Την δημιουργία ενιαίου συστήματος «Τειρεσίας» για τις οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διόγκωση των οφειλών, η οποία σε συνδυασμό με την αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης προκαλεί οικονομική αιμορραγία στον ΕΦΚΑ.
Οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν αγγίξει τα 48 δισ. ευρώ, ενώ ο ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ δεν έχουν πρόσβαση σε κρίσιμα στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με τους οφειλέτες, την οικονομική κατάσταση τους και τυχόν παράλληλα χρέη προς το υπόλοιπο δημόσιο αλλά και τις τράπεζες.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι χρέη ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιο του ΚΕΑΟ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης.
Παράλληλα, το 74,4% των οφειλετών έχει υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ. Πρόκειται, δηλαδή, για μικροοφειλέτες.
Κύμα συνταξιοδοτήσεων
Εν τω μεταξύ, επιπλέον 550 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα χρειαστεί φέτος ο ΕΦΚΑ προκειμένου να καλύψει τις δαπάνες για συντάξεις.
Σύμφωνα με στελέχη του Φορέα, το 2024 θα κλείσει με συνολικές δαπάνες της τάξης των 29 δισ. ευρώ για κύριες συντάξεις, αυξημένες σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς,.
Εξάλλου, βάσει των επίσημων στοιχείων του συστήματος ΑΤΛΑΣ, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης είναι ήδη σημαντικά αυξημένες, καθώς στο πρώτο 5μηνο έφθασαν τις 96.600, αριθμός -ρεκόρ από την ίδρυση του ΕΦΚΑ με προοπτική να υπερβούν τις 200.000 στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Εκκρεμείς αιτήσεις
Την ίδια ώρα, οι εκκρεμείς αιτήσεις για συνταξιοδότηση υπολογίζονται σε τουλάχιστον 140.000.
Οι 45.480 αιτήσεις αφορούν σε κύριες, ενώ οι περισσότερες (94.632) σε επικουρικές συντάξεις.
Παράλληλα, το 70% των συνολικών εκκρεμοτήτων (σχεδόν 99.000) είναι ληξιπρόθεσμες, με χρόνο αναμονής μεγαλύτερο των 90 ημερών.
…και μείωση των εισφορών
Επιπλέον, η κυβέρνηση εν όψει των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της ΔΕΘ, επιχειρεί να λύσει τον γρίφο της νέας μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που ζητούν οι εργοδότες προκειμένου να εξισορροπήσουν την αύξηση μισθών.
Όπως εκτιμάται, η μείωση των εισφορών κατά μια μονάδα ισοδυναμεί με απώλεια εσόδων ύψους περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ, δημιουργώντας ταμειακό κενό το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό.
ΠΗΓΗ: Αθήνα984