Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον ανασχηματισμό των γενικών γραμματέων των υπουργείων, που έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.
Οι σχετικές εισηγήσεις όσον αφορά στις κινήσεις που θα ακολουθήσουν βρίσκονται, εδώ και ημέρες στο πρωθυπουργικό γραφείο, μετά την προεργασία που έγινε από τους στενούς συνεργάτες του Μητσοτάκη (Άκης Σκέρτσος, Γιώργος Μυλωνάκης, Θανάσης Νέζης) και ο πρωθυπουργός έχει μελετήσει τους φακέλους.
Oι χαμηλές επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις αλλαγές, ενώ αλλαζονικές συμπεριφορές ένας ακόμη σημαντικότατος παράγοντας για τις αιτίες του «λίφτινγκ».
Ο «ανασχηματισμός» των γραμματέων αντιμετωπίζεται, όπως έχει γράψει το in ως ευκαιρία για ακόμη ένα πρωθυπουργικό σινιάλο εσωκομματικής νηνεμίας (που είναι βασικό μετεκλογικό ζητούμενο του Μεγάρου Μαξίμου) καθώς και για άλλη μία δέσμευση για τη βελτίωση στη συνεργασία κυβέρνησης και Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Αναμένεται να αλλάξουν πολλοί γενικοί γραμματείς από τους 63 που υπάρχουν αυτή τη στιγμή
Αναμένεται να αλλάξουν πολλοί γενικοί γραμματείς από τους 63 που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις εντός κυβέρνησης εκτιμούν πως ο αριθμός θα φτάσει τους 30.
Τα σενάρια
Σε κάθε περίπτωση το εύρος του ανασχηματισμού εξαρτάται, από πολλούς παράγοντες όπως, μεταξύ άλλων, από τις τελικές προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου, τη γνώμη των μελών του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και τις τυχόν…καραμπόλες που ενδέχεται να προκύψουν μέχρι και την τελευταία στιγμή.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πιθανή θεωρείται η αξιοποίηση περισσότερων κομματικών στελεχών της ΝΔ (γαλάζιοι βουλευτές προσδοκούν να φύγουν γενικοί γραμματείς που προέρχονται από το σημιτικό ΠΑΣΟΚ), ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επιλογής πρώην βουλευτών, όπως ο Σάββας Χιονίδης και ο Γιάννης Μελάς, του πρώην περιφερειάρχη Μακεδονίας – Θράκης Χρήστου Μέτιου, καθώς και του πρώην εκπροσώπου της ΝΔ Τάσου Γαϊτάνη, ο οποίος ακούγεται για τη θέση του γενικού γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Στο υπουργείο Υγείας νέος γενικός γραμματέας ενδέχεται να τοποθετηθεί ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ Γιώργος Παπαδημητρίου ( κάτι που επιθυμεί ο Άδωνις Γεωργιάδης). O πρώην δήμαρχος Καλλιθέας και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Καρνάβος φημολογείται ότι θα αναλάβει γγ στο υπουργείο Εσωτερικών στη θέση του παραιτηθέντα (με αφορμή το email gate) Μιχάλη Σταυριανουδάκη.
Από την άλλη, διαφαίνεται ως οριστική η αποχώρηση μεταξύ άλλων της Ζέφης Δημαδάμα (υπ. Οικογένειας), άλλοτε αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ και στενής συνεργάτη της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά.
Όταν η Δημαδάμα έκανε αποδεκτή πέρυσι την πρόταση να αναλάβει τη γ.γ Ισότητας, η Χαριλάου Τρικούπη αντέδρασε άμεσα με διαγραφή της τόσο από την κεντρική πολιτική επιτροπή όσο και από το κόμμα αλλά και δρομολόγησε την αντικατάστασή της στην ομάδα Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES WOMEN).
Αντίστοιχα τις νεοδημοκρατικές φωνές έχει απασχολήσει με αρνητικό πρόσημο η Δήμητρα Λυγούρα (υπ. Προστασίας του Πολίτη).
πηγή: in.gr