“Φρένο” στην ανεξέλεγκτη διάδοση του Airbnb και άλλων πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων στην Αττική βάζει από τον ερχόμενο Οκτώβριο το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια αύξησης των διαθέσιμων διαμερισμάτων η κατοικιών για πολύχρονες μισθώσεις από νοικοκυριά και φοιτητές.
Συγκεκριμένα εξετάζεται να μπουν αυστηροί περιορισμοί στον αριθμό αλλά και στις ημέρες διάθεσης διαμερισμάτων με βραχυχρόνια μίσθωση σε 11 περιοχές της Αττικής όπου σήμερα υπάρχει έλλειψη στέγης ,ενώ από την άλλη τα μισθώματα έχουν αγγίξει “ταβάνι” φτάνοντας ακόμη και τα 500 ευρώ το μήνα για μια γκαρσονιέρα έως 25 τ.μ. Οι περιορισμοί διάθεσης καταλυμάτων που θα επιβληθούν στους ιδιοκτήτες η διαχειριστές τους μέσω των πλατφορμών οικονομικού διαμοιρασμού, τύπου Airbnb, Booking.com κλπ όπως αποκαλούνται, θα περιληφθούν στο νέο χωροταξικό νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πριν από την κατάθεσή του, για ψήφιση, στη Βουλή.
Οι περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση χιλιάδων καταλυμάτων σε 11 περιοχές της Αττικής οσον αφορά τον αριθμό και την χρονική διαθεσιμότητα των καταλυμάτων ανά περιοχή (ημέρες ενοικίασης) θα συναρτώνται με βάση τις διαθέσιμες κλίνες στις ξενοδοχειακές μονάδες της κάθε περιοχής της Αττικής. Ετσι όπου οι διαθέσιμες κλίνες π.χ. στο Δήμο Αθηναίων ο αριθμός είναι υψηλός αυτό θα οδηγεί σε περιορισμό του αριθμού αλλά του χρόνου διάθεσης των καταλυμάτων με βραχυχρόνια μίσθωση. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο ζητούν μετ επιτάσεως και οι ξενοδόχοι υποστηρίζοντας ότι καταβάλλουν υψηλά έσοδα στο δημόσιο (δημοτικά τέλη, ασφαλιστικές εισφορές, φόρους εισοδήματος κλπ) σε σχέση με τους ιδιοκτήτες η τους διαχειριστές των καταλυμάτων με αποτέλεσμα να προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός. Οι περιοχές της Αττικής που έχουν ήδη μπει στο “στόχαστρο”, για την επιβολή περιορισμών, του υπουργείου Οικονομικών, μιας και το πρόβλημα εύρεσης στέγης για πολύχρονη στέγαση σε αυτές είναι ιδιαίτερα οξύ, είναι ο Δήμος Αθηναίων, Αλίμου, Γλυφάδας, Μοσχάτου, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Βουλιαγμένης, Νέας Μάκρης, Αναβύσσου, Παλαιού Φαλήρου και Πειραιώς.
Παράλληλα με βάση τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, από την 1η Σεπτεμβρίου μπαίνει “φρένο” και στην “φθηνή” αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές (κυρίως Κινέζους, Ρώσους, Τούρκους κλπ) καθώς το ελάχιστο ύψος επένδυσης για τη «χρυσή βίζα» αυξάνεται στις 800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ (ισχύει έως στα τέλη Αυγούστου) για όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, όπως επίσης για τη Θεσσαλονίκη και τα νησιά με ελάχιστο πληθυσμό 3.100 μόνιμων κατοίκων.
ΑΘΗΝΑ 984