο Συμβούλιο Επικρατείας προσφεύγουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τον τεκμαρτό τρόπο υπολογισμού του εισοδήματός τους, κυρίως όμως για τους ελέγχους που θα υποστούν όσοι αμφισβητήσουν το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα που θα προσυμπληρώσει η εφορία στη φορολογική δήλωσή τους. Και αυτό καθώς οι έλεγχοι για όσους κινήσουν τη σχετική διαδικασία θα φτάσουν 5 χρόνια πίσω, ενώ ταυτόχρονα θα ελεγχθούν και μέλη της οικογένειάς τους, καθώς και τα περιουσιακά τους στοιχεία, θυρίδες, ακίνητα, κρυπτονομίσματα και ό,τι γενικώς διαθέτουν.
Η προσφυγή στο ΣτΕ αποτελεί την πρώτη κίνηση, καθώς, όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών, θα ακολουθήσουν οι ενδικοφανείς προσφυγές στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ με τις οποίες θα προσβάλλονται τα ατομικά εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων και στη συνέχεια προσφυγές ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Πρωτοδικείων.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση προχώρησε στη νομοθέτηση του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος, καθώς 7 στους 10 των επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ, λαμβάνοντας ταυτόχρονα και επιδόματα από το κράτος. Δηλαδή είναι απορίας άξιο πώς επιβιώνουν οι εν λόγω επαγγελματίες.
Η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων διοργανώνει συνέντευξη Τύπου, Δευτέρα 3 Ιουνίου και ώρα 10:30 στα γραφεία του δικηγορικού συλλόγου , με θέμα τη δικαστική προσφυγή κατά του νέου νόμου διά της άσκησης αίτησης ακύρωσης κατά των πρώτων εκτελεστικών – κανονιστικών πράξεων ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας.
Στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής επισημαίνεται ότι με τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου θεσπίστηκε τεκμαρτός προσδιορισμός του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων, και όπως σημειώνεται πρόκειται για «ιδιαίτερα επαχθές και άδικο μέτρο, που οδηγεί, κατά παράβαση του Συντάγματος, στον αφανισμό χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες».
Στη συνέντευξη Τύπου θα παραστεί η ομάδα νομικής υποστήριξης, που θα χειριστεί την υπόθεση και καταρτίστηκε με ευθύνη της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με επικεφαλής τον ομ. καθηγητή Νομικής Σχολής Αθηνών, πρ. Πρύτανη ΕΚΠΑ, Θεόδωρο Φορτσάκη, ενώ έχουν κληθεί όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα του συνταγματικού τόξου, προκειμένου να αναπτύξουν δημόσια τις απόψεις τους επί αυτού του ζητήματος.
ΑΘΗΝΑ 984