Ένα πολύ σημαντικό ιατρικό επίτευγμα έγινε την Δευτέρα, με την άψογη συνεργασία των Νοσοκομείων Παίδων Αγ. Σοφία και του Γ.Ν.Α «Γ.Γεννηματάς».
Παιδάκι 2 χρόνων που παραθέριζε στη χώρα μας, σώθηκε χάρη στην επιστημονική επάρκεια και ικανότητα των γιατρών στα δύο αυτά νοσοκομεία.
Την είδηση έκανε γνωστή ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter), όπου αναφέρει ότι η επεμβατική πράξη που διενεργήθηκε στο νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς» είναι πρωτοποριακή ακόμη και για τα διεθνή δεδομένα.
Τι συνέβη
Πιο συγκεκριμένα, σώθηκε η ζωή ενός παιδιού 2 χρόνων το οποίο είχε ένα πολύ σοβαρό ατύχημα κατά τη διάρκεια των διακοπών του στη χώρα μας και αμέσως διακομίστηκε από το νησί που βρισκόταν στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγ.Σοφία» και εισήχθη άμεσα στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας όπου και σταθεροποιήθηκε η κλινική του κατάσταση.
Λόγω των πολύπλοκων προβλημάτων κρίθηκε απαραίτητη η διενέργεια Επιστημονικού Συμβουλίου από το θεράποντα ιατρό, Χειρουργό Κ Γεωργόπουλο Ιωάννη, με τη συμμετοχή ιατρών από διαφορετικές ειδικότητες.
Στη συνέχεια το παιδί μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Γ.Γεννηματας» στο τμήμα του Αγγειογράφου, όπου διενεργήθηκε μια πολύ πρωτοποριακή, ακόμη και για τα διεθνή δεδομένα, επεμβατική πράξη από τον Επεμβατικό Ακτινολόγο Νικόλαο Πτώχη, και το παιδάκι επέστρεψε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγ Σοφία» όπου και βρίσκεται πλέον σε άριστη κλινική κατάσταση.
Περίπλοκη επέμβαση
Σύμφωνα με τον κ. Πτώχη, «στη βιβλιογραφία υπάρχουν ένα ή δύο περιστατικά παρόμοια στον κόσμο. Είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί αυτό το περιστατικό και να φτιάξεις αυτά τα προβλήματα που έχει μέσα στο συκώτι ώστε το παιδάκι να είναι σε άριστη κλινική κατάσταση».
Όπως τόνισε στο iatropedia, «αυτό το παιδάκι ήταν στην Κέρκυρα διακοπές και κάτι το καταπλάκωσε με αποτέλεσμα να κάνει διαχωρισμό στην αορτή, να κάνει ρήξη του ήπατος και ρήξη σπληνός. Με το ΕΚΑΒ διακομίστηκε αρχικά στο Παίδων. Το αντιμετώπισαν οι γιατροί εκεί και το στεθεροποίησαν στη ΜΕΘ και μετά, επειδή είχε ρήξη στο συκώτι, είχε και ένα ψευδοανεύρυσμα και είχε και μία επικοινωνία μεταξύ αρτηρίας και πυλαίας φλέβας», . Το δύσκολο ήταν πως επειδή είχε και τον διαχωρισμό της αορτής, ήταν δύσκολο να μπεις στην ηπατική αρτηρία και το δεύτερο ήταν, ότι ήταν δύο χρονών παιδάκι, είναι πολύ μικρό. Το μικρότερο σχεδόν στον κόσμο που αντιμετωπίστηκε με τέτοια προβλήματα».
Τα συγχαρητήρια Γεωργιάδη
Στην ανάρτησή του, με την οποία πρόβαλε το θέμα, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, συγχαίρει του γιατρούς «που συνέβαλαν στη διεκπεραίωση του πολύ απαιτητικού και σύνθετου περιστατικού και συγκεκριμένα στο Καθηγητή Αγγειοχειρουργικης Κλωνάρη Χρήστο , τον Διευθυντή της Παιδοχειρουργικής κλινικής Χριστόπουλο Νικόλαο, την Διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Μπαραμπαρεσου Χαρά και την Καζαντζή Μαρία και στους Αναισθησιολόγους Γαζελόπουλου Ειρήνη , Φλούδα Λητω και Φιλιππια Αρώνη καθώς και στη Συντονίστρια Διευθύντρια του Αναισθησιολογικου Τμήματος του Νοσοκομειου Γ Γεννηματας Κ Δημακοπούλου.
Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στην Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου «Γ.Γεννηματας» κ. Ματίνα Παγώνη που ενέκρινε την διενέργεια της Επεμβατικής Πράξης, καθώς και στο ΕΚΑΒ και στις Διοικήσεις των δυο νοσοκομείων για την άμεση και ασφαλή μεταφορά του παιδιού .
Ιδιαίτερα συγχαρητήρια στο θεράποντα Παιδοχειρουργό Γεωργόπουλο Ιωάννη και στον Επεμβατικό Ακτινολόγο Νικόλαο Πτώχη που διενέργησε την πρωτοποριακή Επεμβατική Πράξη.
Η υψηλή επιστημονική επάρκεια των Δημοσίων Νοσοκομείων είναι αδιαμφισβήτητη, αποδεικνύεται εμπράκτως καθημερινά και είναι αντάξια των καλύτερων διεθνών νοσοκομείων».