Η Κίνα θα αυξήσει «σταδιακά» την ηλικία συνταξιοδότησής της για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1950, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τη γήρανση του πληθυσμού και τον μειωμένο προϋπολογισμό για τις συντάξεις.
Το κορυφαίο νομοθετικό σώμα ενέκρινε την Παρασκευή προτάσεις για την αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 50 στα 55 έτη για τις γυναίκες που απασχολούνται ως εργάτριες και από τα 55 στα 58 έτη για τις γυναίκες που εργάζονται ως υπάλληλοι ιδιωτικού τομέα.
Οι άνδρες θα δουν αύξηση από τα 60 στα 63 έτη.
Τα σημερινά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στην Κίνα είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο.
Σύμφωνα με το σχέδιο που ψηφίστηκε, η αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2025, με τις αντίστοιχες ηλικίες συνταξιοδότησης να αυξάνονται κάθε λίγους μήνες τα επόμενα 15 χρόνια, ανέφεραν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η συνταξιοδότηση πριν από τη νόμιμη ηλικία δεν θα επιτρέπεται, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, αν και οι άνθρωποι μπορούν να παρατείνουν τη συνταξιοδότησή τους κατά τρία χρόνια το πολύ.
Από το 2030, οι εργαζόμενοι θα πρέπει επίσης να καταβάλλουν περισσότερες εισφορές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης προκειμένου να λαμβάνουν συντάξεις. Μέχρι το 2039, θα πρέπει να μετρήσουν 20 χρόνια εισφορών για να έχουν πρόσβαση στις συντάξεις τους.
Η κρατική Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών δήλωσε το 2019 ότι το κύριο κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο της χώρας θα ξεμείνει από χρήματα μέχρι το 2035 – και αυτή ήταν μια εκτίμηση πριν από την πανδημία του Κόβιντ-19, η οποία έπληξε σκληρά την οικονομία της Κίνας.
Πού βασίστηκε η αλλαγή για τις συντάξεις
Όπως μεταδίδει το BBC, το σχέδιο για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την προσαρμογή της συνταξιοδοτικής πολιτικής βασίστηκε σε «μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του μέσου προσδόκιμου ζωής, των συνθηκών υγείας, της δομής του πληθυσμού, του επιπέδου εκπαίδευσης και της προσφοράς εργατικού δυναμικού στην Κίνα», ανέφερε το Xinhua.
Ωστόσο, η ανακοίνωση προκάλεσε σκεπτικισμό και δυσαρέσκεια στο κινεζικό διαδίκτυο.
«Στα επόμενα 10 χρόνια, θα υπάρξει άλλο ένα νομοσχέδιο που θα καθυστερεί τη συνταξιοδότηση μέχρι να γίνουμε 80 ετών», έγραψε ένας χρήστης στον κινεζικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo.
«Τι άθλια χρονιά! Οι εργαζόμενοι μέσης ηλικίας έρχονται αντιμέτωποι με μειώσεις μισθών και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Όσοι είναι άνεργοι δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να βρουν δουλειά», συμπλήρωσε ένας άλλος.
Άλλοι δήλωσαν ότι είχαν προβλέψει την ανακοίνωση.
«Αυτό ήταν αναμενόμενο, δεν υπάρχουν πολλά να συζητήσουμε. Οι άνδρες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες συνταξιοδοτούνται όταν είναι 65 ή 67 ετών, ενώ οι γυναίκες στα 60. Αυτή θα είναι η τάση και στη χώρα μας», δήλωσε ένας χρήστης του Weibo.
Ο πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2023, καθώς το ποσοστό γεννήσεων συνεχίζει να μειώνεται. Εν τω μεταξύ, το μέσο προσδόκιμο ζωής της έχει αυξηθεί στα 78,2 χρόνια, δήλωσαν αξιωματούχοι νωρίτερα φέτος.
Μια δημογραφική κρίση σε εξέλιξη
Η επιβράδυνση της οικονομίας, η συρρίκνωση των κρατικών παροχών και η επί δεκαετίες εφαρμοζόμενη πολιτική του ενός παιδιού έχουν δημιουργήσει μια υφέρπουσα δημογραφική κρίση στην Κίνα.
Το συνταξιοδοτικό ταμείο της Κίνας στερεύει και η χώρα δεν προλαβαίνει να δημιουργήσει αρκετό ταμείο για να φροντίσει τον αυξανόμενο αριθμό ηλικιωμένων.
Κατά την επόμενη δεκαετία, περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι σήμερα είναι ηλικίας 50 έως 60 ετών, πρόκειται να εγκαταλείψουν το κινεζικό εργατικό δυναμικό. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα της χώρας, που ισοδυναμεί σχεδόν με το μέγεθος του πληθυσμού των ΗΠΑ.
πηγή: news247.gr