Επτά μέτρα για εργαζόμενους, συνταξιούχους και επιχειρήσεις αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ.
Παράλληλα, τα συνδικάτα προετοιμάζονται πυρετωδώς για την διοργάνωση των συλλαλητηρίων που θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ο οποίος θα οριστικοποιηθεί εντός των επομένων ημερών, προωθείται:
– Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Αφορά περίπου 700.000 συνταξιούχους οι οποίοι διατηρούν ακόμα προσωπική διαφορά.
Θα χορηγηθεί επίδομα (150 – 200 ευρώ κλιμακωτά), ώστε να περιοριστεί κάπως η απώλεια που θα υποστούν, λόγω μη απορρόφησης της αύξησης που θα δοθεί σε όλες τις συντάξεις.
Επιπλέον, αναμένεται να χορηγηθεί ένα έξτρα επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης (100 – 150 ευρώ) σε χαμηλοσυνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ.
– Αύξηση συντάξεων: Εκτιμάται ότι η αύξηση θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, δηλαδή θα είναι της τάξεως του 3%.
– Επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας: Αναμένεται η επέκτασή της, εντός Σεπτεμβρίου, στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, ‘ώστε συνολικά να καλύψει περίπου 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους.
– Επίδομα ανεργίας: Το νέο μοντέλο υπολογισμού και καταβολής του επιδόματος ανεργίας θα βασίζεται στις αποδοχές και την προϋπηρεσία που είχε ο δικαιούχος προτού βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας, ενώ αρχικά θα εφαρμοστεί πιλοτικά για όσους βρεθούν εκτός εργασιας, χωρίς αναδρομικότητα για τους ήδη επιδοτούμενους ανέργους.
Το επίδομα, θα αποτελείται από δυο μέρη: το σταθερό και το ανταποδοτικό με βάση την εργασιακή πορεία του δικαιούχου . Δηλαδή, θα είναι κλιμακωτό ενώ η διάρκεια καταβολής του, κυμαινόμενη.
– Ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων: Στόχος είναι η αύξηση του μέσου μισθού, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί με την επέκταση ισχύος των συλλογικών συμβάσεων χωρίς να λειτουργούν ανασταλτικά προβλέψεις όπως η εκπροσώπηση ανώ του 50% των εργαζομένων σε έναν κλάδο από τους εργοδοτικούς και συνδικαλιστικό φορείς που συμμετέχουν στην διαπραγμάτευση για την υπογραφή της σύμβασης.
– Αύξηση κατώτατου μισθού: . Πρόκειται για την πάγια, ετήσια διαδικασία καθορισμού των νέων αυξήσεων που αναμένεται να ισχύσουν από τον Απρίλιο του 2025 και ουσιαστικά θα φέρουν πιο κοντά την κυβερνητική δέσμευση για 950 ευρώ το 2027 βασικό και 1.500 μέσο μισθό.
-Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Πρόκειται για υλοποίηση του πάγιου κυβερνητικού σχεδιασμού.
Το 2025 οι εισφορές αναμένεται να μειωθούν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, ενώ ανάλογη μείωση αναμένεται το 2027.
Μένει να διευκρινιστεί αν η μείωση θα αφορά -όπως οι προηγούμενες -και τους εργαζόμενους ή μόνο τις εργοδοτικές εισφορές για την εξισορρόπηση του κόστους από την αύξηση των μισθών.
Διαδηλώσεις
Eν τω μεταξύ, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν σε συλλαλητήριο, στις 6 το απόγευμα, στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, ενώ το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση μισή ώρα νωρίτερα, στην πλατεία ΧΑΝΘ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημονικών συνεργατών των συνδικάτων, η χώρα μας κατέγραψε την περίοδο 2015 – 2023 την μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία (-8,3%) σε σχέση με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27.
Παράλληλα, το 2023 υπεγράφησαν και κυρώθηκαν από το υπουργείο Εργασίας μόλις 19 Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) κλαδικού, ομοιοεπαγγελματικού, εθνικού ή τοπικού χαρακτήρα, ενώ οι επιχειρησιακές συμβάσεις ανήλθαν σε 209.
Τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα, διεκδικούν:
– Ουσιαστική αύξηση μισθών,
– Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων,
-Αποκατάσταση του συνόλου των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και
-την άμεση λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Οι εργαζομένων στο Δημόσιο, ζητούν:.
– Αύξηση μισθών 10%, ώστε να καλυφθούν οι απώλειες από τον φετινό πληθωρισμό
– Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
– “Ξεπάγωμα” της μισθολογικής διετίας 2016 – 17
– Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ και
-την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού
πηγή: athina984.gr