Με αγωνία αναμενόταν το άνοιγμα σήμερα, Δευτέρα 5 Αυγούστου, των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και της Αθήνας, στο φόντο της κάθετης πτώσης της Παρασκευής στους δείκτες της Νέας Υόρκης αλλά και της “βουτιάς” στα ασιατικά χρηματιστήρια.
Με το άνοιγμά τους, οι ευρωπαϊκές αγορές υποχωρούν. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 1,7%, ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί 1% και ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει απώλειες 2,1%. Πτώση 2,8% στη Μαδρίτη, 1,7% στο Μιλάνο, ενώ ο ευρύτερος ευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 υποχωρεί 1,8%.
Στο μεταξύ, τα futures ευρωπαϊκών και αμερικανικών μετοχών παραπέμπουν σε πτώση και για τις δύο πλευρές του Ατλαντικού άνω του 3%.
Σημειώνεται ότι τα δυσμενή στοιχεία για την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τις εξελίξεις στα επιτόκια σε ΗΠΑ, Αυστραλία και ΕΕ, όπου “ασθμαίνει” η μεγαλύτερη οικονομία, η Γερμανία,εντείνουν τον προβληματισμό και βάζουν “φρένα” στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές.
Έτσι, στην Ιαπωνία, ο δείκτης αναφοράς Nikkei 225 σημείωσε πτώση 10,01% στις 32.314,40 μονάδες και ο ευρύτερος δείκτης Topix έχασε 10,49% στις 2.271,33 μονάδες, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex σημείωνε γύρω στις 13:19 (τοπική ώρα, 08:19 ώρα Ελλάδας) πτώση κατά 8,43% στις 19.813,83 μονάδες καθώς η γιγάντια εταιρεία μικροεπεξεργαστών TSMC έχανε 9,52%, ενώ ο KOSPI στη Σεούλ κατέγραφε πτώση 8,09% στις 2.459,81 μονάδες, με τις συναλλαγές να διακόπτονται από το αυτόματο σύστημα του χρηματιστηρίου για να περιοριστεί η αστάθεια.
Υπενθυμίζεται, ότι την Παρασκευή στις ΗΠΑ, οι μετοχές υποχώρησαν απότομα, καθώς μια πολύ ασθενέστερη από την αναμενόμενη έκθεση για την απασχόληση τον Ιούλιο πυροδότησε ανησυχίες ότι η οικονομία θα μπορούσε να πέσει σε ύφεση.
Ο Nasdaq ήταν ο πρώτος από τους τρεις κύριους δείκτες αναφοράς που εισήλθε σε διορθωτικό έδαφος, υποχωρώντας περισσότερο από 10% από το υψηλό ρεκόρ του. Ο S&P 500 και ο Dow βρίσκονταν 5,7% και 3,9% κάτω από τα ιστορικά υψηλά τους, αντίστοιχα.
Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,84%, ενώ ο Nasdaq Composite έχασε 2,43%. Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones υποχώρησε κατά 610,71 μονάδες ή 1,51%.
Σημειώνεται ότι στην Ασία, η σημερινή πτώση ακολουθεί την πτώση της Παρασκευής, όταν ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 και ο Topix υποχώρησαν περισσότερο από 5% και 6%, αντίστοιχα. Ο ευρύτερος Topix σημείωσε τη χειρότερη ημέρα των τελευταίων οκτώ ετών, ενώ ο Nikkei σημείωσε τη χειρότερη ημέρα του από τον Μάρτιο του 2020
Στις συναλλαγές της Δευτέρας, το γεν ενισχύθηκε επίσης στο υψηλότερο επίπεδό του έναντι του δολαρίου από τον Ιανουάριο και διαπραγματευόταν τελευταία στα 143,40.
Οι επενδυτές, εν τω μεταξύ, αναμένουν σημαντικά οικονομικά δεδομένα από την Κίνα και την Ταϊβάν αυτή την εβδομάδα, καθώς και τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών από την Αυστραλία και την Ινδία. Επίσης, πάντα η γεωπολιτική ανησυχία τροφοδοτεί τις εξελίξεις.
Στο μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας ξεκινά σήμερα τη διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 4,35%, αλλά οι αγορές θα παρακολουθούν τη δήλωση νομισματικής πολιτικής για να ξεκαθαρίσουν αν η RBA εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων.
πηγή: news247.gr