Αυξήσεις αποδοχών και μειώσεις φόρων – Τι αλλάζει για μισθωτούς και επαγγελματίες

 Στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ως προς τις αυξήσεις αποδοχών και τις μειώσεις φόρων, προχωρούν αυτήν την ώρα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κι οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Θάνος Πετραλιάς.

“Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει γίνει τάχα μία από τις πλουσιότερες στην Ε.Ε.; Όχι, δεν το υποστηρίξαμε ποτέ. Είμαστε, όμως, από τις χώρες με τις μεγαλύτερες ταχύτητες. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη σε όλη την Ε.Ε. σε ρυθμούς ανάπτυξης”, είπε αρχικά ο κ. Χατζηδάκης, που συνέχισε με αναφορές στην αύξηση του κατώτατου μισθού για την οποία “δεν κοκορευόμαστε”, παραθέτοντας κάποια ακόμη στοιχεία για το ληξιπρόθεσμο χρέος, τις καταθέσεις και την επενδυτική βαθμίδα.

“Εξακολουθούμε να υπερβαίνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους”, πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ ανέφερε πως υπήρξε αύξηση των φορολογικών εσόδων “χωρίς να έχουμε αύξηση των φόρων”. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις τράπεζες και στο σύστημα IRIS, για το οποίο “βλέπουμε ότι πάνω από 500.000 επαγγελματίες έχουν συνδεθεί με αυτό”.

“Δεν ισχυριζόμαστε ότι μεταβλήθηκε η Ελλάδα σε παράδεισο”, είπε ο κ. Χατζηδάκης που ξεκαθάρισε πως “αυτά, όμως, που παρουσιάζουμε έγινε”, συνεχίζοντας την παράθεση στοιχείων σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, τους φόρους εισοδήματος κλπ.

Μάλιστα, τόνισε πως “δεν υποτιμούμε το φαινόμενο ης ακρίβειας, ούτε και κλείνουμε τα μάτια”.

 Ανάμεσα στα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 88ης ΔΕΘ βρίσκονται και τα εξής:
  • Μειώνονται από την 1η Ιανουαρίου κατά 1% οι ασφαλιστικές εισφορές, αντί 0,5% που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός
  • Η αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%, που ισοδυναμεί με μεσοσταθμική αύξηση αποδοχών κατά 130 ευρώ τον μήνα.
  • Πρόσθετο κίνητρο έως 7.200 ευρώ ετησίως στους ιατρούς που θα στελεχώσουν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.
  • Καταργείται πλήρως το Τέλος Επιτηδεύματος με ετήσιο όφελος 325 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση.
  • Το ελάχιστο φορολογητέο ποσό των ελεύθερων επαγγελματιών θα μειώνεται και σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500, ενώ το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά αλλά μόνο συγκριτικά.
  • Καταργείται ο Ειδικός Φόρος Σταθερής Τηλεφωνίας που ανέρχεται σε 5% για συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες άνω των 100Mbps.
  • Οι εργοδότες που διευκολύνουν το προσωπικό τους με παροχές έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς, θα απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτό το ποσό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας.
  • Άμεση κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών.
  • Μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, από το 2025 και για τα επόμενα χρόνια τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται με δίκαιο και αναλογικό τρόπο.
  • Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.
  • Στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος.
  • Αυξάνεται κατά 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από θεομηνίες.
  • Οι ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν, αν όμως, δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.
  • Διευρύνονται τα κίνητρα για την καινοτομία, τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και εξαγορές με φορολογικές εκπτώσεις μέχρι και 315% για επενδύσεις στην έρευνα.
  • Παρελθόν το Τέλος Χαρτοσήμου σε εκατοντάδες συναλλαγές: από τους τόκους των επιχειρηματικών δανείων ή τις ασφαλιστικές πράξεις έως τις πιστώσεις για εισαγωγές και τους προϋπολογισμούς τεχνικών έργων. Και από τη σύσταση μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων μέχρι την απλή έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος.
  • Επιβάλλεται Τέλος Κρουαζιέρας ανά επιβάτη που θα αποβιβάζεται σε ελληνικό λιμάνι. Υψηλότερο σε Σαντορίνη και Μύκονο, χαμηλότερο στα υπόλοιπα λιμάνια, με κλιμάκωση ανά περίοδο.
  • Αυξάνεται από Απρίλιο έως Οκτώβριο το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, αναλογικά, για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών. Τα συγκεκριμένα έσοδα θα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες για να οργανώσουν καλύτερα τις υποδομές τους απέναντι στο βάρος που δέχονται κάθε καλοκαίρι.

 

πηγές: cnn.gr/ news247.gr
Επόμ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τώρα στον αέρα

Ροή ειδήσεων

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ LIVE

Το περιοδικό του Επικοινωνία | Τεύχος 14