Ξεπέρασαν τις 2.000 οι καταγγελίες πολιτών για παραβιάσεις και καταπατήσεις παραλιών και αιγιαλού κι αυτό πριν καλά καλά αρχίσει η φετινή τουριστική σεζόν.
Οι καταγγελίες έγιναν με “ανάρτηση” στην ηλεκτρονική εφαρμογή My Coast που θέσπισε από φέτος το υπουργείο Οικονομικών ώστε να εντοπίζονται και στη συνέχεια να επιβάλλονται βαριές κυρώσεις στους παρανομούντες επιχειρηματίες, με την εφαρμογή παράλληλα κι άλλων μέτρων εντοπισμού των παραβατών όπως επιτόπιοι έλεγχοι από μικτά συνεργεία κτηματικής υπηρεσίας και αστυνομίας και εντοπισμός παραβάσεων μέσω αεροφωτογραφιών από drones.
Παρά τα αυστηρά μέτρα εντοπισμού παρανομούντων επιχειρηματιών μόλις χθες ένας από αυτούς επιχείρησε ,όπως και πέρυσι, να κάνει “το δικό του” τοποθετώντας 19 μεταλλικές κατασκευές εντός της θάλασσας στην Αγία Μαρίνα Ρόδου. Χρειάστηκε η επέμβαση των αρχών ώστε να μπει φρένο στην παρανομία του με την έκδοση πρωτοκόλλου κατεδάφισης των κατασκευών.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε το 80% των προγραμματισμένων, για φέτος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για την εκμίσθωση ,υπό αυστηρές προυποθέσεις, σε επιχειρήσεις μέρους παραλιών για τοποθέτηση ομπρελών και καθισμάτων ,με την προθεσμία ολοκλήρωσης των πλειστηριασμών να παρατείνεται έως στις 28 Ιουνίου.
Παράλληλα προχωρεί η διαδικασία με τις απευθείας συμβάσεις παραχώρησης μέρους παραλιών σε όμορα ξενοδοχεία .
Συνολικά φέτος αναμένεται να συναφθούν 1200 νέες συμβάσεις παραχώρησης παραλιών, ενώ παράλληλα τρέχουν άλλες 6.500 ενεργές συμβάσεις ,για τις οποίες δεν απαιτείται δημοπρασία έως ότου ολοκληρωθεί η μισθωτική τους περίοδος.
Για όλες τις συμβάσεις ισχύουν τα ίδια μέτρα και σταθμά που προβλέπει ο νόμος .Δηλαδή ελεύθερη πρόσβαση των λουομένων στις εκμισθούμενες παραλίες, προστασία του περιβάλλοντος, και κυρίως αυστηρή τήρηση των ορίων της παραχωρούμενης στους επιχειρηματίες έκτασης μιας παραλίας η του αιγιαλού.