Την Παρασκευή 26 Ιουλίου και την Δευτέρα 29 Ιουλίου δεν θα χορηγούνται ηλεκτρονικές συνταγές, με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Αυτό αποφάσισε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και όπως ανακοίνωσαν τα μέλη του σε σημερινή συνέντευξη Τύπου θα χορηγούνται χειρόγραφες συνταγές.
Η κινητοποίηση αυτή χαρακτηρίστηκε από τους γιατρούς ως “προσομόίωση” για να διαπιστωθεί τι θα συμβεί αν εφαρμοστούν οι ποινές που προβλέπονται για τους ιδιώτες γιατρούς με βάση τη διάταξη νομοσχεδίου που τους υποχρεώνει να εργαστούν για 2-3 εφημερίες τον μήνα σε νοσοκομεία άγονων περιοχών.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος που ανακοινώνει σήμερα τις επόμενες κινήσεις του έχει καλέσει σε πρωτοβουλίες προκειμένου οι γιατροί όλης της χώρας να μην προβαίνουν σε συνταγογράφιση και έκδοση ή εκτέλεση παραπεμπτικών από την Παρασκευή 26 Ιουλίου μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Επίσης, έχει δηλώσει πως θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέτρα, «εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου να ακυρώσει τις επαίσχυντες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου», ενώ καλεί τους ιατρούς βουλευτές «να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης που επωμίζονται αποδεχόμενοι να υπερψηφίσουν διατάξεις που ισοπεδώνουν το ιατρικό λειτούργημα και δημιουργούν προηγούμενο επίταξης κάθε άλλου επαγγελματικού κλάδου που δεν αποδέχεται την επιβολή εξοντωτικών μέτρων».
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την ψυχική υγεία -στο οποίο έχει εισαχθεί η ρύθμιση- στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, υπερασπίστηκε τη διάταξη, εκτίμησε όμως ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί.
«Σήμερα είχα επικοινωνία και με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Ξάνθης και με την Πρόεδρο της Δράμας και με την Πρόεδρο της Σπάρτης. Στις τρεις αυτές πόλεις ήδη γιατροί δήλωσαν συμμετοχή και βγαίνουν από το χάρτη, δηλαδή φαίνεται θα έχουμε ομαλή εξέλιξη των εφημεριών. Μίλησα και με τον Πρόεδρο του Κιλκίς και με την Πρόεδρο του Ρεθύμνου και με την Πρόεδρο της νήσου Κω και αναμένω απάντηση. Πιστεύω ότι στο τέλος δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί πουθενά αυτή η ρύθμιση και ήδη έχουμε και προτάσεις γιατρών για να μετακινηθούν προς τις περιοχές αυτές, ώστε να καλύψουμε την τρίμηνη, τετράμηνη το πολύ αυτή περίοδο, έως ότου γίνουν νέες προσκλήσεις με τα νέα κίνητρα και τα νέα μισθολογικά που έχουμε ήδη θεσπίσει στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο».
Από την πλευρά της η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος απαντά σε βάσιμες απορίες που προκύπτουν μετά την άρνηση πολλών ιδιωτών γιατρών να “βάλουν πλάτη” όπως ζήτησε ο υπουργός Υγείας, προκειμένου να καλύψουν για συγκεκριμένο διάστημα τα κενά που υπάρχουν σε δημόσια νοσοκομεία, κυρίως σε άγονες περιοχές.
Πώς προέκυψε το ζήτημα της στελέχωσης των Παθολογικών κλινικών;
Τα ζητήματα έλλειψης προσωπικού άρχισαν να γίνονται εντονότερα από την εποχή των μνημονίων με την μείωση των προσλήψεων και εν συνεχεία με τις μαζικές
συνταξιοδοτήσεις των ιατρών που είχαν μαζικά στελεχώσει το ΕΣΥ στις αρχές του 1980. Αυτό δημιούργησε σε πολλά περιφερικά νοσοκομεία ασφυκτικές συνθήκες
εργασίας που πυροδότησε επιπλέον κύμα παραιτήσεων.
Γιατί ανέκυψε επιτακτικά το ζήτημα της στελέχωσης των περιφερικών νοσοκομείων την δεδομένη χρονική στιγμή;
Είναι προφανές από τον θόρυβο που γίνεται ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, φαίνεται ότι το ΕΣΥ στην περιφέρεια είναι πλέον στα όρια της κατάρρευσης. Η
κατάσταση άρχισε να αποκτά χαρακτηριστικά κρίσης από διετίας περίπου, όταν οι Παθολογικές κλινικές Ξάνθης – Δράμας – Κεφαλλονιάς – Κέρκυρας – Σπάρτης και
Κω άρχισαν να αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα στελέχωσης και κατ ‘επέκταση ασφαλούς λειτουργίας.
