Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που την έκανε ακόμη πιο ενδιαφέρουσα η παρέμβαση των θεατών, ήταν η πρώτη πολιτική τηλεμαχία μεταξύ του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και του ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ ενόψει των πρόωρων εκλογών της 4ης Ιουλίου στη Βρετανία.
Οι δυο άνδρες αναμετρήθηκαν σ έντονες αντιπαραθέσεις για τη φορολογία, το εθνικό σύστημα υγείας NHS και τη μετανάστευση. Η αντιπαράθεση οδηγήθηκε πολλές φορές σε οξείς διαξιφισμούς με την παρουσιάστρια δημοσιογράφο του ITV να παρεμβαίνει συνεχώς ζητώντας από τους δυο πολιτικούς να χαμηλώσουν τους τόνους
Ο κ. Σάνιακ υπογράμμισε ότι οι Εργατικοί θέλουνε αυξήσουν τη φορολογία κατά 2.000 λίρες – έναν ισχυρισμό που ο κ. Στάρμερ απέρριψε ως “απόλυτη ανοησία”.
Και οι δύο ηγέτες χρησιμοποίησαν την ευκαιρία για να εκθέσουν τις προσωπικές τους ιστορίες στους ψηφοφόρους, μιλώντας για το πώς οι παιδικές τους εμπειρίες διαμόρφωσαν τις πολιτικές τους απόψεις. Για τους αναλυτές στο Λονδίνο , ο κ. Σούνακ χρειαζόταν μια μεγάλη νίκη στην τηλεμαχία καθώς τα ποσοστά των Συντηρητικών βρίσκονται πίσω από τους Εργατικούς κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες .
Η εβδομάδα που πέρασε ήταν εξαιρετικά δύσκολη για τον απερχόμενο πρωθυπουργό όχι μόνο λόγω των πολύ κακών δημοσκοπήσεων αλλά και λόγω της ανακοίνωσης του δημοφιλούς Νάιτζελ Φάρατζ ότι θα είναι επικεφαλής του κόμματος της Μεταρρύθμισης στις εκλογές του Ιουλίου
Στην πρώτη εκτίμηση του BBC γαι την τηλεμαχία ο κ Σούνακ ήταν εξαιρετικά επιθετικός μη αφήνοντας πολλές φορές τον αντιπαλό του να μιλήσει . Τα προς συζήτηση θέματα τέθηκαν από το κοινό των θεατών της τηλεμαχίας με πρώτη μια εργαζόμενη γυναίκα από το Χάντερσφιλντ η οποία μετέφερε την αγωνία της να πληρώσει κάθε μήνα τους λογαριασμούς ενέργειας και τροφίμων, μια κατάσταση για την οποία η φιλανθρωπική οργάνωση Citizens Advice λέει ότι αντιμετωπίζει 6.000 ερωτήματα κάθε μέρα.
Ο κ. Σουνακ απάντησε επιμένοντας ότι το σχέδιό του για την ανάπτυξη της οικονομίας άρχισε να λειτουργεί και δήλωσε ότι οι Εργατικοί θα πληρώσουν για τα σχέδια δαπανών τους με “2.000 λίρες σε υψηλότερους φόρους για κάθε εργαζόμενη οικογένεια στη χώρα μας”.
“Οι Εργατικοί θα αυξήσουν τους φόρους σας – είναι στο DNA τους. Η εργασία σας, το αυτοκίνητό σας, η σύνταξή σας – οι Εργατικοί θα τα φορολογήσουν”, δήλωσε ο Σούνακ.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης επανέλαβε τον αριθμό των 2.000 λιρών ανα νοικοκυριό. Οι Συντηρητικοί έχουν καταλήξει στον αριθμό αυτό με βάση τις εκτημησεις τους για το πόσο θα κοστίσουν οι δεσμεύσεις των Εργατικών. Ενώ ο κ. Σουνάκ επιμένει ότι οι κοστολογήσεις έχουν εκπονηθεί από αμερόληπτους δημόσιους υπαλλήλους, οι Εργατικοί απαντούν ότι βασίζονται σε υποθέσεις που έγιναν από πολιτικά διορισμένους ειδικούς συμβούλους.
