Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση του Προεδρείου της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησς(ΠΟΠ-ΟΤΑ), με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο. Στην συνάντηση παρευρέθηκε και η Υφυπουργός κ. Β. Χαραλαμπογιάννη.
Η Ομοσπονδία κατέθεσε Υπόμνημα, Διεκδικήσεων Αιτημάτων που αποφασίστηκε στο πρόσφατο Συνέδριο μας και αναλύθηκαν πλήρως στον Υπουργό και στην Υφυπουργό για να δρομολογηθούν λύσεις αφού τα προβλήματα είναι πολλά και δεν αντιμετωπίστηκαν από τους προηγούμενους Υπουργούς.
Ο Υπουργός και η Υφυπουργός άκουσαν με προσοχή και κατέγραψαν τα θέματα και συμφωνήθηκε σε επόμενη συνάντηση να έχουμε απαντήσεις στο σύνολό τους. (Ακόμα και για τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών). Μερικά από τα θέματα συμφωνήθηκε ότι είναι πολύ σοβαρά και χρήζουν άμεσης παρέμβασης.
Τα θέματα που τέθηκαν είναι τα παρακάτω:
- Η άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των ΟΤΑ και στις ανταποδοτικές υπηρεσίες που έχουν απαξιωθεί αφού ο αριθμός των εργαζομένων την τελευταία δεκαετία έχει μειωθεί κατά 40%.
- Την ένταξη στα ΒΑΕ για εργαζόμενους που δεν εντάχθηκαν για διάφορους λόγους με δυνατότητα αναδρομικής ισχύς.
- Την άμεση αύξηση στο Επίδομα Ανθυγιεινής και Επικίνδυνης Εργασίας και την ένταξη άλλων κατηγοριών.
- Την άμεση κατάργηση της δεύτερης εισφοράς Αλληλεγγύης.
- Την αύξηση της αποζημίωσης – απόλυσης από 15.000 ευρώ σε 25.000 ευρώ για τους ΙΔΑΧ.
- Την επαναφορά του Εκλογικού Επιδόματος των Εξόδων Κίνησης και του ιματισμού για το Εργατοτεχνικό προσωπικό τουλάχιστον σε όσους εργάζονται σε υπηρεσίες 24ωρου βάσεως. Αμοιβή Κυριακών.
- Την αλλαγή του άρθρου 36 του Νόμου 3584 περί ωρών εργασίας , αργίας και ξεκούρασης των εργαζομένων στους ΟΤΑ.
- Τα πλασματικά έτη (κλιμάκια ΒΑΕ) που πάγωσαν το 2011 με τον Νόμο 4024 και που οι εργαζόμενοι τα έχουν πληρώσει χωρίς να τα πάρουν.
- Μισθολογική ωρίμανση για όλους τους Συμβασιούχους και την κατάργηση της Εγκυκλίου του Γ.Λ.Κ. για την αμοιβή όσων εργάζονται με προσωρινές Διαταγές και Ασφαλιστικά μέτρα.
10.Το δικαίωμα και στο μόνιμο προσωπικό να αιτείτε σύνταξη και να συνεχίζει να εργάζεται έως την έκδοσή της, όπως και οι Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, χωρίς αλλαγή του τρόπου πληρωμής.
11.Την τακτοποίηση με τον τρόπο που έγινε στην Βοήθεια στο σπίτι των Σχολικών Καθαριστριών από ΙΔΟΧ σε ΙΔΑΧ ώστε να βελτιωθούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα και την άμεση και αυτόματη ανανέωση των συμβάσεων τους με αύξηση ωρών εργασίας και αύξηση των κονδυλίων.
12.Την επαναφορά στο πρότερο καθεστώς για τα Υπηρεσιακά συμβούλια, για τις κρίσεις προϊσταμένων Τμημάτων και Διευθύνσεων αφού το τωρινό καθεστώς δεν λειτουργεί διότι, οι Δήμαρχοι δεν στέλνουν αιτήματα για κρίσεις Γενικών Διευθυντών. Με αποτέλεσμα να μην προχωρεί τίποτα.
13.Κατάργηση της διάκρισης που υπάρχει στην Μισθολογική εξέλιξη υπαλλήλων, όπου οι υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ ανεβαίνουν ένα Μισθολογικό κλιμάκιο κάθε 2 χρόνια, ενώ οι ΔΕ και ΥΕ κάθε 3 χρόνια.
14.Η απόσπαση υπαλλήλων για λόγους συνυπηρέτησης να ισχύει και στους ΟΤΑ για τους Μόνιμους και ΙΔΑΧ υπαλλήλους.
- Απόσυρση του 4674/2020 άρθρο 74, που αποκλείει τους διορισμένους με την προκήρυξη 3κ/2018, από οποιαδήποτε μετάταξη (σε ανώτερη κατηγορία εντός του ίδιου φορέα καθώς και άλλου είδους μετάταξη) όπως και την 7ετία.
16.Μέτρα για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην εργασία υποχρεωτικότητα στα ΜΑΠ και στην δημιουργία Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων στους ΟΤΑ.
17.Την Συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων για το νέο κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που θα συσταθεί.
18.Διαπραγμάτευση και υπογραφή ΣΣΕ και ΕΣΣΕ με δικαίωμα και Οικονομικών θεμάτων.
19.Το μπόνους για το σύνολο των συναδέλφων και όχι όπως το Νομοθετεί η Κυβέρνηση.
20.Το ξεπάγωμα της διετίας ετών 2016-2017
21.Την επαναφορά Δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και το Επίδομα Αδείας.
- ΕΣΠΑ
α)Την αναγνώριση προϋπηρεσίας των υπαλλήλων ΕΣΠΑ, στον ιδιωτικό τομέα για την μισθολογική του εξέλιξη.
β)Την δυνατότητα αναγνώρισης νέων πτυχίων και μετάταξης τους σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα/κλάδο.
γ)Το δικαίωμα μετακίνησης σε άλλη υπηρεσία όπως και στους μόνιμους.
δ)Όσοι υπάλληλοι ΕΣΠΑ ορίζονται με απόφαση της υπηρεσίας τους ως υπεύθυνοι δομών, να δικαιούνται το επίδομα θέσης.
23.Η αναγνώριση της 7ετίας να μην έχει μόνο βαθμολογική εξέλιξη αλλά και μισθολογική.
24.Τακτοποίηση όλων των Συμβασιούχων που εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
25.Να δίνεται η δυνατότητα σε εργαζόμενους ΟΤΑ Α’ και Β ́βαθμού στα πλαίσια του Συστήματος της κινητικότητας, να μετατάσσονται σε άλλον ΟΤΑ σε θέσεις ανώτερης κατηγορίας, εάν κατέχουν τα τυπικά προσόντα, όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους Δημοσίους Υπαλλήλους (Ν.3528/2007,άρθρο 71, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4440/16, άρθρο 13, ομοίως να τροποποιηθεί και στον Ν.3584/2007, άρθρο 7).
26.Αύξηση μισθών στο Δημόσιο με τιμαριθμική αναπροσαρμογή.
27.Την κατάργηση του Νόμου (Βορίδη) που υποχρεώνει τους Δημάρχους να εξαντλούν τα ένδικα μέσα για τη μετατροπή συμβάσεων καθώς και των οικονομικών διαφορών.
28.Συνταγματική εφαρμογή για την κατοχύρωση του Δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών ΟΤΑ
- Νομική υποστήριξη Ανθρώπινου Δυναμικού στον Δημόσιο Τομέα σύμφωνα με το Νόμο 4674/11-3-2020 (άρθρο52).