“Χαλινάρι” στις δαπάνες του Κράτους για τα προσεχή 4 χρόνια, μέσω της μείωσης των οριζόντιων παροχών και των επιδομάτων, βάζουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες που αποφασίστηκαν από την Κομισιόν και αφορούν και τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης.
Με βάση το σχέδιο οδηγιών που εστάλη από την Κομισιόν στη χώρα μας θα επιτραπεί μέγιστη επιτρεπόμενη ετήσια αύξηση (πλαφόν) κρατικών δαπανών επί του Προϋπολογισμού σε ποσοστό 3% δηλαδή θα μπορεί να υπερβαίνει ετησίως σε ποσοστό 3% τις πρωτογενείς δαπάνες των Κρατικών Προϋπολογισμών της (σήμερα είναι 100 δισ. ευρώ) για τα έτη από το 2025 έως το 2028.
Οι οδηγίες της Κομισιόν προς τη χώρα μας, αλλά και στις υπόλοιπες 26 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης , θα συγκεκριμενοποιηθούν ,μετά από διαπραγματεύσεις, τον ερχόμενο Οκτώβριο με την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2025, και την αποστολή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στην Κομισιόν.
Στο μεσοπρόθεσμο-δημοσιονομικό-διαρθρωτικό πρόγραμμα θα καθοριστούν με κάθε λεπτομέρεια τα περιθώρια και οι δυνατότητες παροχών η αυξήσεων (όπως αυξήσεις συντάξεων, επιδόματα κλπ) για τα ερχόμενα 4 χρόνια. Με βάση το σχέδιο της Κομισιόν η χώρα μας εφόσον δεν υπερβαίνει ετησίως την αύξηση των δαπανών στον Προυπολογισμό σε ποσοστό 3% δηλαδή τα 3 δισ. ευρώ, θα μπορεί το όποιο περίσσευμα προκύπτει να το χρησιμοποιεί μόνο για μείωση φόρων.
Η αρχική κατεύθυνση της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη ,ως γνωστόν έκανε λόγο ,για ανώτατο ετήσιο όριο αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών του Προϋπολογισμού για κάθε χρονιά στο 2,6%, άρα το πλαίσιο μετά το 3% θα έχει οροφή 3 δισ. ευρώ πρόσθετες ετήσιες δαπάνες.
Πρόκειται για εφικτό για τη χώρα μας ποσοστό αύξησης δαπανών αν λάβει κανείς υπόψη ότι για φέτος το όριο αυτό είναι χαμηλότερο (ποσοστό 2,6% επί των δαπανών του φετινού Κρατικού Προυπολογισμού).
Η ελληνική Κυβέρνηση γνωρίζοντας τους νέους σφιχτούς δημοσιονομικούς κανόνες έχει ήδη, μέσω του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη,διαμηνύσει πως “δίνουμε πλέον ότι έχουμε” ανακοινώνοντας ήδη για τον Προυπολογισμό του 2025 παρεμβάσεις ύψους 870 εκ. ευρώ, και πέραν αυτών τέλος σε οριζόντια Pass και επιδόματα, με εξαίρεση μόνο στοχευμένες παρεμβάσεις σε κοινωνικές ομάδες.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Κυβέρνηση έσπευσε να δώσει νωρίτερα φέτος τα Χριστούγεννα, 250 εκ.ευρώ σε συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά από τα 300 εκ.ευρώ που θα προέλθουν από την έκτακτη εισφορά που θα επιβληθεί στα περσινά υπερκέρδη των διυλιστηρίων .
Τι περιλαμβάνουν οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις, που ήδη εξαγγέλθηκαν, για το 2025;
* Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, κόστους 215 εκατ. ευρώ.
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, κόστους 120 εκατ. ευρώ.
* Μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, κόστους 100 εκατ. ευρώ.
* Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος με κόστος 15 εκατ. ευρώ.
* Αύξηση των συντάξεων ,κόστους 400 εκατ. ευρώ.
-
- Αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, κόστους 20 εκατ. ευρώ.
ΑΘΗΝΑ 984