Ένα από τα πιο ουσιαστικά πολιτικά σημεία της βραδιάς ήρθε με τον Ρίσι Σουνάκ να δηλώνει ότι θα ήταν πρόθυμος να αποσύρει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΣΔΑ), εάν η πολιτική επιστροφής μεταναστών χωρίς έγγραφα στην Ρουάντα δεν λειτουργήσει .
Σύμφωνα με τον κ Σούνακ τα σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου είναι “συμβατά με τις διεθνείς υποχρεώσεις μας” . Οπως ο ίδιος πρόσθεσε : “Εάν αναγκαστώ να επιλέξω μεταξύ της ασφάλειας των συνόρων μας και της ασφάλειας της χώρας μας ή ενός ξένου δικαστηρίου, θα επιλέξω την ασφάλεια της χώρας μας κάθε φορά”.
Στο θέμα έδωσε ιδιαίτερο βάρος ο Κιρ Σταρμερ δεσμευόμενος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο “δεν θα αποσυρθεί από τις διεθνείς συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο που γίνεται σεβαστό σε όλο τον κόσμο”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι “ένας σεβαστός παίκτης στην παγκόσμια σκηνή, όχι ένας παρίας”.
Το χάσμα μεταξύ των ηγετών ήρθε στην επιφάνεια όταν τους τέθηκε μια ερώτηση “ναι ή όχι” – αν είχαν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο “σε μια μακρά λίστα αναμονής για χειρουργική επέμβαση, θα χρησιμοποιούσατε, αν αισθανόσασταν ότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να προχωρήσετε, ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη;”. Η απάντηση ήταν ένα “ναι” από τον κ. Σούνακ και ένα “όχι” από τον κ. Στάρμερ
Σε διαφορετικά σημεία της συζήτησης, και οι δύο θέλησαν να τονίσουν τον ρόλο των υπηρεσιών υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου στο δικό τους περιβάλλον.
Η ιστορία του Ρίσι Σούνακ που μεγάλωσε ως γιος γενικού ιατρού και φαρμακοποιού θα είναι γνωστή σε πολλούς – αλλά θα ήλπιζε να προσεγγίσει ένα νέο ακροατήριο μέσω της συζήτησης. Ομοίως, ο κ. Στάρμερ μίλησε για τη σύζυγο και τη μητέρα του που εργάζονταν για το NHS. Μίλησε επίσης για τον πατέρα του που ήταν κατασκευαστής εργαλείων και ότι ο ίδιος ήταν το πρώτο άτομο στην οικογένειά του που πήγε στο πανεπιστήμιο.
Τόσο από τον κ. Σούνακ όσο και από τον κ. Στάρμερ ζητήθηκε να σηκώσουν το χέρι τους αν θα αύξαναν τον φόρο εισοδήματος, την Εθνική Ασφάλιση ή, με εξαίρεση την πολιτική των Εργατικών για τα ιδιωτικά σχολεία, τον ΦΠΑ. Κανείς από τους δύο δεν σήκωσε το χέρι του, προκαλώντας ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα πλήρωναν για τις πολιτικές τους.
Η συζήτηση συνέχισε να είναι έντονη, καθώς οι δύο εξήγησαν τις πολιτικές των κομμάτων τους για τη μετανάστευση, η οποία έχει τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά την επιστροφή του Νάιτζελ Φάρατζ ως ηγέτη της Μεταρρύθμισης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο κ. Σούνακ απάντησε: “Πρέπει να συντρίψουμε τις συμμορίες που διευθύνουν αυτό το άθλιο εμπόριο, κερδίζοντας τεράστια χρηματικά ποσά, βάζοντας μερικούς από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους σε βάρκες στη Μάγχη”, καταχειροκροτούμενος από το ακροατήριο.
Ερωτηθείς για το πώς θα μειωθούν οι λίστες αναμονής του NHS, το ακροατήριο αποδοκίμασε δυνατά όταν ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τις απεργίες των εργαζομένων στον τομέα της υγείας για ορισμένα από τα προβλήματα – αλλά στη συνέχεια κέρδισε το χειροκρότημα όταν πρόσθεσε ότι οι φόροι δεν πρέπει να αυξηθούν για να χρηματοδοτηθεί το NHS.
πηγή: athina984.gr