Σε εκατοντάδες καταγγελίες για φαινόμενα φοροδιαφυγής και φορολογικών παραβάσεων σε βάρος επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών της ΑΑΔΕ “e-apodixi” και “Καταγγελίες πολιτών”, προχωρούν καθημερινά χιλιάδες πολίτες χρησιμοποιώντας ως εργαλείο το έξυπνο κινητό τους ή τον υπολογιστή τους.
Μέσω της πλατφόρμας “e-apodixi ” έχουν αποσταλεί στην ΑΑΔΕ ,μετά από σκανάρισμα, δεκάδες χιλιάδες αποδείξεις λιανικής αγοράς αγαθών η παροχής υπηρεσιών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι γνήσιες η πλαστές και εάν έχουν διαβιβαστεί από τους εκδότες τους ,όπως υποχρεούνται,στην ΑΑΔΕ.
Οι σχετικές καταγγελίες ξεπερνούν ήδη τις 170.000 εκ των οποίων οι 92.500 είναι ανώνυμες και οι 77.540 επώνυμες. Την εφαρμογή της ΑΑΔΕ “e-apodoxi” έχουν ήδη κατεβάσει στο κινητό τους 200.000 χρήστες.
Σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται σε φορολογικό νόμο του υπουργείου Οικονομικών για όσες από τις αποδείξεις διαπιστωθεί ,μετά από έλεγχο των εφοριακών,ότι είναι πλαστές οι καταγγέλοντες θα λαμβάνουν χρηματικό μπόνους από 100-3.000 ευρώ ανάλογα με την αξία τους.
Ωστόσο δεν έχει ακόμη εκδοθεί η ανάλογη υπουργική απόφαση για την χορήγηση του μπόνους σε όσους πολίτες απέστειλαν στην ΑΑΔΕ εξακριβωμένες, μετά από εφοριακό έλεγχο, πλαστές αποδείξεις λιανικής.
Ανάλογη ανταπόκριση από μέρους εκατοντάδων πολιτών για καταγγελίες-πληροφορίες φορολογικών παραβάσεων εμφανίζει και η νεο-συσταθείσα, από την ΑΑΔΕ, πλατφόρμα “Καταγγελίες πολιτών” που λειτουργεί συμπληρωματικά με την πλατφόρμα “e-apodixi”.Εως πρόσφατα έχει δεχτεί 16.243 καταγγελίες για φοροδιαφυγή εκ των οποίων οι 13.886 είναι ανώνυμες και 2.357 επώνυμες και ήδη καταχωρήθηκαν προς έλεγχο στο σύστημα από ελεγκτικά όργανα.
Με τη λειτουργία της πλατφόρμας “Καταγγελίες πολιτών” δίνεται η δυνατότητα, επωνύμως η ανωνύμως, σε ιδιώτες η ακόμη και εκπροσώπους επιχειρήσεων να καταγγείλουν για φοροδιαφυγή (μη έκδοση αποδείξεων, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αθέμιτο πλουτισμό κλπ) , φορολογικούς παραβάτες με τη συμπλήρωση σύντομων υποχρεωτικών πεδίων στην πλατφόρμα(τρόπος πληρωμής, διεύθυνση επιχείρησης κλπ) ώστε η καταγγελία να ανταποκρίνεται σε πραγματικά γεγονότα, ενώ προς απόδειξη της καταγγελίας μπορεί να επισυναφθούν ακόμη και ηλεκτρονικά αρχεία.
Εκτός των φορολογικών παραβατών μπορούν επίσης να καταγγελθούν και περιπτώσεις απόπειρας χρηματισμού από εφοριακούς. Στην κατηγορία αυτή υποβλήθηκαν ήδη 1.672 καταγγελίες διαφθοράς ελεγκτών εφοριών.
Καταγγελίες πολιτών για υποθέσεις φοροδιαφυγής λαμβάνει και το ΣΔΟΕ.
Η αξιολόγηση των καταγγελιών συνίσταται στον χαρακτηρισμό της πληροφορίας από πλευράς ενδιαφέροντος και αμεσότητας δράσης που απαιτεί και συγκεκριμένα:
– Χωρίς ενδιαφέρον (βαθμός ενδιαφέροντος 0). Τίθεται με απόφαση της Επιτροπής στο αρχείο, από το οποίο μπορεί να ανασυρθεί εφόσον προκύψουν νεότερα στοιχεία.
– Απλή μικρού ενδιαφέροντος (βαθμός ενδιαφέροντος 1). Τίθεται σε προσωρινό αρχείο μέχρι να διερευνηθούν οι σημαντικότερες πληροφορίες.
– Ενδιαφέρουσα σημαντική (βαθμός ενδιαφέροντος 2). Εντάσσεται για περαιτέρω διερεύνηση στον προγραμματισμό δράσης της αρμόδιας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης.
– Πολύ ενδιαφέρουσα εξόχως σημαντική (βαθμός ενδιαφέροντος 3). Διαβιβάζεται για άμεση διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου.
– Ειδικού χειρισμού (βαθμός ενδιαφέροντος 4). Διαβιβάζεται άμεσα για την κατά προτεραιότητα διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου.
πηγή: athina984.gr