Πως αντιμετωπιζόταν αυτή η κρίση μέχρι τώρα;
Το υπουργείο μετακινούσε ιατρούς με εντέλλεσθε (χωρίς να τους ρωτήσει) από κεντρικά νοσοκομεία των αστικών κέντρων.
Έχει άλλες επιλογές ο κ Γεωργιάδης εκτός από το να συνεργαστεί με τους ιδιώτες Παθολόγους;
Μάλλον όχι διότι έχει εξαντλήσει την δυνατότητα εσωτερικών μετακινήσεων και δεν έχει άλλη ομάδα επαγγελματιών να αντλήσει προσωπικό.
Γιατί δεν θέλουν οι ιδιώτες Παθολόγοι να συνεργαστούν;
Επειδή έχουν επιλέξει να ζουν και να εργάζονται εκτός νοσοκομείων.
Λόγω των δύσκολων συνθηκών εργασίας και πολλαπλών εφημεριών.
Επειδή μετά από πολύχρονη αποχή από την νοσοκομειακή πρακτική νιώθουν ανασφαλείς να εργαστούν νοσοκομειακό περιβάλλον.
Επειδή αντιλαμβάνονται ότι δεν πρόκειται για προσωρινό μέτρο.
Πως θα υποχρεώσει ο κ Γεωργιάδης τους ιατρούς να κάνουν εφημερίες;
Θα δημιουργήσει συνθήκες επαγγελματικής ανασφάλειας με μέτρα όπως διακοπή πρόσβασης στην συνταγογράφηση ώστε να τους αναγκάσει να υποταχθούν στην βούληση του.
Μήπως μεγαλύτερη αποζημίωση θα βοηθούσε;
Ίσως αλλά μάλλον δεν θα ήταν επαρκές. Το βασικό ζήτημα αφορά την εργασιακή ασφάλεια και κατά δεύτερον την χρηματική αποζημίωση.
Η εφημερία αποτελεί μια επίπονη ψυχική δοκιμασία διότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στην διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων περί των περιστατικών που αντιμετωπίζει ο ιατρός λόγω ποικίλων ελλείψεων οργάνωσης και προσωπικού, άρα και κατά συνέπεια ασφαλούς διαχείρισης των περιστατικών.
Έχει ηθικό χρέος ο ιατρός να βοηθήσει την πολιτεία σε τούτη την δύσκολη κατάσταση ;
Ο ιατρός δεν έχει κάποια ηθικό χρέος περισσότερο από τους υπόλοιπους πολίτες όσο αναφορά την κοινωνική του ευθύνη. Ειδικά όταν η επίκληση στην ηθική ευθύνη για να καλυφθούν τα κενά προέρχεται ακριβώς από αυτούς που άργησαν ή δεν αντιλήφθηκαν ποτέ την δική τους ηθική και πολιτική ευθύνη.
Αν αποδεχτούμε την παρούσα κατάσταση και δεχτούμε ότι καλώς επιτάσσει τους ιατρούς θα λυθεί το πρόβλημα;
Το πρόβλημα προφανώς και δεν θα λυθεί γιατί η ουσιαστική λύση βρίσκεται στην σωστή οργάνωση και στελέχωση που απαιτούν χρόνο πολιτική βούληση και όραμα.
Τι αντιπροτείνουν οι Παθολόγοι ;
Άμεσες Προτάσεις που ίσως βοηθήσουν να προσελκύσουν άμεσα παθολόγους
• Εξασφάλιση αστικής ευθύνης ή κάλυψη εξόδων αστικής ευθύνης.
• Δημιουργία οικονομικών κινήτρων σε επίπεδο χρηματικών ποσών και φοροελαφρύνσεων.
• Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε περισσότερες θέσεις και με fast track διαδικασίες
Μακροχρόνιες Προτάσεις
• Έναρξη μόνιμου και συστηματικού διαλόγου μέσω του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για εφαρμογή προτάσεων που αφορούν:
-Βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την επαγγελματικής ικανοποίηση των Παθολόγων.
-Βελτίωση του αντικειμένου της ειδικότητας Παθολογίας προκειμένου να είναι ελκυστική σε νέους ιατρούς.
ΠΗΓΗ:Αθήνα984