Αν και η vegan διατροφή δεν είναι για όλους, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν δύο εξαιρετικά δημοφιλείς vegan επιλογές αντί του γάλακτος: το γάλα αμυγδάλου και το γάλα βρώμης. Ποιο από τα δύο είναι όμως πιο καλό; Ποιο θα ήταν καλύτερο να επιλέγουμε; Πώς διαφέρουν;
Φυτικά γάλατα VS ζωικού
Τα φυτικά γάλατα, όπως της βρώμης και του αμυγδάλου, είναι ιδανικά για όσους ακολουθούν μια vegan διατροφή ή έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Σύμφωνα με έρευνες τα αμυγδάλου και βρώμης μπορούν να ωφελήσουν την καρδιαγγειακή υγεία.
Έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο και πρωτεΐνη, συγκριτικά με το ζωικό γάλα ενώ δεν περιέχουν και κορεσμένα λιπαρά, όπως αυτά που περιέχονται στο πλήρες. Πολλά φυτικά γάλατα είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο, βιταμίνη D, φυτικές πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα.
Γάλα αμυγδάλου
Το γάλα αμυγδάλου πρόκειται για το πιο δημοφιλές φυτικό γάλα. Δεν είναι χαρακτηρίζεται απλώς “χωρίς λακτόζη” αλλά και “χωρίς γλουτένη“.
Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Ε, είναι χαμηλό σε θερμίδες, υδατάνθρακες αλλά και σε πρωτεΐνη. Επίσης περιέχει μια καλή ποσότητα ασβεστίου, βιταμίνης B12 και D.
Γάλα βρώμης
Το γάλα βρώμης είναι εξαιρετική επιλογή για όσους δε θέλουν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά και έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς. Ενώ τεχνικά δεν περιέχουν γλουτένη, όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη ή έχουν ευαισθησία στη γλουτένη θα πρέπει να είναι επιλεκτικοί όταν επιλέγουν μια ποικιλία, καθώς κατά την επεξεργασία μπορεί να προκύψει διασταυρούμενη μόλυνση με τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Φροντίστε να αναζητήσετε μια ποικιλία που είναι πιστοποιημένη χωρίς γλουτένη για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα.
Έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη συγκριτικά με του αμυγδάλου και έτσι είναι πιο χορταστικό. Περιέχει βιταμίνη Β12 και βιταμίνη D ενώ μια κούπα καλύπτει το 25% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το γάλα βρώμης περιέχει περισσότερες θερμίδες από άλλα φυτικά γάλατα, κάτι που θα πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν ως στόχο την απώλεια βάρους.
Τι να επιλέξεις;
Για να κάνεις την καλύτερη επιλογή ανάμεσα στα δύο, σκέψου τις προτιμήσεις σου, τους διατροφικούς σου στόχους αλλά και τον τρόπο ζωής σου.
Αν για παράδειγμα, έχεις αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, τότε του αμυγδάλου πρέπει σίγουρα να αποφεύγεται. Μπορείς να δοκιμάσεις το γάλα βρώμης ή οποιοδήποτε άλλο φυτικό, που δεν περιέχει ξηρούς καρπούς.
Αν από την άλλη, αναζητάς μια επιλογή με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες τότε του αμυγδάλου σου ταιριάζει περισσότερο, όπως επίσης και αν θέλεις να μειώσεις τις θερμίδες που καταναλώνεις μέσα στην μέρα.
Πηγή: in.gr